Το ντεμπούτο του Reflections

Το ντεμπούτο του Reflections

Η σολίστ Φρόσω Αστ. Κτιστάκη ερμηνεύει έργα για σόλο πιάνο του Ντίνου Κωνσταντινίδη, αλλά και σε παγκόσμια πρώτη το έργο ‘‘Reflections’’

Το ντεμπούτο του Reflections
Η μουσική του Ντίνου Κωνσταντινίδη έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Την έχουν παρουσιάσει ορχήστρες όπως η English Chamber Orchestra, η American Symphony Orchestra, και η Shenzhen Symphony (Κίνα), αλλά και οι δικές μας Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Ο σπουδαίος συνθέτης έχει δημιουργήσει περισσότερα από 300 έργα, μεταξύ των οποίων η όπερα “Intimations”, η οποία απέσπασε το πρώτο βραβείο στους διαγωνισμούς Brooklyn College International Chamber Opera Competition και First Midwest Chamber Opera Conference, και η όπερα “Antigone”, την οποία η Teresa Stratas περιέγραψε ως «δυνατή και πανέμορφη». Στο ενεργητικό του κ. Κωνσταντινίδη περιλαμβάνονται επίσης το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Delius Composition Contest, το βραβείο American New Music Consortium Distinguished Service Award, και το Glen Award of l’Ensemble of New York. Ο ίδιος έχει επίσης τιμηθεί με τη διάκριση Distinguished Teacher White House commission on Presidential Scholars.

Έχοντας, λοιπόν, ταξιδέψει στις γωνιές της υφηλίου, η μουσική του διεθνούς φήμης συνθέτη επιστρέφει στην Ελλάδα. Την Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου, στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί, στην Αίθουσα Συναυλιών του Athenaeum, συναυλία με έργα για σόλο πιάνο του κ. Κωνσταντινίδη. Ερμηνεύτρια αυτού του πιανιστικού πορτρέτου είναι η καταξιωμένη σολίστ Φρόσω Αστ. Κτιστάκη. Η συναυλία έχει τίτλο ‘‘Reflections’’, τίτλος που προκύπτει από το ομώνυμο, πρόσφατο έργο του δημιουργού, το οποίο θα ακουστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση.

Στην πιανιστική μουσική του Ντίνου Κωνσταντινίδη αντανακλάται η αξιοποίηση διαχρονικών στοιχείων μέσα από την εστίαση του συνθέτη σε παραδοσιακές μουσικές φόρμες, ενώ η μελωδική του ευρηματικότητα, ο διάχυτος λυρισμός, η επικέντρωση του σε τροπικά και νεοτονικά περιβάλλοντα -σε συνδυασμό με την επιρροή του από την ελληνική μουσική παράδοση -, διευρύνουν τον προβληματισμό του ως προς την αξιοποίηση δυναμικών αποκρυσταλλωμάτων του παρελθόντος. Παράλληλα, η ιδιαιτερότητα του πιανιστικού έργου του κορυφαίου Έλληνα δημιουργού συνίσταται στο γεγονός ότι συνοψίζει με αριστουργηματικό τρόπο τις συνθετικές του αναζητήσεις, την ιδιωματική του γραφή και γενικότερα την αντίληψή του ως προς τον τρόπο του «συνθέτειν», αποκαλύπτοντας με αδιάσπαστη ενότητα τη δημιουργική του πρόταση στη διεθνή μουσική πρωτοπορία. 

Κλείσιμο
Η Ευφροσύνη Αστ. Κτιστάκη είναι πιανίστα και δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά σε ρεπερτόριο που εκτείνεται από την κλασική έως και τη σύγχρονη μουσική. Έχει δώσει πολλά ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στη Λατινική Αμερική, στην Καραϊβική, στις ΗΠΑ και στη Γαλλική Πολυνησία. Σημαντικό μέρος της καλλιτεχνικής της παρουσίας αποτελεί η συνεργασία της με πολλά διακεκριμένα φωνητικά σύνολα (Männerchor, Kinder und Jugendchor Bischmisheim, Schubertchor Dudweiler, Gemischter Chor Lebach/Dillingen/Eschringen/Schafbrücke, Μικτή Χορωδία της ΕΡΤ κά.), καθώς και η εντρύφησή της στην πιανιστική συνοδεία μπαλέτου και λυρικού τραγουδιού (Klavierkorrepetitor του Τμήματος Παιδικού Μπαλέτου στο Saarländisches Staatstheater και Klavierkorrepetitor της Τάξης Τραγουδιού στη Σχολή Όπερας της Hochschule für Musik Saar). 

Έχει ηχογραφήσει για το γερμανικό ραδιόφωνο και έχει εμφανιστεί ως συνοδός - πιανίστα σε εκπομπές-αφιερώματα της ελληνικής τηλεόρασης. Από το 1992 είναι ιδρυτικό μέλος του πιανιστικού ντουέτου «Duo Ktistaki», το οποίο παρουσιάζει έργα, μεγάλου στιλιστικού εύρους, για τέσσερα χέρια και για δύο πιάνα. Κατέχει σημαντική θέση ως βοηθός μαέστρου, πιανίστα και μέλος του πολυβραβευμένου ελληνικού γυναικείου φωνητικού συνόλου InDONNAtiόn. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης