Ένα ποιμενικό ειδύλλιο

Ένα ποιμενικό ειδύλλιο

Ένας βοσκός συναντά στην εξοχή μια πανώρια βοσκοπούλα και λιποθυμά χτυπημένος από την ομορφιά της...

Ένα ποιμενικό ειδύλλιο
Ένα αριστοτεχνικό ποιμενικό ειδύλλιο, η «Βοσκοπούλα», που γράφτηκε στην Κρήτη του 16ου αιώνα θα παρουσιάζεται στο Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου μέχρι την 1η Απριλίου από την ομάδα Elephas tiliensis.

Η «Βοσκοπούλα», όπως διαβάζουμε σχετικά, θεωρήθηκε αυθόρμητο δημιούργημα της λαϊκής ζωής της Κρήτης, ένα τραγούδι των βοσκών, σαν δημοτικό τραγούδι, ενώ αργότερα αναγνωρίστηκε ο έντεχνος χαρακτήρας της και η λογοτεχνική της αξία. Σύγχρονη της Ερωφίλης και του Κατζούρμπου, γραμμένο σε κρητική διάλεκτο, είναι το μοναδικό δείγμα του είδους της που έφτασε ως τις μέρες μας και το σημαντικότερο αντίστοιχο στην ελληνική γραμματεία και στην ευρωπαϊκή ποιμενική ποίηση της εποχής. Εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1627.

Αλλά για να δώσουμε το λόγο στα πρόσωπα της παράστασης. Στο «ειδύλλιο» πρωταγωνιστούν δύο νέοι και αξιόλογοι ηθοποιοί- ο Γιώργος Παπανδρέου και η Πηνελόπη Τσιλίκα -την οποία γνωρίσαμε από το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο στον ρόλο της στην Μικρά Αγγλία- οι οποίοι κινούνται υπό την σκηνοθετική επιμέλεια του Δημήτρη Αγαρτζίδη και της Δέσποινας Αναστάσογλου. 

Κλείσιμο
Στο ενημερωτικό σημείωμα αναγράφεται: «Με μια γλώσσα παλιά που λάμπει σαν καινούρια ανακαλύπτουμε τους πρώτους ήχους. Με όχημα τη φωνή και τη μουσικότητα μιλάμε για το πρώτο αίσθημα, την απολυτότητα του συναισθήματος, λίγο καιρό πριν η ψυχή εμπλακεί με την ψυχολογία, για την πρώτη αγάπη που συνορεύει με τον θάνατο, για την επιστροφή στην απλότητα που επιβάλλει το σώμα.»

«Ένα έργο για μια εποχή που οι βοσκοπούλες είναι ασπροντυμένες, οι Έρωτες κρατούν τόξα, οι ερωτευμένοι αναστενάζουν, οι σπηλιές είναι ειδυλλιακές, η αγάπη εύκολη και ο θάνατος εύκολος. Ένα γκόθικ παραμύθι, σκοτεινό και φωτεινό, βασισμένο “σε ρομαντικόν επεισόδιον συνταράξαν την νήσον Κρήτην”, “ωφέλιμο για όποιον θέλει να αποφύγει τον έρωτα και τα πάθη της σαρκός”.» 

Στην μουσική επί σκηνής θα βρίσκεται ο Παντελής Νικηφόρος και την φωνητική προετοιμασία έχει αναλάβει η Σαβίνα Γιαννάτου.

Info
Θέατρο του Νέου Κόσμου
Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Αθήνα
www.nkt.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης