Στα γραφεία της UNESCO ο φάκελος για την ένταξη των Φιλίππων σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Στα γραφεία της UNESCO ο φάκελος για την ένταξη των Φιλίππων σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη αξιολόγηση του φακέλου ξεκίνησε και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς δηλώνουν αισιόδοξοι

Στα γραφεία της UNESCO ο φάκελος για την ένταξη των Φιλίππων σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς



Στα γραφεία της UNESCO στο Παρίσι βρίσκεται από χθες το βράδυ ο φάκελος της επίσημης ελληνικής υποψηφιότητας του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων για ένταξή του στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς του διεθνούς πολιτιστικού οργανισμού.

Η αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη αξιολόγηση του φακέλου ξεκίνησε και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς τόσο στον Δήμο Καβάλας όσο και στην ΙΗ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων δηλώνουν αισιόδοξοι για τη θετική έκβαση του αποτελέσματος, που θα αργήσει λίγους μήνες ακόμα, κορυφώνοντας την αγωνία.
Κλείσιμο

Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα σημείωσε ότι από την πλευρά της τοπικής κοινωνίας έγιναν τα τελευταία χρόνια όλες οι απαραίτητες προσπάθειες ώστε ο φάκελος της επίσημης ελληνικής υποψηφιότητας του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων να είναι πλήρης και να ανταποκρίνεται απόλυτα στη λαμπρή ιστορία και τη σπουδαιότητα του χώρου.

Η αρχαιολόγος της ΙΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Δήμητρα Μαλαμίδου, εκ των στελεχών που ασχολήθηκαν ενεργά με την προετοιμασία του φακέλου, τόνισε: «Δεν νομίζω ότι θα έπρεπε αυτή την ώρα να μιλήσουμε για το φάκελο και την ελληνική υποψηφιότητα. Θα έλεγα πως είναι και λίγο... γρουσουζιά. Πάντως εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι δεν θα μάθουμε σήμερα ή τέλος πάντων μέσα στις επόμενες μέρες από ποιες χώρες θα είναι οι άλλες υποψηφιότητες. Αυτό θα ανακοινωθεί από την επίσημη ιστοσελίδα της UNESCO. Χθες στείλαμε τον προκαταρκτικό φάκελο της υποψηφιότητας και, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέχρι τον Φεβρουάριο είναι μια περίοδος διορθώσεων. Από εκεί και μετά υπάρχουν διαδικασίες ελέγχου από επιτροπές της UNESCO έως τον ερχόμενο Ιούνιο, που θα γίνει η τελική ανακοίνωση».

Οι διαδικασίες αποστολής του φακέλου ολοκληρώθηκαν με την κατηγοριοποίηση των μορφοποιήσεων και των περιγραφών των κειμένων, των χαρτών, των κατόψεων και των φωτογραφιών των μνημείων, καθώς και τη συγκέντρωση των τελευταίων απαραίτητων δικαιολογητικών.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων διαθέτει πολλά χαρακτηριστικά που του δίνουν αρκετές πιθανότητες να ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ενα από αυτά είναι πως η συγκεκριμένη περιοχή έχει διαχρονική ιστορία από τα ελληνιστικά και τα ρωμαϊκά χρόνια, με τη Μάχη των Φιλίππων, έως τον Απόστολο Παύλο και τη διάδοση του Χριστιανισμού στην Ευρώπη. Εμφανίζει μνημεία μοναδικής αρχιτεκτονικής και πρόκειται για έναν προστατευμένο χώρο, στον οποίο δεν έχουν γίνει σύγχρονες επεμβάσεις.

Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων έχει τον μεγαλύτερο αριθμό επιγραφικών μνημείων, δεν χτίστηκαν επάνω του σύγχρονες πόλεις και απουσιάζει η μοντέρνα δόμηση.

Μέχρι τώρα, στον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς έχουν ενταχθεί συνολικά 17 χώροι από όλη την Ελλάδα και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού φιλοδοξεί ο αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων να γίνει ο 18ος, με τελευταίο ενταγμένο μνημείο την παλιά πόλη της Κέρκυρας.

Τα μνημεία της Ελλάδας, που βρίσκονται στη λίστα UNESCO, είναι τα εξής:
1. Ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνος στις Βάσσες- 1986
2. Ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης- 1987
3. Ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών- 1987
4. Το ιερό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο- 1988
5. Το Άγιο Όρος- 1988
6. Τα Μετέωρα- 1988
7. Τα παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία Θεσσαλονίκης- 1988
8. Η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου- 1988
9. Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας- 1989
10. Ο αρχαιολογικός χώρος του Μυστρά- 1989
11. Ο αρχαιολογικός χώρος της Δήλου- 1990
12. Η μονή Δαφνίου, μονή Οσίου Λουκά και η νέα μονή Χίου- 1990
13. Ο αρχαιολογικός χώρος Ηραίου στη Σάμο- 1992
14. Ο αρχαιολογικός χώρος των Αιγών- 1996
15. Οι αρχαιολογικοί χώροι Μυκηνών και Τίρυνθας- 1999
16. Το ιστορικό κέντρο, με τη μονή του αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το σπήλαιο της Αποκάλυψης στην Πάτμο- 1999
17. Η παλαιά πόλη της Κέρκυρας- 2007.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης