Σε καλή κατάσταση το ναυάγιο που μετέφερε τα γλυπτά του Παρθενώνα

Σε καλή κατάσταση το ναυάγιο που μετέφερε τα γλυπτά του Παρθενώνα

Στην έρευνα του 2009 και του 2011, ήρθαν στο φως αντικείμενα του πληρώματος και των επιβατών του πλοίου, ενώ η φετινή επικεντρώθηκε τόσο στην πρύμνη, όσο και στο σκαρί....

Σε καλή κατάσταση το ναυάγιο που μετέφερε τα γλυπτά του Παρθενώνα
Ολοκληρώθηκε η φετινή έρευνα στο ναυάγιο «ΜΕΝΤΩΡ», η οποία διήρκησε 17 μέρες και αποκάλυψε το σκαρί μήκους 10 μέτρων, όπως και προσωπικά αντικείμενα του πληρώματος ή του προσωπικού και διάφορα άλλα αντικείμενα.

Πρόκειται για το πλοίο του λόρδου Έλγιν που βυθίστηκε το Σεπτέμβριο του 1802 στην είσοδο του λιμένα Αβλέμονα στα νοτιοδυτικά Κύθηρα και μετέφερε γλυπτά του Παρθενώνα και σπαράγματα άλλων μνημείων, μέσω της Μάλτας, στην Αγγλία. 
Κλείσιμο

Στην έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί το 2009 και το 2011, ήρθαν στο φως αντικείμενα του πληρώματος και των επιβατών του πλοίου, ενώ η φετινή επικεντρώθηκε τόσο στην πρύμνη, όσο και στο σκαρί, το οποίο διασώζεται σε πολύ καλή κατάσταση.

Η φετινή έρευνα αποκάλυψε το σκαρί μήκους 10 μέτρων μέχρι την πλώρη, τμήμα της οποία έχει θραυστεί στους βράχους του πυθμένα κατά τη βύθιση του πλοίου, το οποίο μετά την ολοκλήρωση της έρευνας καλύφθηκε με ειδικό γεωύφασμα. Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού τμήματος του σκαριού εντοπίστηκαν προσωπικά αντικείμενα του πληρώματος ή των επιβατών, καθώς βρέθηκαν πολλά κομβία στολών και ενδυμάτων, αλλά και ευρήματα όπως φιάλες και μία κλεψύδρα.

Τα υπόλοιπα αντικείμενα που βρέθηκαν ήταν όργανα ναυσιπλοΐας, ένας ναυτικός διαβήτης, γυάλινα και φορητά μελανοδοχεία, μία πιστόλα, ένας λίθινος σφραγιδόλιθος με παράσταση πυροβόλου, μία χρυσή αλυσίδα και διάφορα διακοσμητικά αντικείμενα.



Επίσης, βρέθηκαν δύο χρυσά νομίσματα, όπου το ένα είναι του 1788 και έχει ταυτιστεί ως ολλανδικό, τρία αργυρά της περιόδου που ναυάγησε το πλοίο και δύο αρχαία αργυρά νομίσματα, το ένα βοιωτικό και το άλλο αθηναϊκό, το οποίο φαίνεται να έχει χρησιμοποιηθεί ως κόσμημα.  

Η έρευνα διενεργήθηκε από το κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης