Ζητείται… «χρήσιμο θέατρο»!

Ζητείται… «χρήσιμο θέατρο»!

Το Bob Theatre Festival διεξάγεται φέτος για 11η συνεχή χρονιά – στο Bios της Οδού Πειραιώς, από 28 Μαΐου έως 3 Ιουνίου 2018- και οι διοργανωτές του θέτουν ένα καινούργιο μεγάλο στόχο!

Ζητείται… «χρήσιμο θέατρο»!
Ο ηθοποιός Φάνης Παυλόπουλος – ένας από τα μέλη της ιδρυτικής ομάδας του πιο ανθεκτικού νεανικού θεατρικού φεστιβάλ της πόλης μας , του Bob Theatre Festival- ανέβασε ένα post στο facebook: “Ζητούνται πρεμιέρες για το Bob Theatre Festival 2018”. O Fanis Pavlopoulos του fb επέλεξε να επικοινωνήσει με το ακροατήριο του φεστιβάλ όχι μόνο για να καταφθάσουν περισσότερες αιτήσεις συμμετοχής στο διαγωνισμό Scratch Night για νεοσύστατες ομάδες και σχήματα αλλά για να αναδείξει και ένα καινούργο στόχο που επωμίζεται η ομάδα των διοργανωτών: “To Bob Theatre Festival αναζητά το θέατρο που είναι χρήσιμο, το θέατρο που απευθύνεται στον άνθρωπο, το θέατρο που αλλάζει ζωές!”

Φέτος, το Bob Theatre Festival διεξάγεται φέτος για 11η, συνεχόμενη χρονιά.  

Όπως διαβάζουμε στο site http://bobfestival.gr/ του φεστιβάλ: «Το θέατρο είναι μια τέχνη που επιβιώνει εδώ και 2.500 χρόνια. Τα μεγάλα έργα δεν έμειναν στην ιστορία επειδή είχαν “κοφτερές” ατάκες ή ευρηματικές σκηνοθεσίες, ούτε επειδή έκαναν τους ανθρώπους να ξεσκάσουν. Έμειναν στην ιστορία επειδή είχαν ουσία. Και αυτήν την ουσία κατάφεραν να τη μεταδώσουν στους ανθρώπους της εποχής τους, αλλάζοντάς τους τη ζωή!

Κλείσιμο
Εμείς, ως θεατές, επιτρέπουμε στο θέατρο να μας αλλάξει τη ζωή; Όταν πάμε να δούμε μια παράσταση είμαστε ανοιχτοί ώστε να μας συμβεί κάτι; Ή πάμε οχυρωμένοι, μόνο για να κρίνουμε τα επιμέρους συστατικά της;

Σαν δημιουργοί τώρα, ενδιαφερόμαστε για το θεατή μας; Αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματά του; Θέλουμε να τον βοηθήσουμε; Ή χανόμαστε στα βάθη της τεχνικής μας, απευθυνόμενοι τελικά μόνο στον εαυτό μας;

Το θέατρο είναι ένα εργαλείο ζωής το οποίο πάψαμε να βλέπουμε ως τέτοιο. Σε μια κρίσιμη εποχή όμως, όπως η δική μας, δεν μας παίρνει να πετάμε τα εργαλεία μας. 

Στο Bob Theatre Festival λοιπόν θέλουμε να ξαναενεργοποιήσουμε αυτήν την χρησιμότητα του θεάτρου. Θέλουμε να εξερευνήσουμε τις δυνατότητες που έχουν οι δημιουργοί σήμερα για να φτιάξουν χρήσιμες παραστάσεις. Και παράλληλα θέλουμε να εκπαιδεύσουμε και το θεατρικό κοινό ώστε να μάθει να τις απαιτεί».

Το Bob Theatre Festival φέτος επιστρέφει σε μια γνώριμη και φιλόξενη στέγη - στο BIOS από 28 Μαΐου έως 3 Ιουνίου 2018. 

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ ο διαγωνισμός Scratch Night εξακολουθεί να αναζητά τις καλύτερες νεοσύστατες ομάδες – οι αιτήσεις του θα ανοίξουν το Μάρτιο. Το ίδιο και για τις καλύτερες νεανικές παραστάσεις της χρονιάς, τις οποίες όμως αξιολογούνται πλέον κάτω από το νέο πρίσμα του “χρήσιμου θεάτρου”. Και, τέλος, για πρώτη φορά στο Bob, οι διοργανωτές θα δέχονται αιτήσεις για πρεμιέρες!

Πιο συγκεκριμένα, σε σχετικό κείμενο στο site του φεστιβάλ διαβάζω: «Βοηθήστε μας στην καινούργια μας αποστολή! Ζητούμε από εσάς, τους δημιουργούς, να μας προτείνετε παραστάσεις χρήσιμες – εδώ και τώρα. Παραστάσεις που αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα και βοηθούν. Παραστάσεις που έχουν να πουν κάτι σημαντικό!

Οι παραστάσεις που θα επιλεγούν θα κάνουν την πρεμιέρα τους φέτος, μπροστά στο φεστιβαλικό κοινό του Bob! Όλες οι πρεμιέρες θα ενταχθούν, στη συνέχεια, σε μια σειρά συζητήσεων, με κοινό και συντελεστές, στο πλαίσιο της διερεύνησης και της αξιολόγησης του χρήσιμου θεάτρου».

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 5 Μαρτίου 2018. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης