Μια βόλτα στο Μουσείο Ηρακλειδών με παιδιά

Μια βόλτα στο Μουσείο Ηρακλειδών με παιδιά

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Mathtech που συνδέει την Επιστήμη με την Τέχνη

Μια βόλτα στο Μουσείο Ηρακλειδών με παιδιά
Ο Άρης Μαυρομμάτης και ο Αποστόλης Παπανικολάου μας εξηγούν τις απαρχές του STEM (Science-Technology-Engineering-Mathematics) και μας παρουσιάζουν το Πρόγραμμα «MATHTECH: ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ», που απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού. 

Από τότε που τα παιδιά μου πήγαν στο νηπιαγωγείο, ακούω παντού STEM. Τι είναι πάλι αυτό; Στα δικά μας τα χρόνια δεν υπήρχε κάτι τέτοιο. Αφορά άραγε κάτι high-tech, όπως ρομποτική, νανοτεχνολογία και άλλα επιστημονικά πεδία με τα οποία τα παιδιά μας θα καταπιαστούν στο μέλλον και που εμείς, οι σημερινοί γονείς δεν είμαστε σε θέση, όχι απλώς να συνειδητοποιήσουμε, αλλά ούτε και να προβλέψουμε; Επισκεπτόμενοι το Μουσείο Ηρακλειδών στο Θησείο, οι υπεύθυνοι του προγράμματος Άρης Μαυρομμάτης και Αποστόλης Παπανικολάου μας κατατόπισαν σχετικά και μας ενέπνευσαν, ώστε να δούμε τα Μαθηματικά σαν… Παιχνίδι!

Η εκπαιδευτική προσέγγιση STEM καθιερώθηκε στις αρχές του 21ου αιώνα στις ΗΠΑ ως ανάγκη αναβάθμισης της επιστημονικής σκέψης των προερχόμενων από υπανάπτυκτες χώρες μεταναστών που εργάζονταν στις ΗΠΑ σε διάφορους τομείς της Τεχνολογίας. Η τεχνολογία εξελισσόταν ραγδαία και είχαν ήδη αποκαλυφθεί τα όριά της της χωρίς την αντίστοιχη εξέλιξη της επιστημονικής σκέψης και έρευνας. Η εκπαιδευτική αντίληψη STEM συνδέει την Επιστήμη (Science) με την Τεχνολογία (Technology) για την περαιτέρω προαγωγή της Μηχανικής (Engineering) με την απόλυτη γλώσσα των Μαθηματικών (Mathematics). Αυτή η αντίληψη έφτασε στις ευρωπαϊκές χώρες λίγο αργότερα, για να εισάγει τα παιδιά στην κριτική επιστημονική σκέψη από μικρή ηλικία προκειμένου να είναι σε θέση να διαχειρίζονται ευκολότερα και καλύτερα τον όγκο πληροφορίας που τους κατακλύζει από την ταχύτατη εξέλιξη της τεχνολογίας.

Κλείσιμο


Το εκπαιδευτικό εργαστήριο «Mathtech: Κατασκευάζω και Ανακαλύπτω» εντάσσεται στην ευρύτερη εκπαιδευτική προσέγγιση STEM, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα Μαθηματικά, ως την απόλυτη γλώσσα της Επιστήμης, και την Τέχνη, ως το προσωπικό –και μοναδικό- στοιχείο με το οποίο συμβάλλει ο άνθρωπος στον κόσμο που δημιουργεί. Στόχος του προγράμματος είναι να αντιληφθούν τα παιδιά πώς λειτουργεί ο πραγματικός κόσμος δημιουργώντας μηχανικά συστήματα, αρχιτεκτονικές κατασκευές και ηλεκτρικά κυκλώματα κι εξερευνώντας τον τρόπο λειτουργίας τους. Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο σε κύκλους των 4 συναντήσεων με διαφορετική θεματική ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα. Μετά τις 4 συναντήσεις που ολοκληρώνονται σε ένα περίπου μήνα, τα παιδιά παίρνουν στο σπίτι τους την κατασκευή, γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα περαιτέρω παρατήρησης κι εμβάθυνσης. 

Σε πρακτικό επίπεδο όμως, έχουν παρατηρηθεί και δύο απτές και άμεσες θετικές συνέπειες του προγράμματος, όπως τις έζησα εγώ σαν μητέρα: τα παιδιά μου άρχισαν να αντιλαμβάνονται μαθηματικές έννοιες χωρίς να συνειδητοποιούν ότι αναφέρονται στα «αυστηρά και δυσνόητα» Μαθηματικά, με αποτέλεσμα η αριθμητική και η γεωμετρία να τους φαίνονται ιδιαίτερα συμπαθείς πλέον. Παράλληλα βελτιώθηκαν έτσι και οι επιδόσεις τους στο σχολείο (που είναι –αν μη τι άλλο- ο καημός της Ελληνίδας Μάνας)!
 
MATHTECH: ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ

Σχεδιασμός-Επιστημονική Επιμέλεια: Άρης Μαυρομμάτης-Αποστόλης Παπανικολάου, Ερευνητές της Διδακτικής των Μαθηματικών

Πρόγραμμα εργαστηρίων

Για μαθητές Α'- Γ' Δημοτικού*
Α' κύκλος - Ο χορός του ακροβάτη
Β' κύκλος - Το ταξίδι της βάρκας
Γ' κύκλος - Ο μαγικός κόσμος του Carousel
Δ' κύκλος - Kατασκευάζω τα δικά μου Αυτοκίνητα
Ε' κύκλος - Κτίζω τη δική μου Πόλη – Γερανοί
ΣΤ' κύκλος - Κατασκευάζω γέφυρες
Ζ' κύκλος - Παράξενα Ζώα
 
Για μαθητές Δ' - ΣΤ' Δημοτικού*
Α' κύκλος - Ελικοφόρα αυτοκίνητα
Β' κύκλος - Αυτοκίνητα και μηχανές
Γ' κύκλος - Αεροπνευματικές κατασκευές και μηχανικοί βραχίονες
Δ' κύκλος - Ταξιδεύω μέσα στα ηλεκτρικά κυκλώματα (Μέρος Α')
Ε' κύκλος - Ταξιδεύω μέσα στα ηλεκτρικά κυκλώματα (Μέρος Β')
ΣΤ' κύκλος - Αγωνιστικά αυτοκίνητα
Ζ' κύκλος - Κτίζω τη δική μου πόλη

*Τα παιδιά που έχουν παρακολουθήσει τον 1ο κύκλο του τμήματος 8-, μπορούν να συμμετέχουν στον 1ο κύκλο του τμήματος 8+ ανεξαρτήτως ηλικίας.

Οι γονείς των μαθητών, με την επίδειξη του αποδεικτικού της συμμετοχής στο εργαστήριο, έχουν το προνόμιο μειωμένου εισιτηρίου για την έκθεση «Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα και τις εκθέσεις του Μουσείου Ηρακλειδών επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του.

Για περισσότερες ιδέες για βόλτες και ταξίδια με παιδιά, ταξιδέψτε μαζί με το www.mamakita.gr και ακολουθήστε τη σελίδα στο Facebook/Μαμά Κοίτα Ταξίδια με παιδιά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης