Από το Παρίσι του 19ου αιώνα στην Αθήνα του 21ου

Από το Παρίσι του 19ου αιώνα στην Αθήνα του 21ου

Η διαχρονική Μποέμ του Πουτσίνι με την αιχμηρή ματιά του σπουδαίου Βρετανού σκηνοθέτη Γκρέιαμ Βικ κέρδισε του Αθηναίους φίλους της όπερας

Από το Παρίσι του 19ου αιώνα στην Αθήνα του 21ου
Έξι ακόμη παραστάσεις μέσα στον Δεκέμβριο -13, 17, 20, 24, 27, 30 Δεκεμβρίου- για την Μποέμ του Πουτσίνι από την 

Εθνική Λυρική Σκηνη. Η παράσταση με τη σύγχρονη, αιχμηρή ματιά του σπουδαίου Βρετανού σκηνοθέτη Γκρέιαμ Βικ, πάνω στο αριστούργημα του Πουτσίνι κέρδισε τις εντυπώσεις ήδη από την πρεμιέρα.  

Ο Βικ μετέφερε τη δράση του έργου από το Παρίσι του 19ου αιώνα στην Αθήνα του 21ου, δημιουργώντας μια υψηλής έντασης παράσταση. 

Κλείσιμο


Η Μυρτώ Παπαθανασίου στο ντεμπούτο της στον ρόλο της Μιμής ξεχώρισε με τη σκηνική και τη φωνητική της ερμηνεία. Οι πρωταγωνιστές Γιάννης Χριστόπουλος, Διονύσης Σούρμπης, Ευμορφία Μεταξάκη, Γιάννης Σελητσανιώτης, Όλεγκ Μπουνταράτσκι εντυπωσίασαν με την ευαισθησία και τη δύναμη της ερμηνείας τους. 

Το στόρι είναι πάνω κάτω γνωστό. Πρόκειται για τον έρωτα ανάμεσα στον ποιητή Ροντόλφο και στη ράφτρα Μιμή με φόντο το παγωμένο Χριστουγεννιάτικο Παρίσι, από τη στιγμή που συναντιούνται έως το θάνατό της από φυματίωση. 

Η Μποέμ βασίζεται στη νουβέλα Σκηνές απ’ την μποέμικη ζωή (1845/8, 1851) του Ανρί Μυρζέρ και πρωτοπαρουσιάστηκε το 1896 στο Βασιλικό Θέατρο του Τορίνου υπό τη διεύθυνση του Αρτούρο Τοσκανίνι. Η Εθνική Λυρική Σκηνή ανέβασε για πρώτη φορά την Μποέμ τον Απρίλιο του 1948 σε μουσική διεύθυνση Αντίοχου Ευαγγελάτου.



Το 2007 ο τότε καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ Στέφανος Λαζαρίδης ανέθεσε στον διάσημο Βρετανό σκηνοθέτη Γκρέιαμ Βικ να σκηνοθετήσει μια νέα παραγωγή της Μποέμ για την Εθνική Λυρική Σκηνή. Ο Βικ, "ο άνθρωπος που έσωσε την όπερα στην Βρετανία", όπως τον έχει χαρακτηρίσει η βρετανική εφημερίδα Telegraph, μετέφερε τη δράση του έργου από το Παρίσι του 19ου αιώνα στην Αθήνα του 21ου, δημιουργώντας μια παράσταση ορόσημο για το ελληνικό λυρικό θέατρο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης