«Ο Άνθρωπος από το Λονδίνο» του Ζορζ Σιμενόν κυκλοφόρησε στα ελληνικά

«Ο Άνθρωπος από το Λονδίνο» του Ζορζ Σιμενόν κυκλοφόρησε στα ελληνικά

Από τις εκδόσεις Άγρα

«Ο Άνθρωπος από το Λονδίνο» του Ζορζ Σιμενόν κυκλοφόρησε στα ελληνικά
Κάθε βιβλίο του Ζορζ Σιμενόν που μεταφράζεται στα ελληνικά (οι εκδόσεις Άγρα έχουν συμβάλει τα μάλα στη γνωριμία μας με το έργο του) αποτελεί και μια έκπληξη. Ένας συγγραφέας με απειράριθμους τίτλους στο ενεργητικό του, που κατορθώνει όχι μόνο να μην επαναλαμβάνεται περνώντας από τη μια ιστορία στην άλλη, αλλά και να ανοίγει συνεχώς καινούργιους δρόμους, τόσο με τους χαρακτήρες όσο και με την πλοκή του. «Ο Άνθρωπος από το Λονδίνο», που δημοσιεύτηκε το 1933 στα γαλλικά και κυκλοφόρησε αυτό το καλοκαίρι στα ελληνικά, σε μετάφραση Αργυρώς Μακάρωφ (η μεταφράστρια του Σιμενόν στην Άγρα), διαδραματίζεται σε ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Μάγχης, τη Διέππη, η οποία βρίσκεται στην περιοχή της βόρειας Νορμανδίας.

Το κλίμα που φιλοτεχνεί εξαρχής ο Σιμενόν είναι μουντό και παγωμένο. Όλα θα ξεκινήσουν ένα βράδυ με την κατάπλευση ενός πλοίου από την Αγγλία στη Διέππη και με μια δολοφονία που θα γίνει χωρίς κανένας να πάρει είδηση το παραμικρό. Κανένας όντως; Όχι ακριβώς. Ο κλειδούχος των σιδηροδρομικών γραμμών του λιμανιού θα δει το θύμα να πέφτει μαζί με μια βαλίτσα στη θάλασσα και τον δολοφόνο να σπεύδει να απομακρυνθεί από τον τόπο του εγκλήματος. Ο κλειδούχος θα ψαρέψει λίγο αργότερα με την ησυχία του τη βαλίτσα από τα σκοτεινά νερά και όταν θα την ανοίξει γεμάτος περιέργεια θα αντικρίσει ένα μυθικό ποσόν σε λίρες Αγγλίας.

Ο Μαλουέν (αυτό είναι το όνομα του κλειδούχου) θα κάνει στην αρχή τις πιο ευχάριστες σκέψεις: λεφτά για τον ίδιο και τη βασανισμένη οικονομικά οικογένειά του και προοπτικές για έναν τρόπο ζωής που δεν μπορούσε να φανταστεί ούτε στα πιο τρελά του όνειρα. Τίποτε, όμως, δεν θα πάει καλά. Ο δολοφόνος θα επιστρέψει και θα αρχίσει, χωρίς, φυσικά, κανένα αποτέλεσμα, να ψάχνει την περιπόθητη βαλίτσα ενώ ο Μαλουέν δεν θα αργήσει να νιώσει γρήγορα μια παράξενη έλξη για τον λιπόσαρκο αυτόν άνδρα, που μοιάζει, παρά την ειδεχθή του πράξη, ο δυστυχέστερος άνθρωπος του κόσμου. Και το πιο παράξενο είναι πως η βαλίτσα με τα λεφτά θα γίνει σύντομα πηγή δυστυχίας για όλους: όχι μόνο για τον τυχοδιώκτη, o οποίος θα χάσει τη ζωή του επειδή πήγε να ρίξει τον συνεταίρο του, αλλά και για τον συνεταίρο, ο οποίος όντας άτυχος σε όποια διάρρηξη κι αν επιχείρησε στη σταδιοδρομία του, θα πεθάνει άδοξα στη Διέππη. Και ο Μαλουέν, πάντως, δεν θα έχει πολύ καλύτερη τύχη αφού θα καταλήξει πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.

Κλείσιμο
Με μια κλειστοφοβική δράση, στην οποία θα κυριαρχήσουν το γκρίζο θαλασσινό τοπίο και οι σποραδικές νυχτερινές φωταψίες, ο Σιμενόν θα γράψει ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα χαρακτήρων. Και δεν πρόκειται μόνο για τον Μαλουέν, που πνίγοντας την πλήξη της καθημερινότητάς του στο ποτό, θα ανακαλύψει στην περιπέτεια του ανθρώπου από την Αγγλία ένα δυνατό ελιξίριο, ακόμα κι αν αυτό θα σημάνει την πλήρη καταστροφή του, αλλά και για τον δολοφόνο, που θα εξελιχθεί σε δραματική φιγούρα χωρίς σχεδόν να ανοίξει το στόμα του: ένας πρώην ακροβάτης και νυν σαλταδόρος, που δεν θα πιάσει ποτέ ζεστό χρήμα στα χέρια του και θα αντιμετωπίσει έντρομος τη μοίρα του, ανίκανος μέχρι και την τελευταία στιγμή να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Συναρπαστικά θα εικονογραφήσει ο Σιμενόν και τους δευτερεύοντες χαρακτήρες, τη γυναίκα του Μαλουέν και τη γυναίκα του δολοφόνου, που θα επωμιστούν τις συνέπειες των πράξεων των συζύγων τους χωρίς καμία δυνατότητα σωτηρίας και διαφυγής.

Ένα μυθιστόρημα από το οποίο απουσιάζει ο διάσημος επιθεωρητής Μαιγκρέ και στο οποίο η αστυνομία γενικά δεν παίζει παρά έναν εντελώς επικουρικό ρόλο. Ένα μυθιστόρημα στο οποίο εκείνο που δεσπόζει δεν είναι το αίνιγμα του ποιος σκότωσε ποιον, αλλά και το μυστήριο της ανθρώπινης ύπαρξης.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης