Βιβλιοθήκες που πρέπει να πας …μαζί με τα παιδιά

Βιβλιοθήκες που πρέπει να πας …μαζί με τα παιδιά

Βιβλιοθήκες Ιδρυμάτων και Δήμων που αξίζουν την προσοχή όσων είναι γονείς…

Βιβλιοθήκες που πρέπει να πας …μαζί με τα παιδιά
Παιδότοποι, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, βιβλιοπωλεία, μουσεία, παιδικά μουσεία, αθλήματα, μπαλέτα, θέατρα… Οι επιλογές στην Αθήνα για δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά έχουν γίνει αμέτρητες και σε αυτές έρχονται να προστεθούν επάξια οι βιβλιοθήκες! 

Οι βιβλιοθήκες μεγάλων Ιδρυμάτων έχουν ανοίξει την πόρτα τους με πολλές εκπαιδευτικές δράσεις και εκδηλώσεις που απευθύνονται στο παιδικό και νεανικό κοινό, ενώ οι Δημοτικές βιβλιοθήκες, όχι μόνο του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), αλλά και άλλων δήμων γύρω από το κέντρο της Αθήνας και τα προάστια, γίνονται όλο και πιο δραστήριες στην προώθηση της βιβλιοφιλίας και της φιλαναγνωσίας διοργανώνοντας πληθώρα διαδραστικών βιβλιοπαρουσιάσεων και εργαστηρίων με άξονα τα παιδιά. Επιλέξαμε εννέα βιβλιοθήκες που έχουμε επισκεφτεί και σας προτείνουμε να προτιμήσετε σε μια επόμενη έξοδό σας με παιδιά.

Ωνάσειος Βιβλιοθήκη
Κλείσιμο
Η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη είναι ένας χώρος που δεν φανταζόσουν ότι υπάρχει πριν ανοίξει τις πύλες της στο κοινό. Πόσω μάλλον δεν φανταζόσουν ότι θα υποδεχόταν παιδιά… Στο χώρο που βρίσκεται το πιάνο της Μαρίας Κάλλας, συλλεκτικοί χάρτες του Ωνάση, το αρχείο Καβάφη και πολυτελείς τόμοι σπάνιων έργων, το Ίδρυμα Ωνάση πραγματοποιεί για δεύτερο σχολικό-ακαδημαϊκό έτος εκπαιδευτικά προγράμματα κάθε Σάββατο, 11:00-14:00. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν άμεση σχέση με τις συλλογές της Βιβλιοθήκης και οι δράσεις είναι βιωματικές και καθοδηγούμενες από παιδαγωγούς-συγγραφείς-εικονογράφους καταξιωμένους στο χώρο της εκπαίδευσης και του παιδικού βιβλίου. Τα παιδιά μεταμορφώνονται σε μικρούς αλχημιστές, ναύτες και κοσμοναύτες, περιηγητές, γραφείς, τυπογράφοι, χαράκτες, σχεδιαστές, σταχωτές, αγιογράφοι, αλλά και ένορκοι με τη βοήθεια της Αντιγόνης του Σοφοκλή, αναπαριστώντας μια δίκη που δεν έγινε ποτέ.

Ολόκληρος ο προγραμματισμός της Ωνασείου Βιβλιοθήκης για το 2017-18 εδώ. Το πλήρες πρόγραμμα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση για την περίοδο 2017-18 μπορείτε να το βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα www.onassis.org, ενώ προβλέπεται ενημέρωση με newsletter κατόπιν σχετικής εγγραφής. Η είσοδος στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι δωρεάν (τηρείται σειρά προτεραιότητας). Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο education@onassis.org. 

Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής
Αν έχετε παιδιά, το πιο πιθανό είναι να γνωρίζετε τις παραστάσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Μουσικής Βιβλιοθήκης που βρίσκεται εντός του Μεγάρου Μουσικής δίπλα από το αίθριο. Για φέτος, η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής φιλοξενεί για δεύτερη χρονιά τη μουσικοθεατρική παράσταση για παιδιά 4-10 ετών «Μίλα και Σουτ» της ομάδας «Κοπέρνικος» και το νέο έργο «…κι εμείς καλύτερα!» της καλλιτεχνικής ομάδας ΝΤΟΥΘ, που απευθύνεται σε παιδιά από 3-9 ετών. Παράλληλα, παρουσιάζει φέτος τρία εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα τη μουσική για τρεις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες: «Μουσική με τα Κρεμμυδάκια» για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας (2-5 ετών) με τους γονείς τους, «Μουσική Χρονομηχανή» για παιδιά 7-12 ετών και «Κόμικς σε playlist»για εφήβους.

Αυτό που μπορεί να σας έχει διαφύγει όμως είναι ότι στον πάνω όροφο, λειτουργεί μια εξαιρετικά ενημερωμένη μουσική βιβλιοθήκη, με πλούσιο αρχείο έργων κλασικής και ελληνικής μουσικής, ανοιχτή σε όλους και ότι σε αυτό το χώρο πραγματοποιείται μια ενδιαφέρουσα δράση για να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με την κλασική μουσική. Σε ένα «κυνήγι θησαυρού», η Gabriella Spanò, υπεύθυνη του προγράμματος, κρύβει παιχνίδια και άλλα αντικείμενα που σχετίζονται με τη ζωή και το έργο μεγάλων συνθετών, τα οποία τα παιδιά καλούνται να ανακαλύψουν στα ράφια της βιβλιοθήκης. Το πρόγραμμα «Ακούω-βλέπω-παίζω την Κυριακή με τον... Wolfgang Amadeus Mozart (28.01), Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (11.02) και Claude Debussy (04.03)» απευθύνεται σε παιδιά 6-12 ετών. 

Για πληροφορίες www.mmb.org.gr και αγορά εισιτηρίων www.ticketservices.gr.

Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Ευγενίδου
Στο Ίδρυμα Ευγενίδου στεγάζεται και μια πολύ σύγχρονα εξοπλισμένη και πλούσια βιβλιοθήκη, η οποία προσφέρεται για διάβασμα και έρευνα στους τομείς των θετικών επιστημών. Οι μαθητές και μαθήτριες Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου μπορούν να ανατρέξουν σε πηγές για τις σχολικές εργασίες τους, ενώ η βιβλιοθήκη διαθέτει ένα προσεγμένο παιδικό τμήμα για παιδιά προσχολικής ηλικίας με βιβλία σχετικά με τα μαθηματικά, τη φυσική, τη χημεία, τη βιολογία και την αστρονομία.

Όλοι οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ η βιβλιοθήκη διαθέτει υπολογιστές για άτομα με περιορισμένη όραση. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.eef.edu.gr

Βιβλιοθήκη Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ)
Η Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς είναι ανοιχτής πρόσβασης, μη δανειστική. Στη Βιβλιοθήκη λειτουργεί Παιδικό Τμήμα σε χώρο διαμορφωμένο κατάλληλα για τις ανάγκες των παιδιών από 4 ως 12 ετών. Στο παιδικό αναγνωστήριο υλοποιούνται τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του ΠΙΟΠ. Σαλαμίνος 72-74, Καλλιθέα www.piop.gr

Βιβλιοθήκες ΟΠΑΝΔΑ του Δήμου Αθηναίων
Παιδική Εφηβική Βιβλιοθήκη & Βρεφική Νηπιακή Βιβλιοθήκη

Οι δύο βιβλιοθήκες βρίσκονται στο Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό, πρώην ΚΑΠΑΨ. Η Παιδική Εφηβική Βιβλιοθήκη απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-15 ετών. Στη συλλογή της περιλαμβάνονται ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία που καλύπτουν όλους τους τομείς της ανθρώπινης γνώσης και στο χώρο της το παιδί μπορεί να βρει μια μεγάλη ποικιλία επιτραπέζιων παιχνιδιών, καθώς και υπολογιστές για ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Η βιβλιοθήκη πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα φιλαναγνωσίας σε συνεργασία με σχολεία, καθώς και εκδηλώσεις που καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών για γνώση, ψυχαγωγία και δημιουργία. 

Η Βρεφική-Νηπιακή Βιβλιοθήκη αποτελεί την πρώτη βιβλιοθήκη στην Ελλάδα που σχεδιάστηκε αποκλειστικά για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Είναι χωρισμένη σε δύο τμήματα. Το πρώτο τμήμα απευθύνεται στα πολύ μικρά παιδιά (από λίγων ημερών έως και 3 ετών) και στις οικογένειές τους και διαθέτει όλα όσα χρειάζονται για την άνετη παραμονή των παιδιών και των ανθρώπων που τα συνοδεύουν: συσκευή για το ζέσταμα του μπιμπερό, ειδικά καρεκλάκια για το φαγητό των μωρών, πολυθρόνες για τις μητέρες που επιθυμούν να θηλάσουν. Το δεύτερο τμήμα απευθύνεται στα μεγαλύτερα παιδιά (από 3 έως 6 ετών) και διαθέτει μικρό αμφιθέατρο, στο οποίο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις. Στη συλλογή της βιβλιοθήκης περιλαμβάνονται ελληνικά και ξενόγλωσσα παιδικά βιβλία, ενώ στη διάθεση των παιδιών βρίσκονται και επιλεγμένα ξύλινα παιχνίδια. 

Οι βιβλιοθήκες είναι δανειστικές, οι υπηρεσίες τους προσφέρονται δωρεάν και μέλη μπορούν να γίνουν όλα τα παιδιά που κατοικούν στο λεκανοπέδιο Αττικής. Την αίτηση για την εγγραφή του παιδιού ως μέλος, συμπληρώνει ο γονιός ή ο κηδεμόνας του παιδιού, ο οποίος θα πρέπει να προσκομίσει ένα δημόσιο έγγραφο με τα στοιχεία της ταυτότητάς του, καθώς και ένα λογαριασμό ΔΕΚΟ στον οποίο να αναγράφεται η διεύθυνση κατοικίας. Και οι δύο βιβλιοθήκες είναι προσβάσιμες σε ΑΜΕΑ. Λάμψα και Τριφυλλίας, Αμπελόκηποι

Παιδική Βιβλιοθήκη Σταθμού Λαρίσης
Στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, μία από τις πιο παλιές βιβλιοθήκες στη Ελλάδα που στεγάζεται στο παλιό Φρουραρχείο, εγκαινιάστηκε πρόσφατα το νέο παιδικό τμήμα, που είναι κατάλληλα διαμορφωμένο ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών για γνώση, ψυχαγωγία και δημιουργία. Υπάρχει και ειδικός χώρος για παιδιά μικρότερης ηλικίας. Δομοκού 2, Σταθμός Λαρίσης

Οι Βιβλιοθήκες του ΟΠΑΝΔΑ και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» σε συνεργασία με την Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Παραμύθια & Μύθοι στου Κένταυρου την ράχη», πραγματοποιούν την 4η Σκυταλοδρομία Παραμυθιού με πρόγραμμα αφηγήσεων για παιδιά από 14 Ιανουαρίου έως 4 Μαρτίου. Η 4η Σκυταλοδρομία Παραμυθιού θα υποδεχτεί το 5ο Φεστιβάλ Αφήγησης «Αθήνα… μια πόλη παραμύθια 2018», που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από 18 έως 24 Μαρτίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης (20 Μαρτίου), που φέτος έχει θέμα «Σοφοί – Τρελοί». Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

Κυριακή 21 Ιανουαρίου| 12.00-13.00 Βρεφική νηπιακή Βιβλιοθήκη - Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό «Ιστορίες με ξυλοκόπους και παράδες για παιδιά» Αφήγηση για παιδιά άνω των 5 ετών από τον Θοδωρή Ίντα

Σάββατο 27 Ιανουαρίου| 12.00-13.00 Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» «Ιστορίες από τότε που τα ζώα μιλούσαν…» Αφήγηση για παιδιά άνω των 5 ετών από την ομάδα Κόκκινη Κλωστή» (Α. Καψωμενάκη, Κ. Κόκκορη, Φ. Κολιαράκη, Ε. Κούβαρη και Ε. Λεβεντάκη)

Κυριακή 28 Ιανουαρίου| 12.00-13.00 Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» «Όνειρο έσταξε, παραμύθι γέννησε» Αφήγηση για παιδιά άνω των 6 ετών από την ομάδα «Παραμυθοπεράσματα» (Α. Κοντορούδα, Κ. Λιναρδάτος, Ι. Φώκου και Ε. Χατζάκη)

Κυριακή 4 Φεβρουαρίου| 12.00-13.00 Παιδική Βιβλιοθήκη Σταθμού Λαρίσης «Ένα τσαμπί παραμύθια» Αφήγηση για παιδιά άνω των 5 ετών από την ομάδα «Παραμυθανθός» (Δ. Μάλλης και Ρ. Μουλλά) Μουσική: Δ. Μάλλης - Κ. Ακτύπης

Σάββατο 3 Μαρτίου| 12.00-13.00 Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» «Με ένα κουκί κι ένα ρεβίθι, άκου το γιατί μες απ’ το παραμύθι!» Αφήγηση για παιδιά άνω των 6 ετών από την ομάδα Κόκκινη Κλωστή (Α. Καψωμενάκη, Κ. Κόκκορη, Φ. Κολιαράκη, Ε. Κούβαρη και Ε. Λεβεντάκη)

Κυριακή 4 Μαρτίου| 12.00-13.00 Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» «Μέσ’ απ’ την ανάσα των παραμυθιών» Αφήγηση για παιδιά άνω των 6 ετών από τον Δημήτρη Β. Προύσαλη

Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας είναι από τις πιο δραστήριες «περιφερειακές» βιβλιοθήκες σε ό,τι αφορά στις εκδηλώσεις για παιδιά. Σχεδόν κάθε Σάββατο και μία βιβλιοπαρουσίαση ή εργαστήρι. Συνεργάζεται με πολλές θεατρικές και εκπαιδευτικές ομάδες, όπως οι «Δον Κιχώτες» και η Άνασσα. 

Το Σάββατο 20 Ιανουαρίου και ώρα 11:30, σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη ΠΙΟΠ πραγματοποιείται μια παράσταση αφήγησης λαϊκών παραμυθιών για τους δώδεκα μήνες του χρόνου, έθιμα, παροιμίες και τραγούδια από κάθε γωνιά της Ελλάδας, από την παραμυθού Εύη Γεροκώστα. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 210 9593518 (Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο 9:00-14:00 και Τετάρτη, Παρασκευή 14:00-20:00). Μπορείτε να παρακολουθείτε το πρόγραμμα στη σελίδα στο Facebook. Ανδρομάχης 86Α, Καλλιθέα. 

Παιδική Βιβλιοθήκη Δ. Χαλανδρίου «Μίμης Βασιλόπουλος»
Μία από τις πιο δραστήριες Δημοτικές Βιβλιοθήκες είναι η Παιδική Βιβλιοθήκη «Μίμης Βασιλόπουλος». Άνοιξε το 2005 με τη συμβολή του βιβλιοπωλείου Ευριπίδης και στεγάζεται στον παλιό σταθμό του τρένου στο Χαλάνδρι. Διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα όπως ξεναγήσεις, επισκέψεις συγγραφέων/εικονογράφων, παρουσιάσεις βιβλίων, εικαστικά εργαστήρια, αφήγηση παραμυθιών και δραματοποίηση για πολύ μικρά παιδιά (2-5 ετών) και για μεγαλύτερα (από 6 ετών) και το θεσμό του Μαραθωνίου Παιδικής Ανάγνωσης, καθώς και καλοκαιρινές δράσεις στη Ρεματιά Χαλανδρίου. Δείτε τη σελίδα της βιβλιοθήκης στο Facebook. Παλαιολόγου, Αβέρωφ και Σόλωνος, Χαλάνδρι.

Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής «Αλέκος Κοντόπουλος»
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής έχει επίσης ένα πολύ δραστήριο παιδικό τμήμα, όπου φιλοξενούνται πολλές δράσεις φιλαναγνωσίας, αλλά και διαδραστικές παρουσιάσεις βιβλίων. Παρακολουθείστε τη σελίδα στο Facebook. Κοντόπουλου 13, Αγία Παρασκευή.  

Δημοτική Βιβλιοθήκη Κηφισιάς
Η Παιδική Βιβλιοθήκη του Δήμου Κηφισιάς συμμετέχει φέτος στη δράση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών, που έχει σκοπό να αναδείξει το ρόλο των βιβλιοθηκών ως κέντρα παιδείας. Ο Ιανουάριος είναι αφιερωμένος στην Ερώτηση και την Απάντηση, ο Φεβρουάριος στις μάσκες, το σύμβολο του καρναβαλιού. Ο Μάρτιος είναι ο μήνας της ποίησης και στις βιβλιοθήκες αναρωτιόμαστε τι είναι ένα ποίημα, αναγνωρίζουμε τους ποιητές από τις λέξεις τους και αναζητούμε τη σχέση της ποίησης με τις άλλες τέχνες. Ο Απρίλιος είναι ένας εικαστικός μήνας. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τους πίνακες του Ρενέ Μαγκρίτ που κρύβουν φιλοσοφικές σκέψεις και ιδέες. Ο Μάιος είναι αφιερωμένος στην Ευρώπη, καθώς στις 9 Μαΐου είναι η Ημέρα της Ευρώπης και το 2018 είναι έτος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Προσεγγίζουμε την ήπειρο που κατοικούμε μέσα από τους μύθους της, την ιστορία της και τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της. Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε τη σελίδα στο Facebook. Σαράφη 6, Κηφισιά.

Για περισσότερες ιδέες για βόλτες και ταξίδια με παιδιά, ταξιδέψτε μαζί με το www.mamakita.gr και ακολουθήστε τη σελίδα στο Facebook/Μαμά Κοίτα Ταξίδια με παιδιά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης