Πολιτιστική ατζέντα: Πού να πάτε, τι να δείτε στην Αθήνα

Πολιτιστική ατζέντα: Πού να πάτε, τι να δείτε στην Αθήνα

Συναυλίες, Θέατρο και ενδιαφέρουσες εκθέσεις 

Πολιτιστική ατζέντα: Πού να πάτε, τι να δείτε στην Αθήνα
Με καλοκαιρία υποδεχτήκαμε τον Οκτώβρη, οπότε είναι μια καλή ευκαιρία να περπατήσουμε στην Αθήνα. Για να δούμε τι παίζει σήμερα στην πόλη...

Παγκόσμια Ημέρα Μη Βιας

Καθιερώθηκε το 2007 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, γιορτάζεται με εκδηλώσεις κάθε χρόνο στις 2 Οκτωβρίου, ημέρα γέννησης του Μαχάτμα Γκάντι 1869).
Κλείσιμο

Στα πλαίσια του εορτασμού αλλά και με αφορμή την έξοδο σήμερα, της ταινίας ''Χenia'' ,o σκηνοθέτης Πάνος Χ.Κούτρα συνομιλεί για τη μη βία με τους Παναγιώτη Δαμάσκο κοινωνιολόγο-Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ) Μαριανέλλα Κλώκα μέλος του Διεθνούς Οργανισμού «Κόσμος χωρίς πολέμους και βία», Loreta Abidini Generation 2.0 for Rights, Equality and Diversity. Συντονίζει η κριτικός κινηματογράφου Μαρία Κατσουνάκη. IANOΣ: Σταδίου 24 .Τηλ. 210 3217917. Ωρα 12.00 Είσοδος ελεύθερη.

Συμβαίνει ακόμη

Στο Θέατρο Πορεία, μετά το τέλος της παράστασης Blasted-Ερείπια , της Σάρας Κέιν, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση πάνω στις εκφάνσεις της βίας που το έργο πραγματεύεται. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν οι Δημήτρης Τάρλοου, καλλιτεχνικός διευθυντής και σκηνοθέτης της παράστασης, Λάζαρος Πετρομελίδης, μέλος του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Αντίρρηση Συνείδησης (EBCO), Σίσσυ Βωβού, μέλος της Φεμινιστικής Πρωτοβουλίας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και Νίκος Μυλωνάς, μέλος των Οικογενειών Ουράνιο Τόξο. Στη συζήτηση θα μπορούν να παρέμβουν οι θεατές.Θέατρο Πορεία :Τρικόρφων 3-5 και 3ης Σεπτεμβρίου 69 .Τηλ.210-8210991 Ωρα 22.10

Θέατρο

"4.48 Ψύχωση" της Σάρας Κέιν


Η πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ψυχικής εμπειρίας σε όλο τον τρόμο και την ομορφιά, αποτυπωμένη από την Αγγλίδα δραματουργό Σάρα Κέιν.Μια ''ποιητική κραυγή'' για την κατάθλιψη από την υπέφερε η δημιουργός και την οδήγησε στην αυτοκτονία, σε ηλικία 28 ετών. Η περσινή sold-out παράσταση της 'Αντζελας Μπρούσκου επιστρέφει για οκτώ παραστάσεις.Σκηνοθεσία-μετάφραση-κάμερα-σχεδιασμός χώρου: 'Αντζελα Μπρούσκου. Ερμηνεύει η ίδια μαζί με τους Παρθενόπη Μπουζούρη, Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου, Nalyssa Green. Στο BIOS :Πειραιώς 84. Τηλ.210342 5335. Ωρα 20.30 Εισιτήρια 10 ευρώ (ενιαίο).

Ε_ΦΥΓΑ

Το ''Συνεργείο'' μεταμορφώνεται για λίγο καιρό σε μια πενταόροφη κατοικία με πολλά μικρά δωμάτια όπου θα ζήσουν άνθρωποι που έφτασαν στην Αθήνα από μακριά. Πολύ μακριά. Μια παράσταση-περιήγηση στο σπίτι του καθενός από αυτούς .Με ξεναγούς τους ίδιους , στην προσωπική τους μνήμη,το παρελθόν και τις προσδοκίες τους. Ο καθένας ζει μέσα στο προσωπικό του χώρο. Μια τάξη στο Αφγανιστάν, μια φυλακή στην Αθήνα, το σπίτι του Χαλίλ στην Καμπούλ, οι Βούδες της Μπαμιάν, ένα εργοτάξιο, ένας πύργος ελέγχου, ένα νοσοκομείο στο Μπαγκλαντές. Εκεί φυλάσσουν τις μνήμες από το παρελθόν τους και μια μικρή ελπίδα για το μέλλον τους.Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Γιολάντα Μαρκοπούλου.''Συνεργείο'':Κολωνού 31, Μεταξουργείο Τηλ.6981802544. Ωρα 21.30..Διάρκεια 90 λεπτά.Εισιτήρια: Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας (μέγιστος αριθμός θεατών: 20)

ΑΛΜΑΝΑΚ


Το «Αλμανάκ» της Μαριάνας Κάλμπαρη, δεν είναι ένα παραμύθι αλλά ένα μαγικό βιβλίο με πρωταγωνιστές πέντε σύγχρονους ενήλικες, έναν μουσικό και ένα κορίτσι που βιώνουν την κρίση, αλλά αποφασίζουν να την αντιμετωπίσουν με χιούμορ και χορό. Σκηνοθεσία Παντελής Δεντάκης. Τέχνης Κάρολος Κουν -Υπόγειο:Πεσμαζόγλου 5.Τηλ. 210-3228706. Ωρα 21.00. Διάρκεια 60'.Εισιτήρια 10 ευρώ.

''Ασκήσεις για γερά γόνατα''


Η διευθύντρια μιας εταιρείας, πιεσμένη από τη συμπεριφορά του έφηβου γιου της, αποφασίζει, στα υποτιθέμενα πλαίσια λιτότητας, να απολύσει έναν από τους δύο βοηθούς της. Οι δύο υπάλληλοι, ο καθένας με τον τρόπο του, θα φτάσουν μέχρι τα άκρα για να διατηρήσουν τις θέσεις τους. Όλοι μαζί θα μπουν σε ένα παιχνίδι για γερά νεύρα και γερά γόνατα. Το έργο «Ασκήσεις Για Γερά Γόνατα» του Ανδρέα Φλουράκη, είναι ένα έργο που παρακολουθεί έναν αγώνα επιβίωσης μέχρι τελικής πτώσης. Σε έναν κόσμο, όπου το εθνικό γίνεται εθνικιστικό, το προσωπικό απομονωμένο, το νεανικό ευάλωτο και η έξοδος απ' αυτό το πρόβλημα αποκτά ιδιότητες μεταφυσικές, καλούμαστε να γίνουμε μάρτυρες της βίας γύρω από έναν κυνικά ανήθικο εργασιακό χώρο. Υπάρχουν εναλλακτικές; Κι αν υπάρχουν μήπως είναι καλά κρυμμένες και για να τις βρούμε αρκεί απλώς να γονατίσουμε; Σκηνοθεσία Γιάννης Μόσχος.Τέχνης Κάρολος Κουν -Υπόγειο:Πεσμαζόγλου 5. Ωρα 22.30.Διάρκεια 50΄.Εισιτήρια 10 ευρώ.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Αthens Video Art Festival


To Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών και Νέων Μέσων Athens Video Art Festival, γίνεται δέκα ετών .Φιλόδοξο κι ανήσυχο περπατά σε αισθητικά μονοπάτια με άξονα τις νέες τεχνολογίες. Στοχεύει να συνδυάσει οκτώ είδη τέχνης: video art, animation, applications, installations, performances, digital image, web art, music.Από σήμερα και έως τις 5/10. Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100.Γκάζι.Τηλ. 210 3475518, 210 3461589.

'Ο Αναξίμανδρος στη Φουκουσίμα''

Ο Ζήσης Κοτιώνης στην έκθεση του προτείνει μια περιπλάνηση στη σκέψη των Προσωκρατικών και στα ίχνη του δυτικού πολιτισμού.''Μέσα στις προσωκρατικές κοσμολογίες ανευρίσκεται ήδη εξασθενημένη η τεχνική σκέψη του δυτικού πολιτισμού. Οι επινοήσεις και τα εργαλεία της τεχνικής ταυτόχρονα οδηγούν στην καταστροφή του κόσμου, τον οποίο ερμηνεύουν αλλά και διασώζουν κάτι από την ποιητική της αρχικής σκέψης. Έτσι, η ανάγνωση των Προσωκρατικών καθίσταται ένα είδος περιπλάνησης στα ερείπια του τεχνικού πολιτισμού, συσσωρευμένα στο γήινο έδαφος, παρασυρμένα από την πλημμυρίδα του ωκεανού, οξειδωμένα από την καύση της απανταχού πρώτης ύλης. Ο λόγος του Αναξίμανδρου και των άλλων Προσωκρατικών ακολουθεί τον ταξιδιώτη σε μια ατέλειωτη περιπλάνηση και μια ανοικτή διαμονή χωρίς προορισμό. Ισχνά τεκμήρια αυτής της υπαίθριας περιπλάνησης, με φόντο την καταστροφή, σωρεύονται και αναδιατάσσονται σε ένα πρόχειρο αρχείο. Το μουσείο, με μια «πειραγμένη» χρήση του εκθεσιακού του μηχανισμού, παρουσιάζει ένα τυχαίο αρχείο των θραυσμάτων της τεχνικής και ταυτόχρονα γίνεται το ίδιο κομμάτι του τεχνικού πολιτισμού, μέσα στην ερείπωσή του.'' Μουσείο Μπενάκη : Πειριαώς 138 και Ανδρονίκου, Γκάζι.Τηλ.210-3453111.

Εισιτήρια: 5 ευρώ, 2,5 ευρώ

Comics, Manga & Co.Η νέα κουλτούρα των γερμανικών κόμικς

Περιοδευούσα έκθεση που παρουσιάζει δύο γενιές Γερμανών σχεδιαστών κόμικς .Την αβανγκάρντ που προλείανε το έδαφος για μια ιδιότυπη γερμανική κουλτούρα των κόμικς, και τη γενιά των νεότερων σχεδιαστών, οι δουλειές των οποίων διακρίνονται για τις καινοτόμες αισθητικές και αφηγηματικές πτυχές τους. "Τα γερμανικά κόμικς είναι και πάλι εδώ", είναι ο τίτλος του κειμένου του Andreas Platthaus στον κατάλογο της έκθεσης, και αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επανένωση της Γερμανίας. ''Γιατί προ πάντων οι δημιουργοί κόμικς και οι καλλιτέχνες της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας δημιουργούν νέα αισθητικά ερεθίσματα''.Ινστιτούτο Γκαίτε:Ομήρου 14-16. Τηλ.2103661000 .Ωρα:9.00 -21.00.Είσοδος ελεύθερη.

Τα ‘'Πορτρέτα Ζώων''

Μια σειρά από σχέδια με χρωματιστά μολύβια σε χαρτί με θέμα τα ζώα, παρουσιάζει η Ελληνο-Αυστραλή Karen Barboutis ,στην πρώτη της ατομική έκθεση στην Ελλάδα :τα αδέσποτα του Συντάγματος, τις γάτες της Μυκόνου, τους λύκους του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, τις χήνες της Πάρου…Η καλλιτέχνης ασχολείται με την παρατήρηση και την καταγραφή αντιδράσεων των ζώων που συναντά στα ταξίδια της.Είτε στους δημόσιους χώρους των μεγαλουπόλεων, είτε σε ζωολογικούς κήπους, είτε στην ύπαιθρο. Ως αποτέλεσμα της μακρόχρονης ενασχόλησής της με το κινούμενο σχέδιο κατορθώνει να συλλάβει και να αποτυπώσει, με ιδιαίτερη δεξιότητα, στο χαρτί την εκφραστικότητα των ζώων, διακρίνοντας σε κάθε ένα από αυτά έναν ξεχωριστό χαρακτήρα, μια μοναδική προσωπικότητα.Μέρος των εσόδων της έκθεσης, καθώς και τα έσοδα από την δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί στις15 Οκτωβρίου, θα διατεθούν για τους σκοπούς του Make-A-Wish (Kάνε-Mια-Ευχή Ελλάδος). Στην S.G.Art Gallery: Κλεομένους 2, Κολωνάκι.Τηλ. 210-7290875.

Συναυλίες

3ο Φεστιβάλ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ


Στην κεντρική σκηνή οι JazzMatazz, Τhe Speakeasies Swing Band , Gadjo Dilo, Penny & The Swingin' Cats. Στο λαϊκό πάλκο ικαριώτικο γλέντι με τους Παίδες εν Καμίνω και φίλους (Στ. Γαλανός, Γ. Βράτιμου, Γ. Πλίστακας). Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, είσοδος από λεωφόρο Ούλοφ Πάλμε. Είσοδος 5 ευρώ. Ωρα 6μ.μ.

Μουσική του 20ου αιώνα


Με την διακεκριμένη μουσικοσυνθέτη Νάνα Σιμοπούλου της world jazz, τραγουδώντας και παίζοντας κιθάρα, μπουζούκι και σιτάρ. Η μουσική της, μελωδική και ρυθμική, είναι ένα μείγμα που συνδυάζει Μεσογειακά, Αφρικάνικα και Ινδικά στοιχεία με jazz. Μαζί της οι Samuel Marlieri (σαξόφωνο),Γιώργος Γλινός (τάμπλας, σαρόντ),Μανος Λούτας (μπάσο),Royal Hartigan( κρουστά).

Ίδρυμα Θεοχαράκη:Βασ. Σοφίας 9 και Μέρλιν 1, Σύνταγμα.Τηλ. 2103611206 Εισιτήρια 20 ευρώ, 15 ευρώ, 10ευρώ.Ώρα 20.30.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης