Tα βλέμματα στραμμένα στην Αμφίπολη - Σήμερα νέες ανακοινώσεις

Tα βλέμματα στραμμένα στην Αμφίπολη - Σήμερα νέες ανακοινώσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει εκτενής αναφορά στην πρόοδο που έχουν σημειώσει οι στερεωτικές εργασίες του μνημείου - Παρατείνεται η αγωνία για τον ένοικο ή τους ενοίκους του τάφου

Tα βλέμματα στραμμένα στην Αμφίπολη - Σήμερα νέες ανακοινώσεις
Νέες ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα για την Αμφίπολη και το ταφικό μνημείο που έχει στρέψει τα βλέμματα όλου του κόσμου στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις νέες επίσημες δηλώσεις θα γίνει εκτενής αναφορά στην πρόοδο που έχουν σημειώσει οι στερεωτικές εργασίες του μνημείου.

Σημειώνεται ότι οι εργασίες για προφύλαξη του αρχαίου τάφου στο λόφο Καστά είναι εντατικές, προκειμένου το ταφικό μνημείο να προφυλαχθεί από τα καιρικά φαινόμενα, αφού μπήκαμε στο φθινόπωρο. Το βάρος από την επιστημονική ομάδα στον Τύμβο Καστά έχει ριχτεί στην ασφάλεια του χώρου και των ευρημάτων, ενώ οι ανασκαφές θα προχωρήσουν με την ολοκλήρωση των μέτρων αντιστήριξης και υποστήλωσης. 

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, την προηγούμενη εβδομάδα αρχιμηχανικοί της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, ταξίδευσαν μέχρι την Αμφίπολη για να επιβλέψουν τις στερεωτικές εργασίες, οι οποίες έκριναν ότι γίνονται με τον απολύτως ενδεδειγμένο τρόπο. Αξίζει δε να σημειωθεί πως έγιναν μέχρι και «ενέσεις υγρασίας» στα χρώματα στα μάρμαρα, στο επιστύλιο ή στα θυρώματα. Αυτή η εργασία τέθηκε ως προτεραιότητα από τους αρχαιολόγους σχετικά με τη συντήρηση του ταφικού μνημείου, ενώ δεν προχωρούσαν στο επόμενο βήμα, αν δεν είχε ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο μέτρο.   

Κλείσιμο
Για τη συντήρηση των χρωμάτων «επεμβαίνει» ειδικός συντηρητής ο οποίος προσπαθεί να τα προφυλάξει από το «σοκ» της αλλαγής των δεδομένων. Θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι επί σχεδόν 2.300 χρόνια τα χρώματα -κόκκινο, μαύρο και μπλε- ήταν «προστατευμένα» μέσα στην υγρασία του χώματος. Με την απομάκρυνση των χωμάτινων όγκων υπάρχει σημαντικός κίνδυνος τα επιχρωματισμένα μέρη να υποστούν ανεπανόρθωτες βλάβες και για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η θωράκιση και προστασία τους. 

Με βάση πηγές, αν οι εργασίες συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό, εκτιμάται πως σε δύο με τρεις εβδομάδες θα έχουμε μία καθαρή εικόνα για τα «μυστικά» της Αμφίπολης. Αυτό φαίνεται πως εννοούσε και με δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι «θα μιλήσει το ίδιο το μνημείο, όχι τα σενάρια». 

Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα των ανασκαφών στην Αρχαία Αμφίπολη, ο υπουργός, ακόμη, τόνισε ότι «η πορεία η αρχαιολογική δεν μπορεί να προδικαστεί γιατί ένα μικροεμπόδιο, μια ανάγκη συντήρησης, μία στερέωση μπορεί να ανατρέψει οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα». «Προφανώς έχουμε φτάσει στους προθαλάμους και προφανώς η δουλειά που γίνεται είναι πολύ σωστή και πολύ προσεκτική», πρόσθεσε.

Ο κ. Τασούλας, επίσης, υπογράμμισε, δε, ότι «η αρχαιολογική επιστήμη είναι μια επιστήμη, η οποία κατά κανέναν τρόπο δεν συναρτάται με την αδημονία» αλλά «με την υπομονή, με τη δεοντολογία και συναρτάται και με τη χαρά που μας δίνει, με τα ευρήματα που διαχρονικά έχει».

Συνεπώς, με βάση όλα τα παραπάνω δεδομένα, η αγωνία για τον ένοικο ή τους ενοίκους του τάφου θα συνεχιστεί για μερικές ακόμη ημέρες, όπως και τα σενάρια ως προς για τον ποιον χτίστηκε το εντυπωσιακό και πρωτοφανών διαστάσεων ταφικό μνημείο. 

Εν τω μεταξύ, η αστυνομική δύναμη στην περιοχή έχει διπλασιαστεί, με τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Σερρών να αλλάζουν αλλεπάλληλα βάρδιες, ενώ όπως έγινε γνωστό από τον Δήμαρχο Αμφίπολης Κώστα Μελίτο, «από τη Δευτέρα ο χώρος θα φωταγωγηθεί με ειδική γεννήτρια παροχής ρεύματος που θα διαθέσει ο δήμος, προκειμένου ο αρχαιολογικός χώρος να προστατευτεί από τα βλέμματα, όχι μόνο των περιέργων».

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρχαιολόγοι, μετά και τη χθεσινή αφαίρεση των αμμωδών επιχώσεων, στο εσωτερικό του μνημείου, φέρεται να βρίσκονται μπροστά σε σφυρηλατημένες περίτεχνα κομμένες πέτρες, μάρμαρα, κάτι το οποίο αποφεύγει να επιβεβαιώσει η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, που συνεχίζει να κρατά κλειστά τα χαρτιά της, παραπέμποντας στην ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ώρες, περιγράφοντας αναλυτικά τα νέα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης