Η αμοιβάδα του μουσικού μετασχηματισμού

Η αμοιβάδα του μουσικού μετασχηματισμού

Το Trio “Amoeba”- ο Πάνος Δημητρακόπουλος με το κανονάκι του, ο Θωμάς Κωνσταντίνου με το ούτι του και ο Δημήτρης Τσάκας με το σαξόφωνο του- καταφέρνουν να παντρεύουν καντάτες του Μπαχ με βυζαντινούς ύμνους, μουσικές του Ρότα και του Σατι με τους Pink Floyd αλλά τους Beatles με τον Μανώλη Αγγελόπουλο και την Fayrouz

Η αμοιβάδα του μουσικού μετασχηματισμού
Τι θα μπορούσε να πει και να γράψει κανείς όταν μέσα σε μια ώρα μόνο 3 δεξιοτέχνες μουσικοί με τα όργανα τους – ένα κανονάκι, ένα ούτι και ένα σαξόφωνο- καταφέρνουν να σε ταξιδέψουν στις γειτονιές του κόσμου προκειμένου να συναντήσουν αλλά και να «παντρέψουν» ήχους και μουσικές: Τον Μανώλη Αγγελόπουλο και την Fayrouz με τους Beatles ή μια καντάτα του Μπαχ με το Θεοτόκιο του Ρωμανού του Μελωδού. Τον Eric Satie με τους Pink Floyd και τον αναγεννησιακό Giovanni Pierluigi da Palestrina με τον Νίνο Ρότα. Το Summertime του Gerswin με το Take Five του Desmond – δύο διαχρονικά hits της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Ο κατάλογος μακρύς … Οι συναντήσεις πολλές και ξεχωριστές που ξαφνιάζουν… Ακόμη και οι απλές αναφορές όπως εκείνη στον Paco de Lucia ή στο soundtrack του Ry Cooder Paris, Texas που έρχεται να δέσει με το Agnus Dei του Samuel Barber. 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Κυριακή 21 Ιανουαρίου. Περασμένες οκτώ. Στη μικρή σκηνή της Στέγης στον 5 ο όροφο του κτηρίου της Συγγρού. Τρείς μουσικοί. Το Trio “Amoeba”: ο Πάνος Δημητρακόπουλος με το κανονάκι του, ο Θωμάς Κωνσταντίνου με το ούτι του και ο Δημήτρης Τσάκας με το σαξόφωνο του. 

Τρείς δεξιοτέχνες που έχουν τη δύναμη και τα «κλειδιά» να αποδομούν και να επανασυνθέτουν δημιουργικά μέρη των μουσικών κομματιών – μια τέχνη με φοβερό όπλο τον αυτοσχεδιασμό που καταλήγει σε μετασχηματισμούς προστιθέμενης αξίας ως προς την αισθητική αλλά την ανθρώπινη συγκίνηση.

Κλείσιμο


Σε ένα ενημερωτικό σημείωμα διαβάζω : «Οι τρεις μουσικοί, μετά την πρώτη συνάντησή τους στους ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ, τον Φεβρουάριο του 2017, αποτελούν πλέον μουσικό σύνολο με την ονομασία “Amoeba”, δηλαδή αμοιβάδα. Η αμοιβάδα είναι μονοκύτταρος οργανισμός, ο οποίος έχει την ιδιότητα να αλλάζει συνεχώς σχήμα και μορφή. Η δυναμική συνύπαρξη των τριών μουσικών και η ιδέα των μετασχηματισμών τούς ενέπνευσε την επιλογή αυτού του ονόματος. Ο Πάνος Δημητρακόπουλος, ο Θωμάς Κωνσταντίνου και ο Δημήτρης Τσάκας καλούνται και πάλι να παρουσιάσουν αυτοσχεδιασμούς/μετασχηματισμούς, με αναφορές σε έργα από το σύνολο του ρεπερτορίου Ανατολής και Δύσης.

Ο κύκλος συναυλιών ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ξεκίνησε το 2016 με διάθεση παιχνιδιού, πρόκλησης και με την ελπίδα να προκύψει ίσως κάτι καινούριο και δυναμικό, προς απόλαυση, τέρψη, σκέψη. Τον Νοέμβριο του 2016, η ιδέα συνάντησης της Δυτικής και της Ανατολικής μουσικής μάς οδήγησε να καλέσουμε τον Πάνο Δημητρακόπουλο στο κανονάκι, τον Θωμά Κωνσταντίνου στο ούτι και τον Δημήτρη Τσάκα στο σαξόφωνο. Οι τρεις δεξιοτέχνες μουσικοί κλήθηκαν να ερμηνεύσουν γνωστά έργα του κλασικού ρεπερτορίου της Δυτικής μουσικής. Προέκυψαν έτσι μεταγραφές γνωστών κλασικών έργων του Μότσαρτ, του Μπαχ, του Σατί, αλλά και κάποιες προσεγγίσεις με μετασχηματιστικό μέσο τον αυτοσχεδιασμό.

Συνεχίζουμε την ιδέα της συνάντησης των μουσικών ηχοχρωμάτων και των τεχνικών της Ανατολής και της Δύσης, βάζοντας αυτή τη φορά στο κέντρο τον αυτοσχεδιασμό.

Οι τρεις δεξιοτέχνες αναζητούν τη μετασχηματιστική δυναμική του μουσικού οργάνου του είδους που υπηρετεί ο καθένας τους, καθώς και τους τρόπους σκέψης/οργάνωσης κάθε είδους, με αφετηρία έργα του ρεπερτορίου Ανατολής και Δύσης».

Το βράδυ της Κυριακής επιστρέφοντας σπίτι είχα στο μυαλό μου ένα ψαλτήρι σε μια εκκλησία φωτισμένη μόνο με κεριά για τα λόγια του ύμνου «Την ωραιότητα της παρθενίας σου» ανάκατα με εικόνες από jazz bars γεμάτα καπνό και υγρασία στην Πλατεία Ταξίμ στη Πόλη, στα περίχωρα της παλιάς Βηρυτού, στα σοκάκια της Πλάκας κάτω από την Ακρόπολη, στα κανάλια της Βενετίας, στα λιμάνια του Νότου…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης