Γυμναστική ...από κούνια

Γυμναστική ...από κούνια

Η Μαργαρίτα Κοντζιά, η πρώτη που έφερε στην Ελλάδα προγράμματα βρεφικής κολύμβησης και εξειδικευμένη εκπαιδεύτρια baby swimming με περγαμηνές, μας μιλάει για τα οφέλη της βρεφικής κολύμβησης και τα νέα πρωτοποριακά προγράμματα βρεφικής και νηπιακής γυμναστικής, Babyathlon και Kidsathlon, που πραγματοποιούνται στο Family Athletic Club “Uδρία”

Γυμναστική ...από κούνια
«Η καλύτερη γυμναστική είναι το κολύμπι», έτσι δεν λένε όλοι οι γιατροί; Το νερό είναι και το καλύτερο –και πιο οικείο- περιβάλλον «για τη νευρομυϊκή ανάπτυξη των βρεφών», μας εξηγεί η Μαργαρίτα Κοντζιά. «Παρά τα χαρακτηριστικά αυτής της ηλικίας (μειωμένη μυϊκή δύναμη, δυσκαμψία και μη κατάλληλη αναλογία σώματος) που οφείλονται στην έλλειψη ωρίμανσης και ανάπτυξης, το νερό με τα θετικά χαρακτηριστικά του δίνει στα βρέφη μια πολύ καλή ευκαιρία να ανακαλύψουν ότι είναι ικανά να διαχειριστούν τις κινήσεις τους».

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα προγράμματα κολύμβησης σε βρέφη και νήπια υποστηρίζουν τη γενικότερη ανάπτυξή τους, επιδρώντας θετικά στην κινητική, μυϊκή και νευροψυχική ανάπτυξή τους. Με την κολύμβηση, τα παιδιά αποκτούν προσαρμοστικότητα στα ερεθίσματα, θάρρος και υψηλότερο βαθμό εμπιστοσύνης στον εαυτό τους, ενώ ταυτόχρονα γίνονται πια ανεξάρτητα. Επίσης έχει τονισθεί η θετική επίδραση των προγραμμάτων βρεφικής κολύμβησης στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών, τις αντιληπτικές ικανότητες και την ευφυΐα τους. Ισχυροποιείται το ανοσοποιητικό τους σύστημα, δεν παθαίνουν συχνά ωτίτιδες και αρρωσταίνουν λιγότερο (Κοντζιά, Κώστα, Κουρτέσης & Τζέτζης, 2004, Ahrendt, 1997, Serebriakova et al., 1989). Κι αν έχετε μωράκια που δεν τρέφονται με πολλή όρεξη και κοιμούνται άστατα, η βρεφική κολύμβηση «βελτιώνει την όρεξή τους, ενώ ο ύπνος τους γίνεται πιο ευχάριστος και ήρεμος, αφού το νερό ρυθμίζει το μυϊκό τους τόνο και τους δημιουργεί μία αίσθηση χαλάρωσης» επισημαίνει η κυρία Κοντζιά. Η συμμετοχή των γονιών ενδυναμώνει τη σχέση γονέα-παιδιού ενώ, διαμέσου της επαφής με τα άλλα βρέφη, αναπτύσσεται η κοινωνικότητά του. Το ευχάριστο περιβάλλον της πισίνας σε συνδυασμό με την άσκηση μέσω του παιχνιδιού προσφέρει μία διασκεδαστική και απολαυστική εμπειρία στα παιδιά. Τέλος, σημαντικό στοιχείο είναι η εκμάθηση βασικών κολυμβητικών κινήσεων και δεξιοτήτων που βοηθούν τα παιδιά να είναι πιο ασφαλή στο νερό. Δημιουργούνται έτσι οι κατάλληλες συνθήκες ώστε τα παιδιά να αγαπήσουν την κολύμβηση.



Ένα από τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα των γονιών είναι το ποια είναι η σωστή ηλικία για να ξεκινήσει ένα βρέφος την κολύμβηση. «Όσο πιο νωρίς τόσο καλύτερα! Τα βρέφη στην ηλικία των 5 μηνών εκτελούν αντανακλαστικές κολυμβητικές κινήσεις και αντανακλαστικό κράτημα της αναπνοής, όταν βρίσκονται κάτω από το νερό. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν τα βρέφη βυθιστούν στο νερό, λόγω της αντανακλαστικής κίνησης της επιγλωττίδας, μπορούν να κρατήσουν την αναπνοή τους χωρίς να γίνει κατάποση. Στα νήπια αυτό θα πρέπει να διδαχθεί από την αρχή, γιατί η συγκεκριμένη αντανακλαστική κίνηση χάνεται με το χρόνο καθώς το βρέφος μεγαλώνει». Γι’ αυτό το λόγο, η εκμάθηση κολύμβησης πρέπει να ξεκινάει από την ηλικία των 6 μηνών, ώστε να καλλιεργηθούν αυτά τα χαρακτηριστικά και να αποτελέσει μία εκούσια δεξιότητα. «Πολλοί ερευνητές και επιστήμονες, συμφωνούν ότι η αντανακλαστική κολύμβηση είναι η πρωτογενής κινητική συμπεριφορά, που έχουν τα νεογνά στο νερό αμέσως μετά τη γέννα, σαν φυλογενετική ανάμνηση από τη ζωή τους πριν γεννηθούν. Αν οι αντανακλαστικές αυτές κινήσεις καλλιεργηθούν σωστά, μπορούν να γίνουν εκούσιες κολυμβητικές κινήσεις από τον 11ο μήνα και -μέσω των κατάλληλων ερεθισμάτων και της σωστής καθοδήγησης- να οδηγήσουν στην εκμάθηση αυτόνομης κολύμβησης από την ηλικία των 16 μηνών». 
Κλείσιμο

Πολλοί γονείς είμαστε επιφυλακτικοί για το κολυμβητήριο και το πόσο ασφαλής είναι η πισίνα για την υγεία των παιδιών (μικρόβια, μύκητες, κρυώματα, ωτίτιδες…) «Όταν η συντήρηση της πισίνας και η διατήρηση της ποιότητας του νερού είναι άριστες, ο κίνδυνος για την υγεία των παιδιών είναι μηδαμινός. Στο Βaby Swimming, τα παιδιά σκληραγωγούνται και αρρωσταίνουν λιγότερο. Επιπλέον, η κολύμβηση σε αυτή την ηλικία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη συχνότητα των ωτίτιδων και των παρεμφερών λοιμώξεων του αυτιού, αφού το νερό έχει ευεργετική επίδραση στη λειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας. (Robestson, Marino, Namjoshi, 1997)».



Σχετικά με την εξοικείωση που επιδεικνύει το κάθε μωρό με το νερό, η κυρία Κοντζιά επισημαίνει πως το κάθε παιδί αντιδρά διαφορετικά. Εξαρτάται καθαρά ατομικά από την προσωπικότητα και την προσαρμοστικότητα του παιδιού στο υγρό στοιχείο. «Υπάρχουν παιδιά που εξοικειώνονται αμέσως με το υγρό περιβάλλον και γελούν και παίζουν στο νερό ενώ άλλα μπορεί να κλαίνε και να χρειάζονται κάποια μαθήματα μέχρι να εξοικειωθούν. Υπάρχουν βρέφη που γύρω στην ηλικία των 12 μηνών κολυμπούν για 5 δευτερόλεπτα ανάμεσα από δυο ενήλικες ενώ κάποια άλλα μπορούν να κολυμπούν αυτόνομα από την ηλικία των 16 μηνών».

Στο Family Athletic Club “Uδρία”, τα μαθήματα της βρεφικής κολύμβησης ξεκινούν από την ηλικία των 5 μηνών και πραγματοποιούνται μία φορά την εβδομάδα από μισή ώρα. Κάθε group περιλαμβάνει 5 - 8 παιδιά με τους συνοδούς τους και πάντα με την παρουσία προπονητή εντός της πισίνας. Μέχρι την ηλικία των 2,5 - 3 ετών, τα παιδιά μπαίνουν στο νερό με συνοδό. Μετά το πέρας της ηλικίας αυτής τα παιδιά μεταβαίνουν σε group μόνα τους με την παρουσία και την επίβλεψη του προπονητή εντός της πισίνας.

Εκτός όμως από τη βρεφική κολύμβηση, η Μαργαρίτα Κοντζιά έχει εισάγει στο Family Athletic Club “Uδρία” δύο προγράμματα βρεφικής και νηπιακής γυμναστικής, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Είναι μία παιδαγωγική προσέγγιση η οποία περιλαμβάνει σωματικές εμπειρίες και κινητικές δραστηριότητες, ποικίλες δράσεις και πολλαπλά ερεθίσματα επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτόν τη συνολική ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών. Σε αυτά τα προγράμματα, τα παιδιά καλούνται να επιτύχουν μικρούς και μεγάλους «άθλους» ανάλογα με το αναπτυξιακό τους επίπεδο. Στο Babyathlon τα βρέφη ενθαρρύνονται να πετύχουν νευρομυϊκό και οπτικοκινητικό συγχρονισμό, κιναισθητική αντίληψη, ισορροπία, πλευρική κίνηση και διπλευρικότητα, κινητικές και σωματικές δεξιότητες, λεπτή και αδρή κινητικότητα, ρυθμό, αυτοπεποίθηση και αυτοέλεγχο. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν βρέφη από την ηλικία των 12 μηνών και άνω με τη συνοδεία των γονιών τους. Ο συνοδός συμμετέχει ενεργά στο μάθημα καθώς τα βρέφη σε αυτήν την ηλικία τείνουν να μιμούνται τα οικεία τους πρόσωπα. 



Στο Kidsathlon παιδιά από 3 ετών μπορούν να συμμετέχουν μόνα τους. Στο Kidsathlon, πέρα από τους μαθησιακούς στόχους του Babyathlon, εισάγονται επιπρόσθετα και οι βασικές αρχές όλων των αθλημάτων με παιγνιώδη τρόπο. Τα παιδιά αναπτύσσονται μυϊκά και κινητικά με τρόπους πολύπλευρους και αποκτούν κινητικές δεξιότητες, κατακτώντας θεμελιώδη κινησιακά πρότυπα όσο και τις βάσεις που θα τα βοηθήσει μετέπειτα να ακολουθήσουν με επιτυχία όποιο άθλημα εκείνα επιλέξουν, πετυχαίνοντας έτσι τους προσωπικούς τους «άθλους». Στην “Uδρία” υπάρχουν προγράμματα Aqua yoga για εγκύους και μουσικοκινητικής αγωγής για νήπια από 1-3 ετών και για παιδιά από 4-10 ετών. 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Family Athletic Club “Uδρία” και για περισσότερες ιδέες για δραστηριότητες και βόλτες με παιδιά, ταξιδέψτε με το www.mamakita.gr και ακολουθήστε τη σελίδα στο Facebook/ Μαμά Κοίτα-Ταξίδια με παιδιά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης