ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ξεχωριστές περιπτώσεις

Ξεχωριστές περιπτώσεις

Το επετειακό 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ρίχνει αυλαία και ανανεώνει το ραντεβού του για του χρόνου

Ξεχωριστές περιπτώσεις
Στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που ολοκληρώθηκε σήμερα παρακολουθήσαμε πάνω από τριάντα ταινίες, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων και θεματολογίας απ΄ όλο τον κόσμο. 

Πάμε, να δούμε παρέα, τέσσερις σκηνοθετικές αποκαλύψεις, που το έργο τους, κέντρισε το ενδιαφέρον τη σινεφίλ κοινότητα της πόλης. 

H πρώτη πολύ ενδιαφέρουσα αλλληλεπίδραση έγινε με τον Χανς Μπλοκ. Ένας εκ των δύο σκηνοθετών των " Ψηφιακών καθαριστών", που βρέθηκε στην πόλη κι έδωσε το παρόν στην προβολή της ταινίας του. Aπό το Σάντανς στη Νύφη του Θερμαϊκού. Από το Θέατρο στον Κινηματογράφο, μίας κι είναι η πρώτη του δουλειά στη Μεγάλη Οθόνη. 

Κλείσιμο
Στη συζήτηση για τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και τα Ανθρώπινα δικαιώματα, ειπώθηκαν πολλά κι ενδιαφέροντα. «Μάθαμε πως στις Φιλιππίνες υπάρχει μια ολόκληρη ομάδα ατόμων, ειδικά επιφορτισμένη με την ευθύνη ελέγχου, του τι ανεβαίνει στα Μέσα. Αυτοί οι άνθρωποι ζουν αποκομμένοι από τους πάντες και τα πάντα, προστατεύονται από ιδιωτική αστυνομία, υπογράφουν ρήτρες εμπιστευτικότητας και δεν μιλούν ποτέ σε κανέναν για την εργασία τους. Καθώς τους συναντήσαμε, αντιληφθήκαμε, πω είναι αρκετές οι ομοιότητες με το μετατραυματικό στρες που βιώνουν οι βετεράνοι στρατιώτες που συμμετέχουν σε πολέμους».

Συνέχεια με την Μελίνα Ελισόντο Μορένο από το Μεξικό. Αν και δεν είναι πρωτοεμφανιζόμενη – βρίσκεται ήδη στο έκτο της ντοκιμαντέρ- εν τούτοις δεν είναι ευρέως γνωστή στο διεθνές κοινό. Σε κάθε περίπτωση, η σκηνοθέτης σε κάθε νέα δουλειά της εντυπωσιάζει όπως και στην περίπτωση του τελευταίου ντοκιμαντέρ όπου αναζήτησε έναν απλό άνθρωπο στη επαρχία Τσιάπας του Μεξικό και πάλεψε με όλες τις δυνάμεις της- μη γνωρίζοντας καν αγγλικά- να ταξιδέψει η ταινία της σε όλο τον κόσμο.

Ας συνεχίσουμε, όμως, με περισσότερες της μιας αξιοπρόσεκτες περιπτώσεις. Όπως εκείνη του δίδυμου, Τσανγκ Γιονγκ Μουν και Τζιν Τζεόν με την ταινία "Becoming Who I Was". Το τελευταίο που συγκίνησε προβλήθηκε ειδικά και για μαθητές σχολείων. Ένα επικό περιπατητικό ταξίδι για την ανακάλυψη του παρελθόντος και την ουσία της ζωής. Μία ελεγεία στην ανθρώπινη αγάπη, πίστη και συνεργασία.

Η Βερενά Παραβέλ και ο Λουσιάν Κασταίν-Τεϋλόρ πέρα από ανθρωπολόγοι είναι και ανατρεπτικοί ντοκιμαντεριστές.

Το απροσδόκητο, αντισυμβατικό σινεμά των καλλιτεχνών Βερενά Παραβέλ και Λουσιάν Καστέν-Τέιλορ, προσκεκλημένων του επετειακού 20ού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ήταν το επίκεντρο της συζήτησης «Στο περίεργο σύμπαν των Βερενά Παραβέλ και Λουσιάν Καστέν-Τέιλορ», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Την εκδήλωση συντόνισε η σκηνοθέτιδα Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη.

Η φετινή διοργάνωση παρουσίασε για πρώτη φορά στο σύνολό του το έργο των δύο καλλιτεχνών. Στην συζήτηση, το κοινό είχε την ευκαιρία να ανακαλύψει τι εμπνέει τους δύο δημιουργούς, αλλά και να μυηθεί στην τόσο άμεση, πρωτότυπη μέθοδο κινηματογράφησής τους που προσφέρει μια εντελώς ιδιαίτερη κινηματογραφική εμπειρία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης