Οι φωτογραφίες του Νισήμ Λεβή

Οι φωτογραφίες του Νισήμ Λεβή

Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος οργανώνει την έκθεση «Μέσα από τον φακό του Νισήμ Λεβή: μια οικογένεια, μια εποχή», που «ανοίγει» τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Οι φωτογραφίες του Νισήμ Λεβή
«Κάθε φωτογραφία και μια ιστορία. Ένα συγκινητικό φωτογραφικό οδοιπορικό, όπως αυτό αποτυπώθηκε σε περισσότερες από πεντακόσιες γυάλινες στερεοσκοπικές πλάκες του γιατρού και φωτογράφου Νισήμ Λεβή, μέλους επιφανούς οικογένειας της ρωμανιώτικης εβραϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων. Οι φωτογραφίες βρέθηκαν τυχαία στην κατοχή ενός μικροπωλητή που καλούσε τον κόσμο να σκύψει στο ξύλινο κουτί και να δει - με το αζημίωτο: "Ένα φράγκο το πανόραμα, κύριοι!".

Ένα γοητευτικό ταξίδι στο χρόνο, που ξεκινά από την τελευταία δεκαπενταετία της οθωμανικής κυριαρχίας στα Ιωάννινα και διατρέχει όλα τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα της εποχής, μια γοητευτική περιήγηση στα κοσμοπολίτικα κέντρα του τότε κόσμου, κυρίως όμως ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε ένα πλήθος ανθρώπων που διαφορετικά θα παρέμεναν απλά ονόματα στον κατάλογο θυμάτων στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος». 

Ένα κείμενο παρουσίασης στο οπισθόφυλλο του βιβλίου Το Πανόραμα του Νισήμ Λεβή- Οι Στερεοσκοπικές Φωτογραφίες και τα Ταξίδια ενός Γιαννιώτη Γιατρού, 1898-1944 . μια δίγλωσση έκδοση στα ελληνικά και τα αγγλικά με πρόλογο του Μαρκ Μαζάουερ και με εισαγωγή του Αλέξανδρου Μωυσή. 

Αυτό το σώμα των φωτογραφιών αποτελεί την πρώτη ύλη για μια μεγάλη έκθεση. Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος (Ε.Μ.Ε) οργανώνει την έκθεση «Μέσα από τον φακό του Νισήμ Λεβή: μια οικογένεια, μια εποχή», που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018.  

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο τριετούς προγράμματος συνεργασίας του Ε.Μ.Ε. με την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, η οποία υποστηρίζει με συνέχεια, συνέπεια και επιτυχία το έργο του Μουσείου.  
Κλείσιμο

Η έκθεση εστιάζει στις καλλιτεχνικές φωτογραφίες του γιατρού Νισήμ Λεβή, που καλύπτουν την εποχή από τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας (1898- 1913) και τη χρονική περίοδο αναστάτωσης και αλλαγών που ακολούθησε, μέχρι το 1930. 

Η έκθεση επιτρέπει στον επισκέπτη μια ματιά στη ζωή μιας εξέχουσας οικογένειας, που ανήκε στην ρωμανιώτικη κοινότητα της όμορφης πόλης των Ιωαννίνων, λίγο καιρό πριν ο πόλεμος την καταστρέψει και αλλάξει τον ιστό της κοινωνίας της δια παντός, με τη δολοφονία της μεγάλης πλειοψηφίας των εβραίων κατοίκων της.  

Οι απόγονοι της οικογένειας του Νισήμ Λεβή πρόσφεραν όχι μόνο την εποικοδομητική τους συνεργασία και ουσιαστική έρευνα πάνω στην οικογενειακή ιστορία, αλλά συμφώνησαν ευγενικά να δανείσουν επιλεγμένα κειμήλια από την πολύτιμη οικογενειακή συλλογής τους, για τις ανάγκες της έκθεσης. Σε αυτά περιλαμβάνονται προσωπικά αντικείμενα καθώς και το στερεοσκοπικό μηχάνημα προβολής φωτογραφιών του Νισήμ. Όλα τα αντικείμενα παρουσιάζονται μαζί με σχετικό ιστορικό υλικό από τη συλλογή του Ε.Μ.Ε. Τα δίγλωσσα πληροφοριακά κείμενα συνοδεύονται από στοιχεία πολυμέσων με παρουσίαση μεγάλου αριθμού φωτογραφιών του Νισήμ. Την έκθεση συνοδεύουν εκπαιδευτικά προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για μαθητές.   

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος από τις 22 Ιανουαρίου έως τις 05 Οκτωβρίου 2018.

Περισσότερα: www.jewishmuseum.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης