Ένα πρωτότυπο σχήμα ΣΔΙΤ για το κέντρο της Αθήνας

Ένα πρωτότυπο σχήμα ΣΔΙΤ για το κέντρο της Αθήνας

Ο Νίκος Τριανταφυλλόπουλος, επίκουρος Καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος του Advisory Board της διαΝΕΟσις, προτείνει λύσεις για το πρόβλημα των κενών και εγκαταλελειμμένων ιδιοκτησιών του κέντρου της Αθήνας. Η αντιμετώπισή του είναι βασική προϋπόθεση για την αναβάθμιση και την αναγέννησή του

Ένα πρωτότυπο σχήμα ΣΔΙΤ για το κέντρο της Αθήνας
Την περίοδο 2013 - 2014 ήταν ο επιστημονικός Υπεύθυνος του project για την «διερεύνηση και πρόταση θεσμοθέτησης μηχανισμών και κινήτρων για την αναβάθμιση του κτηριακού αποθέματος στην ευρύτερη περιοχή ανάπλασης της οδού Πανεπιστημίου», ένα project που υποστηρίχθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης. Την ίδια πάνω κάτω περίοδο ήταν ο υπεύθυνος εκπόνησης του project για την «δημιουργία Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης στα πλαίσια του προγράμματος Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas (JESSICA)» με εντολείς, τον Δήμο Αθηναίων από κοινού με τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας (ΟΡΣΑ). 

Πίσω από αυτά αλλά και πολλά παραπάνω projects - ήδη από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’90- πιστώνονται στον Νικόλαο Τριανταφυλλόπουλο, επίκουρο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο τελευταίος – μέλος και του Advisory Board του μη κυβερνητικού μη κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού διαΝΕΟσις- με ένα άρθρο του που βασίζεται σε μια εμπεριστατωμένη μελέτη του πρότεινε λύσεις για το πρόβλημα των κενών και εγκαταλελειμμένων ιδιοκτησιών του κέντρου της Αθήνας, υποστηρίζοντας εμπράκτως ότι η αντιμετώπισή αυτού του είναι βασική προϋπόθεση για την αναβάθμιση και την αναγέννησή του (
www.dianeosis.org).

Κλείσιμο
Ο καθηγητής γνωρίζει καλά και την Αθήνα αλλά και την αγορά των ακινήτων καθώς πολλά χρόνια ανήκε στο δυναμικό ιδιωτικών εταιρειών αλλά και εταιρειών δημόσιων συμφέροντος (2003 – 2014 Project Manager στην εταιρεία αξιοποίησης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε, ενώ την περίοδο 2001 – 2003 ήταν μόνιμος συνεργάτης στην εταιρεία αξιοποίησης ακινήτων CB Richard Ellis S.A., την πρώην Lambert Smith Hampton (Hellas) S.A.). 



Οι τρείς βασικές παρεμβάσεις – δράσεις που προτείνονται στο άρθρο του είναι οι εξής: «Πρώτον, η θεσμοθέτηση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέπει την ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα και την ανάληψη πρωτοβουλιών για παρεμβάσεις και έργα εκσυγχρονισμού εγκαταλελειμμένων ή κενών κτηρίων με καθεστώς πολυ-ιδιοκτησίας, υπό συνθήκες ασφάλειας δικαίου και με ταχείες διαδικασίες. Σήμερα, η παρέμβαση σε τέτοια κτήρια είναι σχεδόν αδύνατη, όπως προαναφέρθηκε. Έτσι, αντί να διαφυλάσσονται το ατομικό δικαίωμα, καθώς και ο κοινωνικός και οικονομικός ρόλος της ιδιοκτησίας, με την εγκατάλειψη των κτηρίων αυτά εξουδετερώνονται. Ένα τέτοιο θεσμικό πλαίσιο θα ήταν χρήσιμο για παρεμβάσεις σε προβληματικές αστικές περιοχές σε ολόκληρη την επικράτεια και ιδιαίτερα σε διατηρητέα κτήρια και παραδοσιακούς οικισμούς, καθώς και για την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών στέγασης .

Δεύτερον, η προώθηση Συμπράξεων Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με την ανάπτυξη μηχανισμού χρηματοδότησης του εκσυγχρονισμού ιδιωτικών και δημόσιων ακινήτων με τη χρήση - των ελάχιστων δυνατών - ανακυκλώσιμων οικονομικών πόρων, προερχόμενων κυρίως από το ΕΣΠΑ και το «πακέτο Junker», και ιδιωτικών πόρων. Βασικός στόχος του συγκεκριμένου μηχανισμού ΣΔΙΤ θα πρέπει να είναι, η μόχλευση ιδιωτικών πόρων και η ελαχιστοποίηση του χρηματοοικονομικού κόστους έργων αποκατάστασης κτηρίων, με την εφαρμογή των κατάλληλων χρηματοοικονομικών τεχνικών. Ένας τέτοιος μηχανισμός θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί από την πολιτεία ως ισχυρό κίνητρο για την ενεργοποίηση και τη συνεργασία μεταξύ των συνιδιοκτητών των προβληματικών κτηρίων.

Τρίτον, με την υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων και έργων για τη βελτίωση του δημόσιου χώρου σε επιλεγόμενες περιοχές, και οπωσδήποτε εντός των περιοχών εφαρμογής της προηγουμένως αναφερόμενης, δεύτερης δράσης».

Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος με δίπλωμα Αγρονόμου και Τοπογράφου Μηχανικού , ΑΠΘ (1986 – 1993) συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (D.E.A.) στη Χωροταξία από το Institut d’ Urbanisme de Paris (1993-1994), Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (D.E.A) στη Πολεοδομία (1994-1995) στο ίδιο Ινστιτούτο και Διδακτορικό Δίπλωμα στην Πολεοδομία στο Πανεπιστήμιο Paris I – Pantheon Antheon Sorbonne (1994 – 1995). 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης