Ρωμιοπούλου: Ο Τάφος της Αμφίπολης είναι μεταγενέστερος

Ρωμιοπούλου: Ο Τάφος της Αμφίπολης είναι μεταγενέστερος

Οι Καρυάτιδες και η τεχνική με την οποία δημιουργήθηκαν «δείχνουν» πως ο Τύμβος δεν είναι της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου λέει η επίτιμη διευθύντρια Κλασικών Αρχαιοτήτων - Πού τοποθετεί η ίδια τον Τάφο, βάσει όσων έχουν δει το φως της δημοσιότητας ως σήμερα

Ρωμιοπούλου: Ο Τάφος της Αμφίπολης είναι μεταγενέστερος
Ακόμα μία ένσταση γύρω από την χρονολόγηση του Τάφου της Αμφίπολης έρχεται τώρα να τοποθετήσει το μνημείο χρονικά στο μέσου του 3ου αιώνα π.Χ. 

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ξεκαθάρισε χθες ότι δεν αμισβητείται η χρονολόγηση της ανασκαφικής ομάδας της κ. Περιστέρη, ότι δηλαδή ο Τάφος της Αμφίπολης χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ., δηλαδή στο 325-300 π.Χ. την εποχή αμέσως μετά τον Μέγα Αλέξανδρο. 

Αντίθετα, η επίτημη διευθύντρια κλασσικών αρχαιοτήτων Αικατερίνη Ρωμιοπούλου, που έχει μεγάλη ανασκαφική εμπειρία από την μακεδονική γη, καθώς έχει συμμετάσχει σε ανασκαφές στη Βεργίνα, τα Λευκάδια αλλά και την Αμφίπολη παλαιότερα, θεωρεί πως οι πανέμορφες Καρυάτιδες δεν είναι βέβαια ρωμαϊκής εποχής, όπως υποστηρίζει η Όλγα Παλαγγιά, αλλά ούτε ακριβώς και του 4ου αι. π.Χ. Η ομορφιά αυτών των αγαλμάτων προκαλεί δέος, όπως η ίδια δηλώνει, εξηγώντας πως η τέχνη της ρωμαϊκής εποχής διακρίνεται από μια ψυχρότητα, μια ευσυνείδητη αντιγραφή χωρίς ψυχή. Οι Κόρες της Αμφίπολης όμως είναι μεν αντίγραφα, αλλά «έχουν ψυχή». Γι’΄αυτό τις χρονολογεί έως το 250 π.Χ. 

Κλείσιμο
Επιπλέον η κ. Ρωμιοπούλου θεωρεί ότι είναι εντυπωσιακό το ότι δεν έχει βρεθεί τόσες μέρες κάποιο κινητό εύρημα παρ’ όλο που κοσκινίζονται τα χώματα του Τάφου. «Είναι δυνατόν να μην έχει βρεθεί ούτε καρφί;» αναρωτιέται η κ. Ρωμιοπούλου, ενώ η καθηγήτρια Κλασσικής Αρχαιολογίας Χρυσούλα Παλιαδέλη εκτιμά πως ίσως έχουν βρεθεί μικρά ευρήματα τα οποία να μην είναι ακόμα ανακοινώσιμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης