Amoeba trio στη Στέγη σε μια… γεωγραφία των ήχων

Amoeba trio στη Στέγη σε μια… γεωγραφία των ήχων

Στη φετινή τους παράσταση, αναμένεται να μας μεταφέρουν σε ένα ταξίδι μεταξύ οικουμενικών πόλεων, σε ένα «μάθημα γεωγραφίας» των ήχων, καθώς στους τίτλους διαβάζω “Summer in Istanbul”, “Venice Rex”, “London Bridge”, “Beirut Loneliness”, “NY Summer”, “Paris-Texas” και “Gibraltar”, καθώς και «Κεχαριτωμένη» και Constant, δύο κομμάτια με ξεχωριστή για τους τρεις μουσικούς σημασία

Amoeba trio στη Στέγη σε μια… γεωγραφία των ήχων
Μετά την επιτυχημένη περσινή συναυλία στους Μετασχηματισμούς και τη φετινή στο 7ο Jazz Πανόραμα, ξανά με το Ελληνικό Σχέδιο, oι Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι), Θωμάς Κωνσταντίνου (ούτι) και Δημήτρης Τσάκας (σαξόφωνο) συνδυάζουν το κλασικό, την παράδοση και την τζαζ στη Μικρή Σκηνή της Στέγης και καλούνται και πάλι να παρουσιάσουν αυτοσχεδιασμούς/μετασχηματισμούς με αναφορές σε έργα από το σύνολο του ρεπερτορίου Aνατολής και Δύσης. 

Η διάθεση πειραματισμού και αυτοσχεδιασμού των τριών δεξιοτεχνών μετά την πρώτη τους συνάντηση στους Μετασχηματισμούς της Στέγης το Νοέμβριο του 2016 οδήγησε στη δημιουργία του Amoeba trio, ενός μουσικού σχήματος με τις ιδιότητες της αμοιβάδας: το σχήμα αυτοσχεδιάζει ως μονοκύτταρος οργανισμός, ευαίσθητος στα ερεθίσματα, αλλάζοντας συνεχώς τις φόρμες και τις δομές όχι μόνο των μουσικών στυλ και των κομματιών, αλλά των ιδίων των μουσικών οργάνων, δημιουργώντας ένα τελείως νέο ηχητικό περιβάλλον. 

Στη φετινή τους παράσταση, αναμένεται να μας μεταφέρουν σε ένα ταξίδι μεταξύ οικουμενικών πόλεων, σε ένα «μάθημα γεωγραφίας» των ήχων, καθώς στους τίτλους διαβάζω “Summer in Istanbul”, “Venice Rex”, “London Bridge”, “Beirut Loneliness”, “NY Summer”, “Paris-Texas” και “Gibraltar”, καθώς και «Κεχαριτωμένη» και Constant, δύο κομμάτια με ξεχωριστή για τους τρεις μουσικούς σημασία.

To Constant, μπορείτε να απολαύσετε στο βίντεο που ακολουθεί, όπως και το γνωστό Lonnie’s Lament του John Coltrane, που είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε στις προηγούμενές τους συναυλίες στη Στέγη.

Κλείσιμο




Ο Πάνος Δημητρακόπουλος γεννήθηκε το 1973 στο Αίγιο. Ξεκίνησε να ασχολείται με το κανονάκι σε ηλικία δεκαοκτώ ετών και είναι αυτοδίδακτος. Πραγματοποίησε τις πρώτες του εμφανίσεις το 1995 με το Χρόνη Αηδονίδη, τη Δόμνα Σαμίου και το Νίκο Ξυδάκη και το 2004 του απονεμήθηκε με άριστα παμψηφεί το δίπλωμα του οργάνου από το Παραδοσιακό Τμήμα του Ωδείου Φίλιππος Νάκας. Από το 2003 είναι σολίστας στην ορχήστρα της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με καλλιτέχνες όπως ο Παντελής Θαλασσινός, η Ελένη Καραΐνδρου, η Ελένη Βιτάλη, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Νίκος Σαραγούδας, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Χρίστος Τσιαμούλης, ο Ηaig Yazdjian, ο Γιώργος Νταλάρας, η Έλλη Πασπαλά  κ.ά. σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε δισκογραφία, καθώς και σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές. Το 2006, ξεκίνησε η συνεργασία του, τόσο δισκογραφική, όσο και σε επίπεδο διεθνών εμφανίσεων, με τη Loreena McKennitt.  Έχει εργαστεί ως καθηγητής μουσικής στο Εθνικό Ωδείο, στο Ωδείο Αθηνών και στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, ενώ σήμερα διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ερμηνεία ενόργανης και φωνητικής μουσικής» του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι μέλος του συγκροτήματος "ΤΑΚΙΜ", έχοντας πραγματοποιήσει διεθνείς συνεργασίες με τους Calexico και τον Eric Burdon (The Animals), καθώς και μουσικές παραστάσεις με την επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συμπράττει, με το "Κουαρτέτο των Αισθήσεων και Παραισθήσεων" (Qua'SH), και με τους σολίστες Θωμά Κωνσταντίνου και Δημήτρη Τσάκα στο Amoeba Trio.

Ο Θωμάς Κωνσταντίνου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980 και προέρχεται από οικογένεια παραδοσιακών μουσικών. Έχει σπουδάσει Ευρωπαϊκή και Βυζαντινή μουσική. Παίζει ανατολικά έγχορδα νυκτά με κύριο το Ούτι και έχει μαθητεύσει δίπλα σε μεγάλους δασκάλους όπως ο Νίκος Σαραγούδας, Yurdal Tokcan, Necati Celik κ.α. Έχει συνεργαστεί ως παραγωγός, ενορχηστρωτής και σολίστας με διεθνείς καλλιτέχνες όπως η Νανά Μούσχουρη, Calexico, Shantel, Omar Faruk Tekbilek, Natasha Atlas, Χάρις Αλεξίου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Δήμητρα Γαλάνη, Σαβίνα Γιάννατου, Μαρία Φαραντούρη κ.α. Έχει εμφανιστεί ως σολίστας σε θέατρα όπως το “Royal Albert Hall”(London), Carnegie Hall (New York), Sidney Opera House, Berliner Philarmonie, Berlin Konzerthaus, Wienna Konzerthaus, Rex Theatre (Paris) κ.α. Είναι ιδρυτικό μέλος της μπάντας “TAKIM” με την οποία έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία και με την οποία έχει ηχογραφήσει δύο άλμπουμ. Έχει εργαστεί ως καθηγητής μουσικής στο Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Παλλήνης και στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων (Φ,Ανωγειανάκη). Από το 2016 διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ερμηνεία ενόργανης και φωνητικής μουσικής» του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Δημήτρης Τσάκας ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην κλασική κιθάρα παίρνοντας δίπλωμα με άριστα παμψηφεί και τιμητική διάκριση, και επίσης σπούδασε jazz σαξόφωνο με υποτροφία στο Berklee College of Music (καθηγητές: Andy Mc Gee, Jerry Bergonzi, George Garzone). Έχει συμμετάσχει σε δισκογραφικές παραγωγές και ζωντανές εμφανίσεις πολλών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών (Μ. Φαραντούρη, Demis Roussos, Χ. Αλεξίου, Δ. Γαλάνη, Ε. Αρβανιτάκη, Σ.Κραουνάκης κ.α.) καθώς και της ελληνικής jazz σκηνής [(Τ. Πατερέλης, Γ. Κοντραφούρης, Γ. Τρανταλίδης, Γ. Φακανάς, Iasis group (ethnic jazz )] κ.α. Με το προσωπικό του jazz σχήμα συμμετέχει σε συναυλίες και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2007 συμμετείχε ως σολίστας στο τριπλό cd του Βαγγέλη Παπαθανασίου, 'Blade Runner Trilogy ' 25th anniversary. Τον Μάιο του 2010 κυκλοφόρησε το πρώτο του προσωπικό CD με τίτλο "Growing up", το οποίο ηχογράφησε στη Νέα Υόρκη παίρνοντας εξαιρετικές κριτικές από κορυφαίους μουσικούς όπως ο David Liebman. Τον Ιανουάριο του 2013 παρουσίασε ως σολίστ, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ το ιστορικό έργο "Charlie Parker with strings", αποσπώντας εξαιρετικά σχόλια και κριτικές. Τον Οκτώβριο του 2015 κυκλοφορεί το CD με τίτλο... "A man dreams" από τη Minos Emi-Universal, το οποίο παρουσιάζει στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Info
Κυριακή 21 Ιανουαρίου στις 20:00
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση - Μικρή Σκηνή, Συγγρού 107, Αθήνα
Eισιτήρια: Κανονικό: 7, 12 € | Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 10 € | Παρέα 10+ άτομα: 9 € | Κάτοικος Γειτονιάς: 7 € | Ανεργίας, ΑμεA: 5 € | Συνοδός ΑμεA: 10 €
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης