Η Βαρβάκειος των media

Η Βαρβάκειος των media

Ένα μικρό χρονικό για την Βαρβάκειο Αγορά που δεσπόζει από τα τέλη του 19 ου αιώνα στην Οδό Αθηνάς

Η Βαρβάκειος των media
Οι αναφορές στην Βαρβάκειο Αγορά – που το όνομα της το οφείλει στη γειτνίαση της με το κατεδαφισμένο το 1956 Βαρβάκειο Λύκειο- θα πάρουν και θα δώσουν σήμερα λόγω της Καθαρής Δευτέρας στα media. 

Έτσι, λίγα περισσότερα στοιχεία για το κτηριακό συγκρότημα που βρίσκεται στην Οδός Αθηνάς 42 μάλλον έχουν την χρησιμότητα τους για μικρούς και μεγάλους. 

Στην πολύτιμη αρχειακή δεξαμενή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) www.eie.gr/archaeologia
βρήκαμε διαθέσιμο το παρακάτω κείμενο: «Το συγκρότημα της Δημοτικής Αγοράς άρχισε να οικοδομείται από τον Δήμο Αθηναίων με βραδείς ρυθμούς το έτος 1878, στον χώρο ανατολικά του Βαρβακείου. Μεσολάβησε ωστόσο η πυρκαγιά της 8-9 Αυγούστου 1884 που κατέκαυσε τις παράγκες της παλαιότερης Αγοράς (της περιόδου της Τουρκοκρατίας) που λειτουργούσε ακόμη τότε στα ανατολικά της Βιβλιοθήκης του Αδριανού και, κατόπιν αυτού, επιταχύνθηκαν οι εργασίες στην οδό Αθηνάς και η Νέα Αγορά αποπερατώθηκε το έτος 1886. Έκτοτε λειτουργεί αδιάκοπα, στεγάζοντας μεγάλο αριθμό καταστημάτων τροφίμων, ενώ ανακαινίστηκε σταδιακά μεταξύ των ετών 1979-1996, από τον Δήμο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού».

Κλείσιμο


Περισσότερες πληροφορίες βρίσκουμε στο Ευαγγέλιο των Αθηνών – «Αθήνα, Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία» των Θανάση Γιοχάλα και Τόνιας Καφετζάκη (Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2012). Στη σελίδα 194 διαβάζουμε: «Καταλαμβάνει το οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Ευριπίδου, Αιόλου, Σοφοκλέους και Αθηνάς. Στους σχεδιασμούς της νέας πρωτεύουσας , μετά την Απελευθέρωση , η περιοχή αυτή από την αρχή προοριζόταν για αγορά ( πλατεία Εμπορικής Αγοράς). Ακόμα παλαιότερα ονομαζόταν Πιθαράδικα. Διασώζεται και παράδοση για την συνάντηση του Οθωνα, στον πρώτο του περίπατο στην Αθήνα, με τον πιθαρά Χρόνη, στο οποίο ανήκε όλο το τετράγωνο (…)

Η Δημοτική ή Νέα Αγορά είναι κτίριο του 19ου αι. (1878-1886), σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ιωάννη Κουμέλη (1848-1908), επηρεασμένο από ανάλογα ευρωπαϊκά κτίρια της εποχής. (…) Η ανέγερσή της αποφασίστηκε με Β.Δ το 1876, μετά από πρόταση του δημάρχου Π. Κυριακού. Τα έργα ξεκίνησαν το 1878 και προχωρούσαν αργά, με διακοπές, για λόγους οικονομικούς. Η πυρκαγιά της 8ης προς 9η Αυγούστου 1884 η οποία αποτέφρωσε την Παλαιά Αγορά επέσπευσε αναγκαστικά τα έργα , τα οποία ολοκληρώθηκαν το 1886. Το 1895, επί δημαρχίας Δ.Καλλιφρονά, έγιναν επισκευές στο κτίριο, ενώ επί δημαρχίας Σπ. Μερκούρη συμπληρώσεις. Το 1906 τοποθετήθηκε στην πρόσοψη ο πυργίσκος με το ρολόι. (…) Την περίοδο της δικτατορίας η Αγορά κινδύνευσε να κατεδαφιστεί , καθώς υπήρχε πρόταση ανέγερσης πολυώροφου κτιρίου στην θέση της». 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης