Ο Άγιος Βαλεντίνος στη Λέσβο!

Το ντοκιμαντέρ «Το μυστικό ταξίδι του Αγίου Βαλεντίνου» θα προβληθεί στο Ιστορικό Αρχείο του ΠΙΟΠ δύο ημέρες πριν την ημέρα των ερωτευμένων, στις 12 Φεβρουαρίου

Θα θέλατε να μάθετε ποιος απόθεσε τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου στη Λέσβο; Είναι αυθεντικά τα λείψανα;

Αυτά και άλλα τόσα ερωτήματα θα βρουν απάντηση στο ντοκιμαντέρ «Το μυστικό ταξίδι του Αγίου Βαλεντίνου», την προβολή του οποίου οργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ). Πιο συγκεκριμένα, το ΠΙΟΠ στο πλαίσιο των προβολών του μηνιαίου κύκλου με τίτλο «Ιστορικά ντοκιμαντέρ Ελλήνων δημιουργών», στο Ιστορικό Αρχείο του, στον Ταύρο οργανώνει, τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου (ώρα 19:00), την προβολή του ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ξηρουχάκη, «Το μυστικό ταξίδι του Αγίου Βαλεντίνου» (2016, 55’), παραγωγής StoryDoc και Δήμου Λέσβου.

Το ντοκιμαντέρ αναζητά τα ίχνη του προστάτη των ερωτευμένων στη Μυτιλήνη. Ποιος απόθεσε τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου στη Λέσβο; Γιατί αυτή η υπόθεση αποσιωπήθηκε για περισσότερο από έναν αιώνα; Είναι αυθεντικά τα λείψανα; Ένας αρχιεπίσκοπος, ένας ιστορικός και μια αρχαιολόγος απαντούν στα ερωτήματα ενώ βλέπουμε τις ανακαλύψεις τους σε μια ερειπωμένη εκκλησία, σε οικογενειακούς τάφους και σε ιδιωτικά αρχεία. Μέσα από την έρευνα τους οι τρείς πρωταγωνιστές ζωντανεύουν τη χρυσή εποχή της κοσμοπολίτικης Λέσβου στις αρχές του 20ού αιώνα.

Την προβολή θα προλογίσει ο σκηνοθέτης, ενώ στο τέλος θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Για την ιστορία, πάντως, να σημειώσουμε ότι τα οστά του προστάτη των ερωτευμένων και συμβόλου τους διεθνώς, βρίσκονταν από το 1907 στην καθολική εκκλησία των Φραγκισκανών στην Λέσβο. 

Το διάστημα από το 1990 έως και το 2013 τα λείψανα του Αγίου μεταφέρονται στην Αθήνα και σε άλλες καθολικούς ναούς του Αιγαίου καθώς στην εκκλησία των Φραγκισκανών εκτελούνταν εργασίες για την συντήρησή της. 

Με την αποπεράτωση των εργασιών και την ολοκλήρωση της εκκλησίας τα λείψανα επιστρέφουν και πάλι στην Λέσβο. 

Μέρος των λειψάνων του μεταφέρθηκε κατά καιρούς στη Ρώμη ενώ το μεγαλύτερο μέρος παραμένει στο νησί. 

Κάθε χρόνο το νησί της Λέσβου την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, τιμά τον άγιο με εκδηλώσεις, τόσο φορέων όσο και του Δήμου. 

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ιστορικό Αρχείο στο τηλ: 210 3418011, Δευτέρα -Παρασκευή 10:00-17:00)

Info
Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr