Ο Κύριος «Μαμά πεινάω…»

Ο Κύριος «Μαμά πεινάω…»

Ένα βιβλίο με διαχρονικές ελληνικές συνταγές είναι το επόμενο project του Τάσου Αντωνίου που θα ανέβει στην πλατφόρμα του Kickstarter  αναζήτώντας  crowdfunding

Ο Κύριος «Μαμά πεινάω…»
O Τάσος Αντωνίου είναι ο MamaPeinao.gr

Αυτή την περίοδο δουλεύει πυρετωδώς με νέο video content για το κανάλι του Mama Peinao TV στο YouTube. Η ομάδα του MamaPeinao.gr έχει μεγαλώσει πολύ, όπως και οι αναγνώστες και οι followers στα social media οι οποίοι αθροιστικά αγγίζουν τους 400.000 μηνιαίως. 

Και όπως μας λέει ο ίδιος: 
«Είμαστε μια πολύ παθιασμένη ομάδα που αγαπάμε το φαγητό και την άμεση επαφή με τον κόσμο μέσα από τα social media, τα live videos και offline cooking events με συνεργάτες μας. Παράλληλα συνεργάζομαι και με διάφορα έντυπα γαστρονομίας, διατηρώντας “ζωντανό” το μικρόβιο της δημοσιογραφίας από τα πρώτα χρόνια της καριέρας μου στον χώρο. Έχω επίσης δημιουργήσει το
Κλείσιμο
MyGreekSalad.com, ένα minimal blog για την ελληνική γαστρονομία όπου μοιράζομαι με ένα παγκόσμιο πλέον κοινό ελληνικές συνταγές, ταξίδια στην Ελλάδα, ελληνικά εστιατόρια σε όλο τον κόσμο, και ό,τι μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της ελληνικής γαστρονομίας και της φήμης της χώρας μας το εξωτερικό. Επόμενος “στόχος” είναι να ταξιδέψω την ελληνική γαστρονομία σε όλο τον κόσμο. Πιστεύω ότι η ελληνική κουζίνα είναι μοναδική και χάρη στην απλότητα και το μεσογειακό ταπεραμέντο της μπορεί να κατακτήσει όλο τον πλανήτη. Γι’αυτό το λόγο αποφάσισα να φτιάξω ένα βιβλίο με τις πιο διαχρονικές, παραδοσιακές ελληνικές συνταγές, προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τους γρήγορους ρυθμούς των ανθρώπων που ζουν στις μεγαλουπόλεις του εξωτερικού - και φυσικά όλων όσων αγαπούν την Ελλάδα, την έχουν επισκεφθεί ή ονειρεύονται να έρθουν για διακοπές στην πανέμορφη χώρα μας. Το βιβλίο θα λανσαριστεί στην πλατφόρμα χρηματοδότησης Kickstarter, όπου ο καθένας μπορεί να προσφέρει ό,τι ποσό μπορεί και θέλει ώστε να υλοποιηθεί το βιβλίο αυτό. Είναι ένα όνειρο ζωής».



Γιατί αποφάσισες να γράψεις βιβλία μαγειρικής; 
Το φαγητό για εμένα είναι πάθος. Το στρώσιμο του οικογενειακού τραπεζιού τα μεσημέρια της Κυριακής, τα καλοκαιρινά μπάρμπεκιου στο εξοχικό με τον μπαμπά, οι τέλειες τηγανητές πατάτες της μαμάς, συνταγές που πέτυχαν αλλά και αυτές που απέτυχαν, όλα αυτά ήταν η αρχή για να ανακαλύψω τη μαγειρική. 

Δεν θα κρύψω ότι ξεκίνησα να ασχολούμαι καθημερινά με το σπορ όταν βρέθηκα ως φοιτητής στην Αγγλία, μόνος, πεινασμένος, χωρίς να αντέχω άλλο delivery. Κάπου εκεί γεννήθηκε η ιδέα για ένα βιβλίο μαγειρικής, το για ανθρώπους στην ίδια φάση με εμένα - με λίγο χρόνο, αλλά πολλή όρεξη για σπιτικές δημιουργίες με απλά βήματα και σίγουρη επιτυχία. Παράλληλα, έφτιαξα το site μου www.MamaPeinao.gr , το οποίο ήταν μια πλατφόρμα για τον ίδιο σκοπό, όσο έγραφα το βιβλίο μου. Το site καθημερινά όλο και μεγάλωνε. Δημιουργήσαμε το πρώτο κανάλι μαγειρικής με συνταγές στο YouTube, το οποίο αριθμεί πάνω από 4,5 εκατομμύρια λεπτά προβολής. Μετά από κάποια χρόνια έγινε η πρόταση έκδοσης του βιβλίου μου από τις εκδόσεις Πατάκη και σε λίγους μήνες το βιβλίο έγινε πραγματικότητα. Ο τίτλος του, “Για να μην ξαναπείς ποτέ Μαμά Πεινάω”. Περιλαμβάνει εύκολες συνταγές και απευθύνεται, τελικά, σε όλους: στον νέο μάγειρα που θέλει να μάθει να φτιάχνει μια κλασική μακαρονάδα, στην έμπειρη νοικοκυρά που θέλει να βρει μια εναλλακτική, γρήγορη λύση για παστίτσιο στο πι και φι, στον λάτρη των γλυκών που ψάχνει την τέλεια συνταγή για brownie, στον φοιτητή που θέλει να φτιάξει ένα νόστιμο φαγητό με πέντε υλικά που έχει στο ψυγείο του. 

Το δεύτερο όνειρο μου στο οποίο δουλεύω εντατικά αυτή τη περίοδο είναι να ταξιδέψω την ελληνική γαστρονομία σε όλο τον κόσμο. Έχω επίσης δημιουργήσει το www.MyGreekSalad.com, ένα minimal blog στα αγγλικά αφιερωμένο στην ελληνική γαστρονομία. Πιστεύω ότι η ελληνική κουζίνα είναι μοναδική και χάρη στην απλότητα και το μεσογειακό ταπεραμέντο της μπορεί να κατακτήσει όλο τον πλανήτη. Γι’αυτό το λόγο αποφάσισα να φτιάξω ένα βιβλίο με τις πιο διαχρονικές, παραδοσιακές ελληνικές συνταγές, προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τους γρήγορους ρυθμούς των ανθρώπων που ζουν στις μεγαλουπόλεις του εξωτερικού - και φυσικά όλων όσων αγαπούν την Ελλάδα, την έχουν επισκεφθεί ή ονειρεύονται να έρθουν για διακοπές στην πανέμορφη χώρα μας. Το βιβλίο θα λανσαριστεί στην πλατφόρμα χρηματοδότησης Kickstarter, όπου ο καθένας μπορεί να προσφέρει ό,τι ποσό μπορεί και θέλει ώστε να υλοποιηθεί το project. 

Πείτε μου μερικά χαρακτηριστικά της ποικιλομορφία της ελληνικής κουζίνας. 
Η ελληνική κουζίνα είναι μια εμπειρία μοναδική σε όλο τον πλανήτη. Με μερικά φρέσκα λαχανικά, λίγη φέτα, αποξηραμένη ρίγανη και ελαιόλαδο από το χωριό, φτιάχνεις την πιο νόστιμη σαλάτα του κόσμου. Συνδύασε αυτό το πιάτο με ταβερνάκι στην άμμο, τη μυρωδιά της θάλασσας που είναι κυριολεκτικά κάτω από τα πόδια σου, και νιώθεις βασιλιάς χωρίς να έχεις ξοδέψει περισσότερα από πέντε ευρώ. Η βαθιά νοστιμιά της ελληνικής κουζίνας βρίσκεται στην απλότητα της. Μπορεί να πει κανείς ότι η ελληνική κουζίνα μοιάζει με μια όμορφη γυναίκα: όσο λιγότερα “φτιασιδώματα”, τόσο αναδεικνύεται η ομορφιά της. Έτσι και η κουζίνα του τόπου μας αγαπά λίγα αλλά εκλεκτά υλικά για να αναδειχθεί. Σήμερα όλοι προσπαθούν να ανακαλύψουν τον τροχό της ελληνικής γεύσης από την αρχή, αλλά πολύ λίγοι το έχουν κάνει με επιτυχία - στους οποίους πραγματικά όλοι οι δημοσιογράφοι γεύσης βγάζουμε το καπέλο. Από εκεί και πέρα, αν αφήσουμε για λίγο τις σφαιροποιήσεις και τα αποδομημένα πιάτα, ίσως εκτιμήσουμε περισσότερο τη γαστρονομική κληρονομιά. 



Πέντε ελληνικά εστιατόρια στο Λονδίνο που ξεχωρίζεις και γιατί ; 
1. Life Goddess για τη Θεσσαλονικιώτικη αύρα και τα αυθεντικά μαγειρευτά του
2. Opso για την πολύ προσεγμένη νέα ελληνική κουζίνα του και το όμορφο περιβάλλον του
3. Mazi για τον ιδιαίτερο συνδυασμό ελληνικής και γαλλικής κουζίνας και την ατμοσφαιρική αυλή
4. Meraki για τη φρεσκάδα και την αισθητική του
5. Greek Larder γιατί συνδυάζει ελληνική κουζίνα και delicatessen με τοπικά προϊόντα

Ποια είναι τα βασικά λάθη της Ελληνικής κουζίνας που κάνουν τα εστιατόρια στο εξωτερικό;
Πολλά ελληνικά εστιατόρια στο εξωτερικό προσπαθούν να κάνουν πιο “φιλική” την ελληνική κουζίνα στους πελάτες τους με αποτέλεσμα να χάνεται η ταυτότητα των ελληνικών πιάτων. Στο Λονδίνο συγκεκριμένα η ελληνική κουζίνα έχει μπερδευτεί με τις κουζίνες της Ανατολής. Όλοι τρώνε χούμους νομίζοντας ότι είναι ελληνικό άλειμμα και λίγοι ξέρουν για παράδειγμα τη φάβα, την οποία τρώμε όντως όλοι οι Έλληνες. Ναι, το γιαούρτι και η φέτα είναι διάσημα προϊόντα, αλλά πρέπει να ενσωματωθούν περισσότερα τοπικά προϊόντα στις εστιατορικές κουζίνες, εκτός αν θέλουμε να διατηρήσουν την ισχυρή θέση που έχουν τα ισπανικά και ιταλικά ελαιόλαδα στα σούπερ μάρκετ του εξωτερικού.

Ποια είναι η σπεσιαλιτέ μαγειρεύεις με κλειστά μάτια;
Λατρεύω να φτιάχνω ριζότο με μανιτάρια αλλά δεν θα πω όχι και σε μια νόστιμη τυρόπιτα με τρία υλικά που φτιάχνω μέσα σε 5 λεπτά!

Στην γαστρονομία υπάρχουν τάσεις και μόδες;
Το φαγητό πλέον είναι κάτι παραπάνω από ανάγκη. Είναι αφορμή για έξοδο, επικοινωνία, διασκέδαση, τρόπος έκφρασης και ιδεολογία. Σε κάθε παρέα υπάρχει αυτός που πρέπει να ανεβάσει στα social media το φαγητό του με το που φτάσει στο τραπέζι, οι περισσότεροι έχουμε ένα φίλο vegetarian, και όλοι πλέον περνάνε τις Κυριακές τους τρώγοντας pancakes και αυγά Benedict. Δεν είμαι οπαδός της μόδας. Δηλώνω υποστηρικτής του κινήματος κατά της σπατάλης τροφίμων και του slow food. Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να μάθουμε να μαγειρεύουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε και να σεβόμαστε τα τρόφιμα στο ψυγείο μας, όπως προσέχουμε τα ρούχα στη ντουλάπα μας.

Ποιο είναι το ποιο δύσκολο πιάτο στην ελληνική κουζίνα, και γιατί;
Η ελληνική κουζίνα βασίζεται στην καλή πρώτη ύλη και σε βασικές τεχνικές. Αυτό υποστηρίζουμε στο MamaPeinao.gr και μοιραζόμαστε καθημερινά εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές, είτε αν απλώς θέλεις μπιφτέκια με πατάτες είτε ένα ταψί πληθωρικό μουσακά.

Τι πρέπει να προσέχουν οι άνδρες όταν μαγειρεύουν για της γυναίκες; 
Σίγουρα να μαγειρεύουν ελαφριά πιάτα, με όμορφα χρώματα και αρωματικά βότανα. Και ένα γλυκό με σοκολάτα που θα μοιραστούν στο τέλος είναι αφορμή για τα καλύτερα που έπονται. ( γέλια ) 

Και για το τέλος θέλω να μου πεις τι σημαίνει για εσένα μαγειρική;
Μαγειρική σημαίνει μοιράζομαι. Μοιράζομαι τη χαρά, τη λύπη, την αγάπη, τη στεναχώρια, το άγχος, την επιβράβευση, το καλωσόρισμα, μια υποσχόμενη αρχή ή ένα τέλος εποχής.

Για περισσότερες συνταγές εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης