Το θέατρο «Μεταξουργείο» έγινε 15 ετών!

Το θέατρο «Μεταξουργείο» έγινε 15 ετών!

Με αφορμή την συμπλήρωση των δεκαπέντε ετών λειτουργίας του, το θέατρο Μεταξουργείο παρουσιάζει για την επόμενη θεατρική σεζόν ένα πλούσιο ρεπερτόριο με σημαντικά έργα

 Το θέατρο «Μεταξουργείο» έγινε 15 ετών!
Το 1999 ο Λουκιανός Κηλαηδόνης και η Άννα Βαγενά έκαναν το όνειρό τους πράξη και κατόρθωσαν να σηκώσουν αυλαία για το θέατρο Μεταξουργείο. Δεκαπέντε χρόνια λειτουργίας του συμπληρώνονται φέτος, και το θέατρο Μεταξουργείο το γιορτάζει με ένα πλούσιο ρεπερτόριο με σημαντικά έργα, για την επόμενη σεζόν.

Οι παραστάσεις
«Ο γάμος»
της Βάσας Σολωμού Ξανθάκη
Κλείσιμο
Εναρξη παραστάσεων Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

«Ο γάμος» υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες της Άννας Βαγενά, όταν πρωτοανέβηκε το 1994 στο Θεσσαλικό Θέατρο, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Κώστα Τσιάνου.

«Ο Γάμος» είναι η ιστορία μιας απλής γυναίκας από τα Αμπελάκια της Θεσσαλίας, μιας χωριάτισσας που σήκωσε στους αδύνατους ώμους της, παλικαρίσια, τη μοίρα της και συγχρόνως τη μοίρα όλων των γυναικών του τόπου μας. Έζησε τη βαναυσότητα ενός αλκοολικού πατέρα, είδε την αγάπη του άνδρα της να μεταμορφώνεται σε περιφρόνηση, όταν άρχισε να γεννάει κωφάλαλα παιδιά εξαιτίας της βαριάς κληρονομικότητας του αλκοολικού πατέρα της και πάλεψε με νύχια και δόντια, σε μια κοινωνία που δεν δέχεται εύκολα την αναπηρία.

Η κριτική είχε χαρακτηρίσει την παράσταση «συνταρακτικό εθνικό γεγονός, μικρό θαύμα. Η Λενάκι του Γάμου και της Άννας Βαγενά είναι μια γυναίκα σύμβολο, ένα “ριζιμιό λιθάρι” και η ερμηνεία της Βαγενά συνταρακτική» Κώστας Γεωργουσόπουλος, εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”.

Στην τωρινή παράσταση του Μεταξουργείου, «ο Γάμος» θα ανέβει με τη μορφή του μονολόγου σε θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία και ερμηνεία της Άννας Βαγενά.

 «Με αρετήν και τόλμην»
Των Γ. Μακρυγιάννη –  Χ. Μίσσιου

Ένας μυστικός διάλογος για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και τη ΓΛΩΣΣΑ

Έναρξη παραστάσεων Ιανουάριος 2015

Η Άννα Βαγενά συναντά και πάλι τον Λάμπρο Λιάβα δεκαπέντε χρόνια μετά την πρεμιέρα της «Αγγέλας Παπάζογλου» μιας από τις μεγαλύτερες προσωπικές της επιτυχίες και παρουσιάζουν την παράσταση «Με αρετήν και τόλμην», που επικεντρώνεται στην ταυτότητα και την ιστορική μνήμη του ελληνισμού.

Πρόκειται για έναν «μυστικό διάλογο για την ελευθερία και τη γλώσσα», με άξονα την αφήγηση του Στρατηγού Μακρυγιάννη που έρχεται να συνομιλήσει μ’ έναν άλλον αγωνιστή για την ελευθερία και τη δημοκρατία, τον Χρόνη Μίσσιο, με αφετηρία τη δική του μαρτυρία στο βιβλίο «Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς!».

Η διαχρονική περιπέτεια των Ελλήνων, από την Επανάσταση και τη Βαυαροκρατία στον Εμφύλιο και τη Δικτατορία, μέσα από τα πάθη και την κατάθεση ψυχής δύο απλών ανθρώπων, που οι περιστάσεις τους ανέδειξαν σε αντί-ήρωες κι έμαθαν γράμματα μέσα στη φυλακή για να καταγράψουν και να διασώσουν για τις επόμενες γενιές τη δική τους αλήθεια.

Και ο λόγος να προεκτείνεται στο τραγούδι, καθώς –όπως αφηγείται ο Μακρυγιάννης- «εις τα ορδιά πάντοτες ετραγουδούσαμεν… εφάγαμεν ψωμί και τραγουδήσαμεν!». Μια επιλογή τραγουδιών απ’ όλο το φάσμα της ελληνικής μουσικής (δημοτικά, ρεμπέτικα, λαϊκά και έντεχνα) έρχεται να «συνομιλήσει» με τα κείμενα, επιβεβαιώνοντας ότι «μ’ ένα τραγούδι ανοίγει ο δρόμος για τους ουρανούς!»

Με την Άννα Βαγενά

Και πρωινές παραστάσεις για σχολεία

«Βεγγέρα στης Λωξάντρας!»
Του Λάμπρου Λιάβα

Ένα μουσικό-θεατρικό οδοιπορικό
στις μουσικές μνήμες και γεύσεις της Πόλης και της Μ. Ασίας

Έναρξη παραστάσεων Νοέμβριος 2014

Η Άννα Βαγενά και ο Λάμπρος Λιάβας θα υποδέχονται τους φίλους τους κάθε Πέμπτη στις 5 το απόγευμα στο καφενείο και στη σκηνή του θεάτρου Μεταξουργείο, σε μια «βεγγέρα μετά μουσικής και γεύσεων», όπως στα παλιά αρχοντικά της Πόλης και της Μικράς Ασίας.
Αφηγήσεις και μνήμες, τραγούδια και χοροί, γεύσεις κι αισθήσεις από την παράδοση ενός Ελληνισμού που ισορροπούσε με μαεστρία ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, που ήξερε να τιμά τους καλεσμένους του και να μοιράζεται μαζί τους τις απλές καθημερινές χαρές: από τρυφερές κι ευτράπελες ιστορίες ζωής μέχρι μικρές χειροποίητες λιχουδιές και σπιτικό λικέρ!
Μια βεγγέρα για τους «παλιούς» αλλά και τους νεότερους, χωρίς «φολκλορική νοσταλγία» αλλά με πολύ αγάπη για το ύφος και το ήθος ενός πολιτισμού που εξακολουθεί να μας αφορά και να μας εμπνέει.

«Γλυκύτατη Γαία Πατρίς»

Μια συρραφή από διηγήματα της Βάσας Σολωμού

Έναρξη παραστάσεων αρχές Δεκεμβρίου

Το  Θέατρο Μεταξουργείο θέλοντας να τιμήσει συνολικά τη Βάσα Σολωμού Ξανθάκη για την προσφορά της στα Ελληνικά γράμματα, θα ανεβάσει μια συρραφή από τα τελευταία της διηγήματα,  με τίτλο «Γλυκυτάτη Γαία Πατρίς», σε θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία και ερμηνεία της Άννας Βαγενά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης