Γιώργος Σαπουντζής: Ο αξιολογότατος εικαστικός επιστρέφει στην γκαλερί Κορωναίου

Γιώργος Σαπουντζής: Ο αξιολογότατος εικαστικός επιστρέφει στην γκαλερί Κορωναίου

Είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα παραδείγματα εικαστικών στη σύγχρονη εικαστική σκηνή με πολύ σημαντικές εκθέσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο – Νέα ατομική έκθεση του εικαστικού στην γκαλερί Ελένη Κορωναίου

Γιώργος Σαπουντζής: Ο αξιολογότατος εικαστικός επιστρέφει στην γκαλερί Κορωναίου

Είναι ίσως το πιο αξιόλογο παράδειγμα Έλληνα εικαστικού που κάνει λαμπρή καριέρα στο εξωτερικό, αθόρυβα και αξιοπρεπώς. Ο Γιώργος Σαπουντζής είναι 37 ετών και έχει καταφέρει να εκθέσει δουλειά του στα πιο σημαντικά μουσεία της Ευρώπης όπως το Centre George Pompidou στο Παρίσι, όπου θαυμάσαμε την εγκατάσταση του πέρσι τέτοια εποχή περίπου.


Η Γκαλερί Ελένη Κορωναίου παρουσιάζει την καινούργια δουλειά του Γιώργου Σαπουντζή στην πρώτη του ατομική έκθεση στην γκαλερί. Ο τίτλος της έκθεσης είναι "Athens Screens". Τα έργα του Σαπουντζή χρησιμοποιούν διάφορα μέσα, μπλέκουν τον ιδιωτικό με τον δημόσιο χώρο. Πολλά από τα πρότζεκτ του έχουν ως αφετηρία τους δημόσια μνημεία, αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν την κοινωνική και συλλογική μνήμη. Το ενδιαφέρον του για την γλυπτική, την επίδρασή της και την σημασία της στον δημόσιο χώρο, έχει τις ρίζες του στις αρχαιότητες που βρίσκονται διάσπαρτες στην  Αθήνα. Παρ’ όλα αυτά, δεν εστιάζει τόσο στην ερμηνεία ενός και μόνο μνημείου, όσο στην σημασία του για μια ομάδα ανθρώπων.
 
Οι εγκαταστάσεις και οι περφόρμανς του Σαπουντζή συνδυάζουν συχνά στοιχεία από το θέατρο, από την τελετουργία αλλά και από την άτακτη αρχιτεκτονικότητα του όχλου.

Στον πυρήνα των περισσότερων πρότζεκτ του βρίσκονται έργα γλυπτικής που χρησιμοποιούν εύκαμπτα υλικά, όπως φύλλα και ράβδους αλουμινίου, χρωματιστά υφάσματα, καρφίτσες και κόμπους, σκοινιά και εφημερίδες. Όλα αυτά τα υλικά έχουν κοινά χαρακτηριστικά: είναι ελαφριά, εύκαμπτα, εύπλαστα, ο όγκος τους μπορεί να μειωθεί και μεταφέρονται εύκολα. Τα γλυπτά, στην επιμελώς τυχαία εμφάνισή τους, προκαλούν πολλούς συνειρμούς, από πανό σε διαδηλώσεις μέχρι κλασσικά έργα του Μοντερνισμού.
Κλείσιμο
 
Η δουλειά του Σαπουντζή διαρκώς ταλαντεύεται μεταξύ χάους και τάξης, αναρχίας και δημιουργίας νέων δομών. Ο διαχωρισμός της παραγωγής ενός έργου από την υποδοχή του δεν είναι πλέον εφικτός, αντιθέτως, η δουλειά του φαίνεται να προκύπτει σε μία διαρκή διαδικασία μεταβολής και μετασχηματισμού. “Προσπαθώ”, δηλώνει ο ίδιος,  “να κατασκευάσω μια σχέση έτσι ώστε στο τέλος το έργο να μην είναι αυτό που δημιούργησα εγώ, ούτε αυτό που υπήρχε προηγουμένως, αλλά η σχέση αυτών των δύο κόσμων.”
 
Ο Γιώργος Σαπουντζής γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα, ζει και εργάζεται στο Βερολίνο.

Επιλεγμένες ατομικές εκθέσεις:

Kunsthaus Glarus, Ελβετία, (2013)
Arnolfini Gallery, Μπρίστολ (2013)
The Gadfly Festival, Μύνστερ Γερμανία, (2012)
Institut for Samtidskunst, Κοπεγχάγη, Δανία (2012)
Overgaden, Κοπεγχάγη, Δανία (2012)
Simone Subal Gallery, Brooklyn, New York (2011)
Galerie Isabella Bortolozzi, Βερολίνο, Γερμανία (2011)
Fondazione Morra Greco, Νάπολη, Ιταλία (2011)
Freymond-Guth Fine Arts, Ζυρίχη, Ελβετία (2011).

Επιλεγμένες ομαδικές εκθέσεις:
Centre Pompidou, Παρίσι (2013)
Kunsthaus Bregenz, Austria (2012)
Eleni Koroneou Gallery, Αθήνα (2013)
1st Montevideo Biennial, Μοντεβιδέο, Ουρουγουάη (2012)
Kunstverein, Βόννη (2012)
Atelierhaus Monbijoupark, Βερολίνο, Γερμανία (2011)
Louisiana Museum, Κοπεγχάγη, Δανία (2011)
DESTE Prize στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Αθήνα (2009)
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, (2007) και
1η Μπιεννάλε της Αθήνας (2007).


Έργα του Γιώργου Σαπουντζή βρίσκονται στις συλλογές των Μουσείων: Louisiana Museum, Kuntshaus Zurich, Frac Paris και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης