Κι αν το παιδί σας είναι ο επόμενος Bill Gates;

Κι αν το παιδί σας είναι ο επόμενος Bill Gates;

Ένα βιβλίο-οδηγός για γονείς που αγωνιούν για τη σχέση των παιδιών τους με το διαδίκτυο

Κι αν το παιδί σας είναι ο επόμενος Bill Gates;
Ποιον άλλον θα ρωτούσε ένας γονιός που αγωνιά όταν το παιδί του βρίσκεται αρκετά μπροστά από ένα τάμπλετ ή έναν υπολογιστή από έναν Διδάκτορα του είδους; Ο Σπύρος Αρσένης, ηλεκτρολόγος μηχανικός και Διδάκτορας τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, είναι ειδικευμένος στο διαδικτυακό μάρκετινγκ και τη διαδικτυακή επικοινωνία, αλλά είναι και ο ίδιος πατέρας δύο παιδιών. Επειδή σε κάθε συναναστροφή του με άλλους γονείς, έρχεται αντιμέτωπος με παρόμοιες ανησυχίες, συγκέντρωσε με τον πιο άμεσο και πρακτικό τρόπο τις απαντήσεις και μας τις παρουσιάζει στο πιο πρόσφατό του βιβλίο «Κι αν το παιδί σας είναι ο επόμενος Bill Gates;»

Πόσο «κακό» είναι τελικά το διαδίκτυο; Πόσο πρέπει να ελέγχουμε τα παιδιά και τι όρια να θέτουμε; Πόσο πρέπει να μας απασχολεί ο χρόνος παραμονής στο διαδίκτυο και πότε πρέπει απλώς να αφήσουμε τα παιδιά μας ανεξάρτητα; Ποιά είναι η κατάλληλη ηλικία για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης; Πώς μπορούμε να χειριστούμε εμείς οι γονείς το ακατάλληλο περιεχόμενο; Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να ξεχωρίσουν το ψεύτικο από το πραγματικό και τη διασκέδαση από την αποχαύνωση; 

Ο Σπύρος Αρσένης εξετάζει αυτά τα ερωτήματα υπό το πρίσμα των διαφορετικών ηλικιών και σε αντιπαραβολή με το τι κάνουμε εμείς οι γονείς και το τι συνήθως ψάχνουν τα παιδιά στην πραγματική ζωή. Αντλώντας παραδείγματα από τα όρια που θέτουμε –ή πρέπει να θέτουμε- και από το πόσο «παρόντες» είμαστε στην πραγματική ζωή, ο συγγραφέας σταχυολογεί ορισμένους απλούς κανόνες, όχι μόνο χρήσης του διαδικτύου από τα παιδιά, αλλά και συμπεριφοράς για τους γονείς.

Κλείσιμο


Αλλά αυτό θα ήταν μια «φοβική», μια «αμυντική» προσέγγιση, αν οι συστάσεις για ασφαλή τεχνολογία δεν συνοδεύονταν από συμβουλές για να εντοπίσουμε τυχόν ταλέντο του παιδιού μας στην πληροφορική και τον προγραμματισμό. Το βιβλίο πέραν των προκλήσεων, μας εξηγεί πώς θα είμαστε σε θέση να διαγνώσουμε μια τέτοια κλήση, - όπως ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε με τη ζωγραφική, τη μουσική, τα μαθηματικά, τις ξένες γλώσσες κ.λ.π.- και πώς θα ενθαρρύνουμε το παιδί μας προς αυτή την κατεύθυνση. Γιατί, όπως έχει καταδείξει η εμπειρία, άνθρωποι που διέπρεψαν σε αυτό το πεδίο όπως ο Bill Gates και ο Steve Jobs, είχαν δείξει τα πρώτα σημάδια ήδη από το γυμνάσιο, τα οποία ενισχύθηκαν με αμέριστη στήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον. Σημαντικό ζήτημα είναι επίσης και πώς θα αποτρέψουμε ένα παιδί που «φυσάει» στον προγραμματισμό από την ανάμειξη σε παράνομη δραστηριότητα, από το να γίνει χάκερ δηλαδή.

Κατά τα φαινόμενα, το μέλλον της επιχειρηματικής δραστηριότητας κινείται στον άξονα της ηλεκτρονικής επιχειρηματικότητας. Κι αυτό γιατί μόνο ο «συνδεδεμένος κόσμος» μπορεί να αποτελέσει μία τόσο μεγάλη αγορά σε θέση να αποφέρει αμύθητα κέρδη. Πάρτε για παράδειγμα μεγάλες εταιρείες παγκόσμιου βεληνεκούς. Η uber ή η airbnb: δεν τους ανήκει κανένα ταξί ή κανένα τουριστικό κατάλυμα, αλλά είναι οι μεγαλύτερες πλατφόρμες μίσθωσής τους που απογειώνουν τα κέρδη τους εκμεταλλευόμενες το περιβάλλον του διαδικτύου.

Λόγω της «ανεξέλεγκτης» αυτής αγοράς (το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα γνωρίσει ποτέ κανείς από κοντά κανένα πελάτη του) και της πολυπλοκότητας τέτοιων εγχειρημάτων, η ηλεκτρονική επιχειρηματικότητα προϋποθέτει την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών ειδικοτήτων. Μόνο με τεχνικές γνώσεις ή μόνο με γνώσεις μάνατζμεντ ή μάρκετινγκ δεν μπορεί κανείς να αναλάβει εξ’ ολοκλήρου τέτοια επιχειρηματικά σχέδια. Σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο «εγωκεντρικός», ο συγγραφέας μας εξηγεί πώς ένας γονιός –ακόμα κι αν το παιδί του δεν έχει ιδιαίτερη κλήση στον προγραμματισμό- μπορεί να συμβάλει προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του ομαδικού πνεύματος με τη χρήση του διαδικτύου ως μέσο. Πώς γίνεται το διαδίκτυο να χρησιμοποιείται όχι μόνο για γνώση και ψυχαγωγία, αλλά για την ενίσχυση τόσο του επιχειρηματικού, όσο και του ομαδικού πνεύματος. 

Τέλος, ο συγγραφέας θέτει 7 ερωτήματα για μικρά παιδιά, 8 για εφήβους και 4 για γονείς, τα οποία μας διευκολύνουν να καταλάβουμε πού βρισκόμαστε σήμερα, πόσο σωστά πορευόμαστε και τι μπορούμε να βελτιώσουμε ούτως ώστε να μεγαλώσουμε υπεύθυνους «διαδικτυακούς» πολίτες. 

Δική μου υποσημείωση ότι σκόπιμο είναι οι χρήσιμες αυτές παρατηρήσεις να προσαρμόζονται στα δεδομένα της κάθε οικογένειας και να φιλτράρονται από το τι πραγματικά είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε, καθώς ο καθένας από εμάς έχει διαφορετικές εμπειρίες και προσλαμβάνουσες και προέρχεται από διαφορετικά περιβάλλοντα. 

«Κι αν το παιδί σας είναι ο επόμενος Bill Gates;»
Εκδόσεις Κλειδάριθμος
106 σελ. €10,98.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης