Ο «Σούμαν» της Σοφίας

Ο «Σούμαν» της Σοφίας

Ο «Σούμαν», ένα έργο της νέας θεατρικής συγγραφέως Σοφίας Καψούρου ανεβαίνει από 1 Φεβρουαρίου στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού Θεάτρου

Ο «Σούμαν» της Σοφίας
Η νέα θεατρική συγγραφέας Σοφία Καψούρου αναδείχθηκε την περσινή περίοδο του Εθνικού Θεάτρου με το έργο της -αναφορά στον Γερμανό ρομαντικό συνθέτη- «Σούμαν» ως «Ο συγγραφέας του μήνα» μέσα από την ομώνυμη δράση και ανέλαβε μια θέση στο ρεπερτόριο του. Μετά από μια επιτυχημένη χρονιά, το έργο ανεβαίνει ξανά στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» -σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη- από τη 1 Φεβρουαρίου έως στις 18 Μαρτίου δίνοντας το Εθνικό Θέατρο ένα βήμα στην ανάδειξη της νέας ελληνικής δραματουργίας. 

Η Σοφία Καψούρου είναι απόφοιτος της Σχολής Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και της δραματικής σχολής Ίασμος. Ήδη μετρά το πρώτο της θεατρικό έργο με τίτλο ¨Οι ερωμένες στον καμβά¨ στο οποίο και πρωταγωνιστούσε. 

Και τα δύο θεατρικά έργα της Σοφίας έχουν αποτυπωθεί στο χαρτί με το τελευταίο τον «Σούμαν» από τις εκδόσεις Σοκόλη το 2017 και τις «Ερωμένες στον καμβά» από τις εκδόσεις Αιγόκερως το 2011.

Κλείσιμο
Αλλά για να επιστρέψουμε στην ουσία του έργου, στο ενημερωτικό σημείωμα του Ε.Θ. για την παράσταση διαβάζουμε: Ένα έργο για την τρέλα και τη μεγαλοφυΐα, για τον ρομαντισμό, το ρεύμα των ανυπεράσπιστων ποταμών και των μανιασμένων ανθρώπων. Το έργο αντλεί την έμπνευσή του από τη ζωή του μεγάλου Γερμανού συνθέτη, ισορροπώντας ανάμεσα σε δύο χώρους και δύο εποχές: την Ευρώπη του 19ου αιώνα και την Αθήνα του 21ου. Με πολύ ιδιαίτερη γλώσσα, που συχνά αναπτύσσεται με ομοιοκατάληκτους στίχους, η συγγραφέας συνδυάζει τις δύο φαινομενικά ασύμβατες ιστορικές αλλά και κοινωνικές συνθήκες, για να τις συνδέσει με μια λύση-έκπληξη.

Η συγγραφέας του έργου Σοφία Καψούρου σημειώνει: Εννέα ήρωες. Κάποιοι νικητές, κάποιοι νικημένοι. Όλοι ρομαντικοί. Ο ρομαντικός ήρωας δεν έχει ούτε όνομα ούτε εποχή. Ορίζει την εποχή του. Και ως αντάλλαγμα η εποχή του τον εξορίζει. Ο ρομαντικός ήρωας δεν έχει πατρίδα. Ο ρομαντικός ήρωας δεν είναι ήρωας. Πότε δειλός, πότε ανυπεράσπιστος. Πάντα ποιητής. Πότε κωμικός, πότε τραγικός. Πάντα ερωτευμένος. Πότε τρελός, πότε μεγαλοφυής. Πάντα επικίνδυνος. Η μουσική έχει μέτρο. Ο λόγος του «Σούμαν» έχει μέτρο. Ο ρομαντικός ήρωας το μέτρο το ξεπερνά.

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Γιοβανίδης
Ερμηνεύουν: Δήμητρα Λαρεντζάκη, Δήμητρα Μητροπούλου, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Λευτέρης Βασιλάκης, Ελεάνα Καυκαλά, Πέρης Μιχαηλίδης, Τζίνη Παπαδοπούλου, Γιάννης Παπαδόπουλος, Γιάννης Ασκάρογλου

Info
Κτίριο Τσίλλερ – Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος»
Από 01 Φεβρουαρίου έως 18 Μαρτίου
www.n-t.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης