Σπαθάρης και 1821

Σπαθάρης και 1821

Ο Δήμος Δάφνης Υμηττού και το Μουσείο Μπουζιάνη παρουσιάζουν με έκθεση – αφιέρωμα στους ήρωες του 1821 με την υπογραφή του εμβληματικού Ευγένιου Σπαθάρη

Σπαθάρης και 1821
Ο Δήμος Δάφνης Υμηττού και το Μουσείο Μπουζιάνη, με αφορμή την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, τιμούν τον εμβληματικό καλλιτέχνη Ευγένιο Σπαθάρη παρουσιάζοντας τη ζωγραφική του, σε μια έκθεση-αφιέρωμα στους ήρωες του 1821. 

Παράλληλα παρουσιάζονται ζωγραφικά έργα με θέμα τα λαϊκά επαγγέλματα που χάνονται, με αποτυπωμένο τον αυθορμητισμό, την ειλικρίνεια, την αμεσότητα και την πηγαία εκφραστικότητα.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 29 Maρτίου μέχρι και τις 6 Μαΐου 2018 και θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Μπουζιάνη στη Δάφνη. 

Ο Σπαθάρης αποδίδει ό,τι συγκινεί τον ίδιο, χωρίς να αναζητά την τέλεια απεικόνιση. Οι σκέψεις του και η ζωγραφική του εκφράζουν τον εαυτό του και καθρεφτίζουν τον ελληνικό λαό. 

Μέσα από τα 21 έργα της έκθεσης,- διατηρώντας τα στοιχεία της λαϊκής ζωγραφικής, με την κατεξοχήν χρήση της καθαρότητας της γραμμής, του προφίλ των προσώπων και της σύνθεσης σε ένα επίπεδο δίχως την χρήση προοπτικού βάθους,-ζωντανεύει τις φιγούρες των ηρώων του με παράδοξες χρωματικές τονικότητες, οι οποίες αποδίδουν με ακρίβεια την φυσική τους μορφή, χαρακτηριστικό της μοναδικής αισθητικής του. Αντλώντας την θεματική του από καθημερινές σκηνές της παλαιάς αθηναϊκής ζωής, από ιστορικά γεγονότα με επίκεντρο τους ήρωες της επανάστασης καθώς και από την λαϊκή παράδοση των δημοτικών τραγουδιών και των πορτραίτων, πλάθει ένα κόσμο όπου τα δυσδιάκριτα όρια μεταξύ ιστορίας, μυθολογίας και παράδοσης τον συγκαταλέγουν στον μεγαλύτερο έλληνα «παραμυθά».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης