Από τη Βαρσοβία στη Θεσσαλονίκη

Από τη Βαρσοβία στη Θεσσαλονίκη

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Κρατικό Αρχαιολογικό Μουσείο Βαρσοβίας παρουσιάζουν την έκθεση με τίτλο "Μεσαιωνικοί Θησαυροί / Treasures of the Middle Ages"

Από τη Βαρσοβία στη Θεσσαλονίκη
Ένας πραγματικός θησαυρός από την Πολωνία, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία που αποτελείται από ασήμι, χρυσό, μπρούντζο, γυαλί και ημιπολύτιμους λίθους είναι διαθέσιμος προς "εξερεύνηση" στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης μετά την στάση της περιοδεύουσας έκθεσης του Κρατικού Αρχαιολογικού Μουσείου Βαρσοβίας. 

Παρουσιάζονται 445 εκθέματα, κυρίως κοσμήματα και περίτεχνα εξαρτήματα ένδυσης (περιδέραια, χάντρες, βραχιόλια) αλλά και θρησκευτικά κειμήλια όπως σταυροί και εγκόλπια τα οποία εκθέτονται οργανωτικά σε 11 θεματικές ενότητες, ανάλογα με τα είδη, τις χρήσεις και τις τεχνικές διακόσμησης και κατασκευής των κοσμημάτων, ενώ ξεχωριστή ενότητα συνιστά ο περίφημος «Θησαυρός του Borucin».

Όπως διαβάζουμε στο δελτίο τύπου: Η έκθεση έχει ως στόχο να παρουσιάσει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό μερικά από τα πολυτιμότερα και πιο αντιπροσωπευτικά αντικείμενα των συλλογών του KAMB. Μέσα από τη συγκεκριμένη συλλογή σκιαγραφείται μία εικόνα των διαφορετικών διακοσμητικών στυλ και τύπων κοσμημάτων που ήταν σε χρήση κατά την πρώιμη μεσαιωνική περίοδο στην Πολωνία και σε άλλες περιοχές της κεντρικής Ευρώπης, ιδιαίτερα αυτές που κατοικήθηκαν από σλαβικούς πληθυσμούς. 

Κλείσιμο
Η έκθεση αποτελεί το επιστέγασμα της αγαστής και εξαιρετικά επιτυχούς συνεργασίας που είχε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με το Κρατικό Αρχαιολογικό Μουσείο Βαρσοβίας τα δύο τελευταία χρόνια (2015-2016), μια συνεργασία που ξεκίνησε με αφορμή την παρουσίαση στην Πολωνία (Αρχαιολογικό Μουσείο Πόζναν και Κρατικό Αρχαιολογικό Μουσείο Βαρσοβίας) της περιοδικής έκθεσης του ΑΜΘ “Everyday Life In Prehistoric Macedonia”. Η έκθεση εγκαινιάστηκε στα μέσα Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει έως 15 Απριλίου 2018 με ελεύθερη είσοδο. 

Info
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Μ. Ανδρόνικου 6
Τηλ. 2313 310201
www.amth.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης