Φατίχ Ακίν: «Δέχομαι απειλές για τη ζωή μου, από Τούρκους εθνικιστές»

Φατίχ Ακίν: «Δέχομαι απειλές για τη ζωή μου, από Τούρκους εθνικιστές»

Ο σκηνοθέτης του «The Cut», της ταινίας που αναφέρεται γενοκτονία των Αρμενίων αποκαλύπτει  ότι δέχεται απειλές για τη ζωή του, και δηλώνει ότι «αξίζει να πεθάνεις για την τέχνη»

Φατίχ Ακίν: «Δέχομαι απειλές για τη ζωή μου, από Τούρκους εθνικιστές»
Το έπος του για την γενοκτονία των Αρμενίων «The cut», που σύμφωνα με την επίσημη τουρκική θέση...δεν συνέβη ποτέ, έβαλε σε κίνδυνο τον Γερμανό σκηνοθέτη, τουρκικής καταγωγής, Φατίχ Ακίν που αποκάλυψε στο Φεστιβάλ Βενετίας ότι δέχεται απειλές για τη ζωή του, από Τούρκους εθνικιστές. Η ταινία που έκανε πρεμιέρα στο 71ο Φεστιβάλ Βενετίας την Κυριακή, έθιξε ένα θέμα-ταμπού για την Τουρκία, ένα θέμα για το οποίο δεν είχε τολμήσει να μιλήσει κανείς- με αυτόν τον  τρόπο- στο σινεμά.

Η ταινία «The cut» μας μεταφέρει πίσω στο 1915, την χρονιά που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους, 1.500.000 Αρμένιοι. Η Τουρκία αρνείται την ύπαρξη «γενοκτονίας» και ισχυρίζεται ότι πραγματοποιήθηκε ένας «βίαιος εκτοπισμός» του Αρμενικού πληθυσμού.

«Θέλησα να συνδέσω μία ιστορία κατατρεγμού με ένα ανθρώπινο ταξίδι» δήλωσε ο Ακίν για την ταινία που μοιάζει με «αγκάθι» για την τουρκική πλευρά.  Τούρκοι εθνικιστές, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο σκηνοθέτης, σε συνέντευξη τύπου στην Βενετία, δεν δίστασαν να τον απειλήσουν ότι σε περίπτωση που η ταινία του προβληθεί στην Τουρκία, θα έχει την ίδια «τύχη» με τον δημοσιογράφο, Χραντ Ντινκ» που δολοφονήθηκε το 2007. «Αξίζει να πεθάνεις για την Τέχνη» δήλωσε ο Ακίν και συνέχισε: «Είχα 7-8 χρόνια που δούλευα για αυτή την ταινία. Είχα τον χρόνο να προετοιμαστώ για αυτή την αντίδραση. Δεν με εξέπληξε. Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι ήδη δέχομαι απειλές, δεν θέλω όμως να επεκταθώ περαιτέρω».

Κλείσιμο
Αργότερα προσπάθησε να υποβαθμίσει τις απειλές, λέγοντας: «Νομίζω όμως ότι δεν πρέπει να πάρει διάσταση το θέμα. Κάποιος έκανε ένα tweet και η είδηση απασχόλησε τα Μέσα. Δεν παίρνω τόσο σοβαρά το θέμα».

Παρά τις απειλές, ο Ακίν δηλώνει αισιόδοξος ότι η μοντέρνα Τουρκία ίσως είναι πιο έτοιμη να δετχεί μία ταινία, σαν το «Τhe Cut». «Η Τουρκία έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία εφτά χρόνια (μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Ντινκ). Έχω την αίσθηση ότι είναι έτοιμη να μιλήσει για την γενοκτονία των Αρμενίων τώρα. Το θέμα δεν είναι τόσο ταμπού» είπε.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης