Στο Κουκλόσπιτο μαζί με τα παιδιά

Στο Κουκλόσπιτο μαζί με τα παιδιά

Το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, η Εμμανουέλα Καποκάκη φτιάχνει με τα παιδιά έναν χιονάνθρωπο που θα ζωντανέψει για να μας πει τι θα θέλαμε να αλλάξει την επόμενη χρονιά

Στο Κουκλόσπιτο μαζί με τα παιδιά
Εκείνο το σαββατιάτικο απόγευμα, ήταν μεταμορφωμένη σε γοργόνα. Μας άνοιξε την πόρτα του Κουκλόσπιτου γελαστή –ευτυχώς, και όχι αγριεμένη όπως προστάζει ο λαϊκός μύθος- βάζοντάς μας στο κόσμο του Θεάτρου Κούκλας, που είναι πιο «αληθινός» από τον πραγματικό, όταν έτσι είναι ο άνθρωπος που δίνει στις κούκλες την ψυχή. 

Η Εμμανουέλα Καποκάκη είναι sui generis, one-of-a-kind καλλιτέχνης –ηθοποιός, εικαστικός και εμψυχώτρια κούκλας- με ταλέντο και κοινωνικές δεξιότητες στην προσέγγιση παιδιών, αλλά και μεγάλων. Με υπομονή και ευγένεια, σεβασμό και έμπνευση σκηνοθετεί παραστάσεις που συνδυάζουν τη δράση του ηθοποιού και της κούκλας, που είναι από την πρώτη μικρή λεπτομέρεια ως το τελευταίο χειροκρότημα χειροποίητες. Το  θέαμα είναι εντυπωσιακό και πρωτότυπο, διότι πρόκειται για ένα «one woman show» που καταφέρνει να σε μεταφέρει απόλυτα στον κόσμο του παραμυθιού, που διηγείται όπως το έχει «βιώσει» η ίδια. Οι μικροί μαγεύονται και οι μεγάλοι εντυπωσιάζονται από την τεχνική, την ακρίβεια και τη δημιουργικότητα. Οι ιδέες εκπλήσσουν και το πιο σπάνιο; Συγκινούν! 



Στο τέλος της παράστασης, τα φώτα ανάβουν και τα μυστικά του Εικαστικού Θεάτρου Κούκλας ξεδιπλώνονται στα παιδιά και τους συνοδούς τους, καθώς παρουσιάζονται πίσω από τις κουρτίνες οι κούκλες παλαιότερων παραστάσεων. Αυτό αποτελεί αφορμή για μια όμορφη κουβέντα σχετική με την παράσταση και τις τεχνικές κατασκευής κούκλας, στην οποία –όπως πάντα- οι απόψεις, αλλά και οι γνώσεις των παιδιών εντυπωσιάζουν το κοινό! Η μεσαία μου κόρη μου ψιθύρισε με έκπληκτο ύφος: «Μαμά, αυτή η κυρία ήταν πραγματικά πολύ καλή. Νόμιζα πως ήταν πολλοί ηθοποιοί στην παράσταση». Εμένα μου έμεινε μια φράση στο μυαλό σχετική με τη δική της πορεία στη ζωή, αλλά και όλων όσων έχουν αποκτήσει παιδιά: «Ο άνθρωπος τελικά ωριμάζει όταν καταφέρει να αγαπήσει πάνω από το Εγώ του, κι αυτό μπορεί να το κάνει όταν αποκτήσει παιδιά. Γιατί μόνο τότε αγαπάς κάποιον άλλον πάνω από τον ίδιο σου τον εαυτό».
Κλείσιμο

Το Εικαστικό Θέατρο Κούκλας «Πράσσειν Άλογα» παρουσιάζει εναλλάξ 5 παραστάσεις για φέτος: «Γοργόνα, Γοργονίτσα», «Μαμά μου, ΜΟΥ», «Ο Χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει», «Η Γαϊδουρώ», «Ο Ζαχαροζυμωμένος» κάθε Σάββατο στις 18.30 στο Κουκλόσπιτό του στη Νεάπολη Εξαρχείων. Οι παραστάσεις μπορούν να φιλοξενηθούν σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία, πραγματοποιούνται σεμινάρια κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας για ενήλικες, εργαστήρια για παιδιά, ενώ το Κουκλόσπιτο λειτουργεί και ως εργαστήριο κατασκευής κούκλας όχι μόνο για τις δικές του παραστάσεις, αλλά και κατά παραγγελία. 



Αυτό το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, από τις 15:30 μέχρι τις 17:30, πραγματοποιεί το Εργαστήριο Κατασκευής και Εμψύχωσης Κούκλας "Φτιάχνουμε τον δικό μας χιονάνθρωπο". Στο εργαστήριο, τα παιδιά και οι συνοδοί τους (η παρουσία των οποίων είναι απαραίτητη αν τα παιδιά είναι κάτω των 7 ετών), με την καθοδήγηση της Εμμανουέλας Καποκάκη, θα φτιάξουν έναν χιονάνθρωπο- κούκλα και θα τον χρησιμοποιήσουν για να εκφράσουν μέσα από αυτόν τι θα ήθελαν να αλλάξει την επόμενη χρονιά. Όπως διαβάζω, «Οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να καταλάβουν, μέσα από τον τρόπο που θα επιλέξουν τα παιδιά για να εκφραστούν και μέσα από το συμβολικό τους παιχνίδι, τι κρύβουν στην ψυχή τους… Τι μπορεί να τα δυσαρέστησε την προηγούμενη χρονιά, τι προσδοκούν από την επόμενη. Είναι ένας τρόπος να έρθουν πιο κοντά και να περάσουν εποικοδομητικό χρόνο μαζί τους, μέσα σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον δημιουργίας και παιχνιδιού».

Στις 18.30 θα ακολουθήσει η παράσταση «Ο Χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει».

Σημειωτέον ότι «τα παιδιά που έχουν εμπλακεί στην κατασκευή και εμψύχωσή της κούκλας ως δημιουργοί είναι πάντα και καλύτεροι θεατές».

Info
Κουκλόσπιτο «Πράσσειν Άλογα»
Β. Βουλγαροκτόνου 60, Νεάπολη Εξαρχείων
Το κόστος του εργαστηρίου είναι 10 ευρώ το παιδί (συμπεριλαμβάνεται και το κόστος υλικών). Οι συνοδοί συμμετέχουν δωρεάν. Το εισιτήριο της παράστασης για τα παιδιά που θα έχουν συμμετάσχει και στο εργαστήριο είναι 5 ευρώ.
Για το εργαστήριο και την παράσταση είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης στα τηλέφωνα: 210 6428 769 και 6932 628 305

Για περισσότερα επισκεφτείτε την ιστοσελίδα και για περισσότερες ιδέες για βόλτες και ταξίδια με παιδιά, ταξιδέψτε μαζί με το www.mamakita.gr και ακολουθήστε τη σελίδα στο Facebook/Μαμά Κοίτα Ταξίδια με παιδιά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης