Η Τουρκία το Χρυσό Φοίνικα, η Ελλάδα τίποτα!

Η Τουρκία το Χρυσό Φοίνικα, η Ελλάδα τίποτα!

Στον Τούρκο σκηνοθέτη Νουρί Μπίλγκε Τσειλάν το μεγάλο βραβείο για την «Χειμερία Νάρκη» - Τζούλιαν Μουρ και Τίμοθι Σπολ - Το Μεγάλο βραβείο της επιτροπής την ταινία «Τα θαύματα» με την Μόνικα Μπελούτσι

Η Τουρκία το Χρυσό Φοίνικα, η Ελλάδα τίποτα!
Θρίαμβος  Τουρκίας και Νουρί Μπίλγκε Τσειλάν (55 ετών)! Στην αποψινή τελετή  απέσπασε Palme D’ Or (Χρυσό Φοίνικα) δια χειρός της προέδρου του Jury Τζέιν  Κάμπιον. Η μόνη γυναίκα σκηνοθέτης που σε όλα αυτά τα 67 χρόνια του φεστιβάλ  έχει καταφέρει να κερδίσει Χρυσό Φοίνικα (Δασκάλα Πιάνου).

Τα βραβεία

Χρυσός Φοίνικας; «Χειμερία νάρκη»  του Νουρί Μπίλγκε Τσειλάν.  Φιλοσοφικό πόνημα εξαντλητικής διάρκειας  σχεδόν  τριών ωρών και είκοσι λεπτών

Κλείσιμο
Μεγάλο βραβείο της επιτροπής: «Τα  θαύματα» (Ιταλία) της Αλις Ρορ Βάχερ  όπου  μία εκ των πρωταγωνιστών είναι η Μόνικα Μπελούτσι!

Σκηνοθεσίας: Μπένετ Μίλερ  για το «Foxcatcher» (ΗΠΑ) με  Στιβ Γκάρελ,  Τσέινινγκ Τέιτουμ και Μαρκ Ραφάλο

Βραβείο της επιτροπής (εξ ημισείας): «Mommy» (Μαμά)  του   25χρονου Καναδού  Ξαβιέ Ντολάν και  «Αντίο  στην  γλώσσα» του  83 Ζαν Λικ  Γκοντάρ.  Ο νεώτερος με τον πιο ηλικιωμένο  σκηνοθέτη   αυτού του φεστιβάλ. Τα τιμημένα Νιάτα μαζί με τα τιμημένα  γηρατειά

Σεναρίου:  Αντρέι Ζιαγκίντσεφ «Λεβιάθαν» (Ρωσία)

Γυναικεία  ερμηνείας: Τζούλιαν Μουρ  για το «Maps  to the Stars» του Ντέηβιντ Κρόνενμπεργκ (ΗΠΑ-Καναδάς).  Απούσα στην  τελετή αφού είχε σπεύσει να επιστρέψει  στο Λος Αντζελες  μετά τα γιούχα  που ακούστην στο τέλος της προβολής!

Ανδρικής: Τίμοθι Σπολ  για το «Mr Turner»  του Μάικ Λι (Αγγλία)

Camera D’ Or (Πρωτοεμφανιζόμενου  σκηνοθέτη): Στην γαλλική παρέα τριών Μαρί Αματσουκελί,  Κλερ Μπεργκέρ, Σαμουέλ Τι  για την κομεντί «Party girl» (Γαλλία)


Ακόμα  στο παράλληλο πρόγραμμα «Ένα κάποιο  βλέμμα» βραβείο καλύτερης ταινίας  έλαβε η ουγγρική «Λευκός Θεός» και το δεύτερο η νορβηγο-σουηδική «Ο τουρίστας».

Το «Xenia» του Πάνου Κούτρα (κι αυτό  στο ίδιο παράλληλο πρόγραμμα) αγνοήθηκε.

Όπως αγνοήθηκε η εξαιρετική αφρικανική «Τιμπουκτού» που βάζω στοίχημα θα  κάνει  μεγάλη  καριέρα στο  παράλληλο κύκλωμα. Όπως αγνοήθηκε σκανδαλώς η ερμηνευτική ανωτερότητα της Μαριόν Κοτιγιάρ για την  ταινία «Δύο μέρες και μία νύχτα».

Το   συμπέρασμα  εντελώς μελαγχολικό: Τόπο στο ΚΑΠΗ. Αν λάβει κάποιος υπ' όψιν του την ηλικία της Τζούλιαν Μουρ, του Τίμοθι Σπολ, του Γκοντάρ! Και το πιο μελαγχολικό ότι ναι μεν ο Τσειλάν και η Τουρκία αλλά  φοβούμαι και μακάρι να διαψευστώ, το κοινό θα καταληφθεί από υπνηλία!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης