Η μετάβαση στην νέα εποχή!

Η μετάβαση στην νέα εποχή!

Για τους επόμενους τρεις μήνες, όταν και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της μεταφοράς, οι πολύτιμοι θησαυροί θα μεταφέρονται από τα μεταλλικά βιβλιοστάσια που σχεδίασε ο Έρνστ Τσίλερ, στα ράφια του Πύργου Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και από το συγκεντρωτικό κτήριο με το κεντρικό αναγνωστήριο στο νέο, πολυώροφο οικοδόμημα των οκτώ αναγνωστηρίων και όλων των άλλων ψηφιακών υπηρεσιών

Η μετάβαση στην νέα εποχή!
"Θα είναι μία Βιβλιοθήκη νέας γενιάς. Μια νέα Βιβλιοθήκη του σήμερα που μπορεί να μοιράζεται πληροφορίες με όλον τον υπόλοιπο κόσμο. Θα συνδέσουμε αυτήν τη Βιβλιοθήκη με τις μεγαλύτερες και διασημότερες του κόσμου: από του Χάρβαρντ και του Κέιμπριτζ έως του Κολούμπια. Θα είναι μια Βιβλιοθήκη μοντέρνας αντίληψης, που θα παρέχει βιβλία, αλλά συγχρόνως και τη δυνατότητα στον επισκέπτη να τυπώνει τα βιβλία του. Η Βιβλιοθήκη θα είναι τόπος συνάντησης. Θα λειτουργεί σαν κινητήρια δύναμη στην εκπαιδευτική λειτουργία"

Αυτά ήταν τα λόγια του Ρέτσο Πιάνο τον Ιούνιο του 2008 κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του σχεδίου του που σηματοδοτούσε και τη νέα σελίδα για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Αλλά, για να γίνει το σχέδιο, όμως, πραγματικότητα και να ολοκληρωθεί η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή χρειαζόταν να μεσολαβήσει η μεταστέγαση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος από το Βαλλιάνειο Μέγαρο, το εμβληματικό κτήριο της οδού Πανεπιστημίου στην καινούργια της στέγη, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. 

Κλείσιμο


Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που τρέχει από τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν και ξεκίνησε η διαδικασία εντοπισμού και καταγραφής των παλαιών και σπάνιων βιβλίων στη συλλογή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, πέρασε από το στάδιο του καθαρισμού όπου το αρμόδιο προσωπικό αφαίρεσε τη σκόνη με το ειδικό ηλεκτρικό σκουπάκι από όλα τα βιβλία, τις εφημερίδες, τα περιοδικά και τους χάρτες που βρέθηκαν, για να πάρει σειρά η τιτάνια προσπάθεια της επεξεργασίας των συλλογών. Ένα στάδιο του προγράμματος που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και προβλέπει την ταυτοποίηση και καταχώρηση των τεκμηρίων στον κατάλογο της βιβλιοθήκης, την επικόλληση των ετικετών ραδιοσήμανσης (RFID), την ψηφιοποίηση των εξωφύλλων αλλά και τη συντήρηση των βιβλίων όπου αυτό ήταν και είναι απαραίτητο.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως μέχρι σήμερα έχει συντελεστεί μία τιτάνια προσπάθεια προκειμένου να «κυλήσει» ομαλά η διαδικασία της μεταφοράς των βιβλίων, που ξεκίνησε στις 8 Ιανουαρίου και σηματοδότησε την τελευταία φάση του κολοσσιαίου έργου της μετεγκατάστασης.



Στοιβαγμένα γραφεία που δίνουν τη θέση τους στα ξύλινα κιβώτια, παραμερισμένες καρέκλες, δελτία διακίνησης και ταινίες αποτελούν την εικόνα που αντικρίζει κανείς σήμερα στο κεντρικό αναγνωστήριο του Βαλλιάνειου.

Στα βιβλιοστάσια όλοι είναι σε εγρήγορση. Βιβλιοθηκονόμοι επεξεργάζονται και καταχωρούν τα τεκμήρια ακατάπαυστα, συντηρητές τυλίγουν με βαμβακερές ταινίες στήριξης βιβλία που έχουν υποστεί φθορά και μεταφορείς τοποθετούν με μεγάλη προσοχή τις συλλογές στις επενδυμένες με αφρώδες υλικό, τροχήλατες βιβλιοθήκες που όταν γεμίσουν σφραγίζονται για να μεταφερθούν στο νέο κτήριο, υπό την επίβλεψη πάντα του προσωπικού της Εθνικής Βιβλιοθήκης και σύμφωνα με τις διεθνείς καλές πρακτικές.

Για τους επόμενους τρεις μήνες, όταν και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της μεταφοράς, οι πολύτιμοι θησαυροί θα μεταφέρονται από τα μεταλλικά βιβλιοστάσια που σχεδίασε ο σπουδαίος Έρνστ Τσίλερ, στα ράφια του Πύργου Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και από το συγκεντρωτικό κτήριο με το κεντρικό αναγνωστήριο στο νέο, πολυώροφο οικοδόμημα των οκτώ αναγνωστηρίων και όλων των άλλων ψηφιακών υπηρεσιών. 



Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται απλά για μία μεταφορά βιβλίων αλλά για τη μετάβαση στη νέα εποχή, μία εποχή που η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, απαγκιστρωμένη από τις δυσκολίες του παρελθόντος, επιθυμεί να έχει νέο ρόλο στη κοινωνία, να είναι περισσότερο εξωστρεφής με εκσυγχρονισμένες λειτουργίες και διευρυμένες παρεχόμενες υπηρεσίες για τους πολίτες.
 
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά άλλωστε και η κ. Βασιλειάδου, πολιτικός μηχανικός της ΕΒΕ «Πονέσαμε όταν ξεκίνησε να αδειάζει το Βαλλιάνειο κτήριο γιατί έχουμε ταυτιστεί και έχουμε αγαπήσει αυτόν εδώ το χώρο, βλέποντας όμως τις δυνατότητες που μπορεί να έχει πλέον ο θεσμός στις νέες εγκαταστάσεις έχουμε θετικά συναισθήματα και ανυπομονησία για να δούμε όλη αυτή τη δουλειά να αποδίδει καρπούς». 






















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης