Παλιαδέλη: Πιθανότατα προϊόντα αρχαιοκαπηλίας τα νομίσματα που δημοπραττούν Γερμανοί

Παλιαδέλη: Πιθανότατα προϊόντα αρχαιοκαπηλίας τα νομίσματα που δημοπραττούν Γερμανοί

Δεν έχουμε κανένα στοιχείο για την ταυτότητα του νεκρού της Αμφίπολης, αν βρεθεί επιγραφή ή και οστά, θα έχουμε σαφέστερη εικόνα, λέει η καθηγήτρια αρχαιολογίας - Μπορεί η ομάδα της ανασκαφής να έχει στοιχεία, αλλά να μην τα ανακοινώνει

Παλιαδέλη: Πιθανότατα προϊόντα αρχαιοκαπηλίας τα νομίσματα που δημοπραττούν Γερμανοί
Την πιθανότητα να είναι αυθεντικά και προϊόντα αρχαιοκαπηλίας τα νομίσματα που φέρονται να προέρχονται από την Αμφίπολη και να δημοπραττούνται στη Γερμανία από γραφεία δημοπρασιών, εξέφρασε μιλώντας στον Αντ1 η καθηγήτρια αρχαιολογίας Χρυσούλα Παλιαδέλη, σχολιάζοντας πρόσφατα δημοσιεύματα. Σύμφωνα με όσα γράφτηκαν στον Τύπο, γερμανικό γραφείο δημοπρασιών βγάζει στο σφυρί νομίσματα από την Αμφίπολη, κι όχι μόνο, τα οποία με άγνωστο τρόπο έφυγαν από την Ελλάδα, ενώ εικάζεται ότι μπορεί να άρπαξαν αρχαιολογικούς θησαυρούς από την περιοχή, αλλά και από όλη τη χώρα, τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γερμανία, ο γερμανικός οίκος δημοπρασιών Gorny and mosch βγάζει στο σφυρί αρχαία νομίσματα της εποχής του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τα οποία προέρχονται από την Αμφίπολη και κανείς δεν ξέρει πως βρέθηκαν στα χέρια Γερμανών. Η δημοπρασία που θα γίνει στο Μονάχο τον Οκτώβριο ξεκινά από τα 500 ευρώ και φτάνει έως και τις 2.500 ευρώ.

Σίγουρα αυτά «είναι προϊόντα αρχαιοκαπηλίας, τα οποία πολλοί θα ήθελαν να έχουν στη συλλογή τους», είπε η κ. Παλιαδέλη.

Κλείσιμο
Η ιστορικός επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να ταυτοποιούν τον νεκρό ή τους νεκρούς του τύμβου Καστά, υπογραμμίζοντας ότι οι δηλώσεις, κυρίως από ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με την επιστήμη της αρχαιολογίας, να είναι περιττές.

Παρά το γεγονός ότι η νέα ανασκαφή μας δίνει στοιχεία που δεν είχαν δοθεί από την ανασκαφή που έγινε τη δεκαετία του 1980, η ταυτοποίηση του νεκρού θα πάρει χρόνια. Το μόνο ασφαλές συμπέρασμα, για την κ. Παλιαδέλη, είναι ότι πρόκειται για σημαντικό πρόσωπο ή πρόσωπα κυρίως λόγω του μεγέθους του τάφου.

Η κ. Παλιαδέλη σημείωσε ακόμα ότι το «μνημείο δεν μας έχει δείξει ακόμα το μέγεθός του» τονίζοντας ότι «πριν φτάσουμε σε συμπεράσματα θα πρέπει να έχουμε περισσότερα στοιχεία».

Επίσης η καθηγήτρια επεσήμανε το ενδεχόμενο να έχουν βρεθεί στοιχεία για τον ένοικο του Τάφου της Αμφίπολης, αλλά να μην είναι ακόμα ανακοινώσιμα. γιατί δεν είναι έτοιμα προς αξιοποίηση από τους αρχαιολόγους. 

«Και μόνο αυτό το μνημείο να υπήρχε και τίποτε άλλο στο εσωτερικό του είναι σημαντικό. Αν είχαμε μια επιγραφή για να καταλάβουμε ποιανού η ποιανών ήταν ο τάφος θα ήταν τεράστιο κέρδος για την επιστήμη και την αρχαιολογία», είπε η κ. Παλιαδέλη και πρόσθεσε ότι ο συγκεκριμένος τάφος ξεφεύγει από την μορφή των μακεδονικών τάφων όπως τους γνωρίζαμε και δεν είναι απολύτως  σαφή όσα μαθαίνουμε από τα δελτία τύπου τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Είπε ακόμα ότι «Αν έχουμε οστά αυτά θα είναι πολύ βοηθητικά».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης