H Ωραία Ελένη, μια οπερέτα - έκπληξη

H Ωραία Ελένη, μια οπερέτα - έκπληξη

H Ωραία Ελένη, μια "διαφορετική" οπερέτα – έκπληξη, επιστρέφει για τέταρτη συνεχή χρονιά -με πρεμιέρα στις 25 Ιανουαρίου- στο θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Αδάμ και μουσική διεύθυνση Χρύσας Γρένδα και Γιάννη Τσανακαλιώτη

H Ωραία Ελένη, μια οπερέτα - έκπληξη
Μια κωμική οπερέτα σε τρεις πράξεις, «Η ωραία Ελένη», ένα από τα γνωστότερα έργα του Jacques Offenbach -σε λιμπρέτο των Ludovic Halevy & Henri Meilhac- παρουσιάζεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Αδάμ και μουσική διεύθυνση Χρύσας Γρένδα και Γιάννη Τσανακαλιώτη, ανοίγοντας την αυλαία της στις 25 Ιανουαρίου στο θέατρο του Ιδρύματος και αποτελώντας μια ¨μουσική κωμωδία¨ που δημιούργησε σχολή στο είδος της οπερέτας.

Ένα έργο που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Jacques Offenbach παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο παρισινό Théâtre des Variétés στις 17 Δεκεμβρίου 1864 κι έκτοτε γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία απαριθμώντας εκατοντάδες πρεμιέρες παραστάσεων στις επόμενες καλλιτεχνικές περιόδους οφείλοντας την επιτυχίας της κυρίως στον ιδιαίτερο κωμικό χαρακτήρα της όπου και αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό της.

«Ενάντια στη φήμη που θέλει το λυρικό θέατρο ένα θέαμα αποκλειστικά για λίγους και «εκλεκτούς» και την οπερέτα ένα είδος παρωχημένο - μουσειακό, η  Ωραία Ελένη αναδεικνύει το λαϊκό και προσιτό χαρακτήρα του συγκεκριμένου θεατρικού είδους προτείνοντας μια νέα ριζοσπαστική ανάγνωση.

Κλείσιμο
Μέσα από μια ανανεωμένη και σύγχρονη ματιά -σκηνοθετικά, κινησιολογικά και ερμηνευτικά- η Ωραία Ελένη μιλάει ελληνικά και σκιαγραφεί ανάλαφρα αλλά χωρίς περιστροφές, μια κοινωνία που κάνει ό, τι μπορεί για να μη βρεθεί αντιμέτωπη με την πικρή αλήθεια της καθημερινότητας» διαβάζουμε στο σημείωμα της παράστασης στο site του ΙΜΚ. 

Το έργο όπως σημειώνουν οι δημιουργοί της παράστασης:

Στην κατά Offenbach εκδοχή, η μυθική ηρωίδα βρίσκεται εγκλωβισμένη σ’ ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον, διψασμένο για δύναμη και εξουσία. Έναν κόσμο που, μόνιμα και εμμονικά, αρνείται να αντιμετωπίσει τη σήψη που τον κατατρώει. Εγωπαθείς βασιλιάδες, κακομαθημένα πριγκιπόπουλα, διεφθαρμένοι ιερείς, συνθέτουν τον σουρεαλιστικό καμβά της ιστορίας.

Ο συνθέτης χρησιμοποιεί την ηρωίδα του ως σύμβολο της προσωπικής ελευθερίας του ατόμου και της απελευθέρωσής του από τις στείρες κοινωνικές συμβάσεις που μας κρατούν δέσμιους μέχρι και σήμερα.

«Χρησιμοποιώντας το πολύτιμο υλικό του, θελήσαμε με χιούμορ και υπαινικτικά σαρκαστική διάθεση, όπως αυτός προστάζει, να στήσουμε μια φωτεινή και ευφάνταστη παράσταση που στόχο της έχει να ξαναδώσει στην κωμική όπερα τον λαϊκό της χαρακτήρα. Η ελληνική απόδοση του libretto και οι άμεσα αναγνωρίσιμες εικόνες στις οποίες βασιστήκαμε για τη δημιουργία αυτής της δουλειάς, συνθέτουν ένα θέαμα εύληπτο και ευφρόσυνο για τον σύγχρονο θεατή» σημειώνουν οι δημιουργοί της παράστασης.

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Μαρισία Παπαλεξίου, Γιάννης Φίλιας, Γιώργος Παπαδάκης, Γιώργος Ματθαιακάκης, Αντώνης Σιγάλας, Νίκος Ζιάζιαρης, Στρατής Στηλ, Πηνελόπη Κέφου, Λουκάς Θεοδοσόπουλος.

Info
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 20 - Ταύρος, Αθήνα
Τηλ: 210 341 8550
www.mcf.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης