Εκπαιδεύοντας την Αθηνά στο χάος!

Εκπαιδεύοντας την Αθηνά στο χάος!

Το βιβλίο «Μιλώντας στην Αθηνά για το χάος και την πολυπλοκότητα» των Τάσου Μπούντη και του Τεύκρου Μιχαηλίδη ( κυκλοφόρησε μέσα στο Δεκέμβριο από τις εκδόσεις Πατάκη) είναι μοναδικό

Εκπαιδεύοντας την Αθηνά στο χάος!
Που θα μπορούσε κανείς να κατατάξει το νέο βιβλίο που έγραψαν από κοινού ένας μαθηματικός – αλλά και εξαίρετος συγγραφέας αστυνομικών ιστοριών- και ένας ακαδημαϊκός δάσκαλος με ειδίκευση στον τομέα του χάους και των φράκταλ; Δύσκολη απάντηση. Το βιβλίο «Μιλώντας στην Αθηνά για το χάος και την πολυπλοκότητα» των Τάσου Μπούντη και του Τεύκρου Μιχαηλίδη είναι μοναδικό.  Βεβαίως, κατά μία έννοια έχει ένα πρόγονο. Το βιβλίο του Μιχαηλίδη (εκδόθηκε  από τις εκδόσεις Πατάκη το 2014) «Μιλώντας στην Άννα για τα μαθηματικά». Η Άννα έγινε Αθηνά και δίπλα στο Μιχαηλίδη ήρθε για να συνεργασθεί ο Μπούντης. 

Ο Τάσος Μπούντης εργάζεται στον τομέα του χάους και των φράκταλ από την εποχή που εκπονούσε το διδακτορικό του στη θεωρητική φυσική στο Πανεπιστήμιο Ρότσεστερ των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1970. Έχει διδάξει τη θεωρία των δυναμικών συστημάτων, του χάους και των φράκταλ στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, στο Πανεπιστήμιο Clarkson, στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και στο Πανεπιστήμιο Πατρών για 35 χρόνια. Είναι συγγραφέας 200 άρθρων και 6 βιβλίων, και έχει συνδιοργανώσει 5 διεθνή συνέδρια και 30 θερινά σχολεία "Μη γραμμικής δυναμικής, χάους και πολυπλοκότητας" στην Ελλάδα για φοιτητές και νέους ερευνητές. Το 2014 εξελέγη αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα "Πολύπλοκα Συστήματα" και το 2015 εξελέγη μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών.Μια ξαφνική, απροσδόκητη βροχή µαταιώνει τα εκδροµικά σχέδια της Αθηνάς, κλονίζοντας την εµπιστοσύνη της προς τα µετεωρολογικά δελτία. Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα και κατάγεται από την Κύπρο. Είναι διδάκτωρ των μαθηματικών του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie. Από το 1981, διδάσκει μαθηματικά στη μέση εκπαίδευση. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες σχετικά με τη διδακτική των μαθηματικών, την εισαγωγή της πληροφορικής στην εκπαίδευση και τη χρήση της αφήγησης και της ιστορίας στη διδασκαλία των μαθηματικών. Έχει μεταφράσει από τα αγγλικά και τα γαλλικά 28 βιβλία, λογοτεχνικά και επιστημονικά, σχετικά μετά μαθηματικά και την ιστορία των επιστημών. Το 2006 η γαλλική κυβέρνηση του απένειμε τον τίτλο τού Chevalier dans l' Ordre des Palmes Academiques. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Θαλής+Φίλοι και της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας.  ΤΑπο τα αστυνομικά του ξεχωρίζουν : Σφαιρικά κάτοπτρα, επίπεδοι φόνοι, Πόλις, 2016 - Eγκλήματα δημοσιονομικής προσαρμογής, Πόλις, 2015 και τα Πυθαγόρεια εγκλήματα, Πόλις, 2016.

Ας πάμε για λίγο στο βιβλίο. Στο εκδοτικό σημείωμα γνωριμίας διαβάζουμε: «Ο κύριος Αρχιμήδης, γείτονάς της, καθηγητής μαθηματικών στο πανεπιστήμιο, αναλαμβάνει να της εξηγήσει τις δυσκολίες στην πρόγνωση του καιρού εντάσσοντας το κλίμα σε μια γενικότερη κατηγορία φαινομένων που χαρακτηρίζονται ως χαοτικά. 

Κλείσιμο
Εγκαινιάζεται έτσι μια σειρά συναντήσεων στη διάρκεια των οποίων η νεαρή μαθήτρια μυείται στα μυστικά της πολυπλοκότητας, ενός σχετικά νέου γνωστικού αντικειμένου που συνδυάζει τα μαθηματικά µε τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσειφαινόμενα που η παραδοσιακή σοφία δυσκολεύεται να διερευνήσει.

Κουβεντιάζοντας µε τον ηλικιωµένο καθηγητή, η Αθηνά και οι φίλες της θα έρθουν σε επαφή µε έννοιες όπως η αυτοοµοιότητα, τα φράκταλ, οι κλασµατικές διαστάσεις, οι παράξενοι ελκυστές και θα καταλάβουν πώς όλα αυτά εµπλέκονται στη λειτουργία του σώµατός µας, στην ανάπτυξη των φυτών, στον σχηµατισµό των ακτογραµµών, στη µορφή των νεφών. 

Θα διαπιστώσουν πώς εξωτικά ονόματα όπως το σύνολο Mandelbrot, η χιονονιφάδα vonKoch, η καµπύλη του Hilbert και η σκόνη του Cantor δεν αντιπροσωπεύουν µόνο σχήµατα απαράµιλλης αισθητικής αλλά σχετίζονται µε τη συµπίεση, τη διάδοση και τη βελτίωση των εικόνων, µε τη δηµιουργία κινηµατογραφικών εφέ, µέχρι και µε την πρόληψη σοβαρών ασθενειών».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης