Χριστούγεννα με την οικογένεια… λίγο έξω από την Αθήνα

Χριστούγεννα με την οικογένεια… λίγο έξω από την Αθήνα

Προτάσεις διαμονής για μικρές ή μεγάλες οικογένειες

Χριστούγεννα με την οικογένεια… λίγο έξω από την Αθήνα
Μπήκε πια ο Δεκέμβριος κι έχουν ήδη αρχίσει οι ετοιμασίες για τα Χριστούγεννα. Αν έχετε παιδιά, ίσως έχουν αρχίσει και λίγο νωρίτερα. Σπίτια στολίζονται, λίστες ετοιμάζονται (δώρων, φαγητών, καλεσμένων, παιδικών εργαστηρίων κ.ο.κ.), χριστουγεννιάτικα στολίδια και χειροτεχνίες στοιβάζονται στα έπιπλα και στις βιβλιοθήκες και προσκλήσεις και ευχετήριες κάρτες καταφτάνουν με το ταχυδρομείο! Έχετε να ετοιμάσετε τη στολή των παιδιών για τη χριστουγεννιάτικη γιορτή, μερικά καλούδια για το παζάρι του σχολείου, τα δώρα του Αη Βασίλη (άλλα για το σχολείο κι άλλα για το σπίτι!), τα χριστουγεννιάτικα γλυκά και πάνω από όλα, να σκεφτείτε τι θα κάνετε τις μέρες των γιορτών συνδυάζοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οικογένεια, παρέα και … ταξίδι, που είναι μάλλον ο μοναδικός τρόπος να βρεθείτε ουσιαστικά μαζί χωρίς έννοιες και με νέες εικόνες και εμπειρίες!

Για να είναι οι εξορμήσεις σας ξεκούραστες και διασκεδαστικές και για εσάς τους γονείς, οι βασικές αρχές είναι: 1. όχι πολλά πράγματα (μην πάρετε ρούχα για εσάς και τα παιδιά που «θα» φορέσετε τα Χριστούγεννα, ενώ δεν σας έχουν βολέψει ποτέ άλλοτε!), 2. σωστή επιλογή προορισμού-ξενοδοχείου (ανάλογα με το τι ζητάτε και την ηλικία των παιδιών) και 3. καλή παρέα (αξία ανεκτίμητη!). Ειδικά το χειμώνα, το κατάλυμα που θα επιλέξετε παίζει πολύ σημαντικό ρόλο αν ταξιδεύετε οικογενειακά, καθώς μια κακοκαιρία ή ένας παγετός μπορεί να σας καθηλώσει εντός του ξενοδοχείου ή του δωματίου. Επίσης, η μέρα είναι μικρότερη και σίγουρα θα περάσετε περισσότερο χρόνο εντός και αυτό είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να παίξετε οικογενειακά επιτραπέζια παιχνίδια! 

Τα φιλικά προς τις οικογένειες ξενοδοχεία και καταλύματα, παρόλο που η Ελλάδα θεωρείται τουριστική χώρα, είναι πραγματικά δυσεύρετα: το ότι θα βρείτε καταλύματα που διαθέτουν δωμάτια για πενταμελείς οικογένειες και που τηρούν ειδικούς κανόνες ασφαλείας και παροχής υπηρεσιών για οικογένειες με παιδιά δεν είναι καθόλου δεδομένο. Αν είστε μεγάλη οικογένεια ή ταξιδεύετε με την παρέα μιας ακόμη οικογένειας, η καλύτερη επιλογή είναι να νοικιάσετε ολόκληρο σπίτι μέσω διαδικτύου ή να επιλέξετε κάποιο δασικό χωριό με ξύλινα σπιτάκια ή σαλέ. Όσοι δεν έχετε κανονίσει ήδη κάτι και δεν έχετε πολλές μέρες διαθέσιμες, σπεύστε, διότι τα καταλύματα σε ακτίνα 2 ωρών από την Αθήνα έχουν ήδη αρχίσει να γεμίζουν.

Κλείσιμο
Αν είστε από αυτούς που δεν επιθυμείτε μετακινήσεις, αλλά ξεκούραση, το κατάλυμα που θα επιλέξετε έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς όσο και να θέλετε να μείνετε στο κρεβάτι και να μην σηκωθείτε παρά μόνο για να επισκεφτείτε το μπουφέ, αν έχετε παιδιά αυτό είναι αδύνατον! Το κατάλυμα που θα επιλέξετε θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν το φαγητό των παιδιών (πρωινό, μεσημεριανό, γάλα για το βράδυ;), το παιχνίδι και την ενασχόλησή τους με δραστηριότητες ανάλογα με την ηλικία και την ασφάλειά τους. Κάποια καταλύματα, έχουν φάρμες και προσφέρουν οργανωμένες δραστηριότητες στη φύση, αλλά και απασχόληση για μικρότερα παιδιά τις μέρες των γιορτών. Αν είστε από αυτούς που θέλουν να εξερευνήσουν τη φύση και τη γύρω περιοχή, μπορεί να μην θεωρείται απαραίτητο να υπάρχουν τόσες παροχές από το κατάλυμα, αλλά σίγουρα παίζει σημαντικότερο ρόλο να διαλέξετε προορισμό και δραστηριότητες που αρμόζουν στις αντοχές και την ηλικία των παιδιών.

Στην Κορινθία

Στο Σοφικό Κορινθίας, 97 χιλιόμετρα από την Αθήνα, βρίσκεται ένα χωριό της …  Άγριας Δύσης, η κατασκήνωση “Τhe Ranch”. Στο χώρο υπάρχουν άλογα και πόνυ για ιππασία και βόλτες, ένα παραδοσιακό χωριό όπου πραγματοποιούνται βιωματικές δραστηριότητες για μικρότερα παιδιά, γήπεδα και παιδικές χαρές, εστιατόριο-καφέ και μερικά ξύλινα σπιτάκια για διαμονή. Από τις 23 ως τις 31 Δεκεμβρίου και από τις 2 ως τις 7 Ιανουαρίου, το “The Ranch” παρέχει οργανωμένες δραστηριότητες για όλη την οικογένεια για μονοήμερη εκδρομή, ενώ από τις 23 ως τις 26 Δεκεμβρίου και από τις 6 ως τις 7 Ιανουαρίου, το πρόγραμμα είναι πλήρες και περιλαμβάνεται και η διαμονή: βόλτες με άλογα και πόνυ, τοξοβολία, βόλτες με το τρενάκι και την άμαξα, καλλιτεχνικό εργαστήρι, face painting, το 2nd Santa the RUNch, ζωντανή μουσική, παράσταση με τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο, αναπαράσταση της γέννησης του Ιησού σε φάτνη με αληθινά ζώα, και όλα τα γεύματα σε μπουφέ, αλλά και cocktail party από το Taster Club. Το κόστος μονοήμερης είναι 16 ευρώ με μεσημεριανό και 8 ευρώ χωρίς μεσημεριανό (απαιτείται κράτηση). Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το ranch.gr.



Αν θέλετε πιο πολλή δράση, η ορεινή Κορινθία θεωρείται (καθόλου άδικα) η Ελβετία της Ελλάδας: Τρίκαλα, λίμνη Δόξα και οροπέδιο του Φενεού είναι ιδανικά για να κάνετε βόλτες στη φύση και να γεμίσετε όμορφες εικόνες από γραφικά χωριά. Να έχετε υπ’ όψιν σας ότι η Ζήρεια είναι αρκετά άγριο βουνό, οπότε αν υπάρχει σοβαρή πιθανότητα χιονόπτωσης, μην μετακινηθείτε. Στην κορυφή της Ζήρειας υπάρχει ένα συμπαθέστατο χιονοδρομικό, ενώ αξίζει να επισκεφτείτε τη Μονή του Αγίου Βλάση και μετά να απολαύσετε ωραίο φαγητό σε κάποια από τις ταβέρνες των Άνω, Μεσαίων και Κάτω Τρικάλων. Σχετικά κοντά, στο δρόμο για το οροπέδιο του Φενεού, βρίσκεται το όμορφο σπήλαιο της Παναγιάς των Βράχων και η Ευρωστίνη με τις ωραίες ψησταριές. Στη λίμνη Δόξα, περπατήστε στο μονοπάτι προς το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου (όπου φαίνονται τα ερείπια του παλιού μοναστηριού στον πάτο της λίμνης) και ανεβείτε στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου (αγοράστε γλυκό τριαντάφυλλο και άλλα παραδοσιακά μαντζούνια και ζυμαρικά!) Στη λίμνη θα βρείτε και άλογα για ιππασία . Για φαγητό, πολλές ωραίες ταβέρνες υπάρχουν στη Γκούρα και τα χωριά του οροπέδιου του Φενεού, ενώ στη λίμνη Στυμβαλία θα βρείτε πολλές … σούβλες! Βολική επιλογή διαμονής για οικογένειες και παρέες με παιδιά, είναι η φάρμα Colours Chalet στα Τρίκαλα Κορινθίας. 

Στην ορεινή Αχαΐα

Τα Καλάβρυτα και η Ζαχλωρού είναι δημοφιλείς επιλογές για χειμερινές εξορμήσεις. Μπορείτε να πάτε με τον οδοντωτό, αφήνοντας το αυτοκίνητό σας στο Διακοπτό, κι έτσι να μην προβληματιστείτε για τους παγωμένους δρόμους! Αν όμως θέλετε να επισκεφτείτε τη γύρω περιοχή, θα χρειαστείτε αυτοκίνητο για το Μέγα Σπήλαιο, το Σπήλαιο των Λιμνών, τη Μονή της Αγίας Λαύρας και τις πήγες Αροανίου, που είναι ένας πραγματικός νεραϊδότοπος! Μπορείτε να επισκεφτείτε τη Λίμνη Τσιβλού και τη Ζαρούχλα με τις παραδοσιακές ταβέρνες και ένα μοναδικό ροκ καφέ-μπαρ πάνω στο ποτάμι! Κοντά στα Καλάβρυτα, βρίσκεται το Αγρόκτημα Φωκαέων, που είναι ιδανική επιλογή διαμονής για οικογένειες.



Σε ένα λιγότερο γνωστό μέρος της Αχαΐας, στον Άγιο Παντελεήμονα πάνω από το Αίγιο (που χιονίζει συχνά!) βρίσκεται το Αχαϊκό Χωριό, Είναι ένα συγκρότημα με ξύλινα σπιτάκια, φάρμα, λίμνη, δραστηριότητες βουνού για παιδιά και ταβέρνα. Είναι πλήρως αυτόνομο ενεργειακά και αυτάρκες και ο εμπνευστής του έχει γνήσια οικολογική συνείδηση. Τα παιδιά μπορούν να αρμέξουν τα ζώα, να μαζέψουν τα αυγά και να κάνουν χίλια δυο πράγματα σε ένα απολύτως ασφαλές περιβάλλον. Κοντινή εκδρομή από εκεί είναι η Πλατανιώτισσα, σε ένα υπέροχο τοπίο με τρεχούμενα νερά (έχει και 2 ταβέρνες που θα μπορέσετε να φάτε). Μπορείτε επίσης να πάτε στο μουσειακό συγκρότημα υδροκίνησης στην Εφταπίτα, όπου τα παιδιά μπορούν να δουν τη λειτουργία του νερόμυλου και να κάνουν και άλλες δραστηριότητες μέσα στο μουσείο και όλοι μαζί να απολαύσετε μια βόλτα δίπλα στο Μεγανίτη. Φεύγοντας για Αθήνα, φάτε σουβλάκια στο Αίγιο! Θεωρούνται από τα καλύτερα της Ελλάδας και όχι αδίκως! Επισκεφτείτε achaikochorio.gr.

Στη Στερεά Ελλάδα

Μακριά από τη βαβούρα και την πολυκοσμία της Αράχωβας και των Δελφών, η πίσω μεριά του Παρνασσού κρύβει διαμαντάκια. Η Αμφίκλεια είναι ένα όμορφο χωριό, προσβάσιμο καθότι όχι σε πολύ μεγάλο υψόμετρο. Στο χωριό βρίσκεται το Μουσείο Άρτου και το Μουσείο Επαγγελμάτων, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και το Vagonetto, το μεταλλευτικό πάρκο Φωκίδας. Η φάρμα Αμφίκαια ενδείκνυται για μεγάλες οικογένειες ή παρέες με πολλά παιδιά. 

Μια τελευταία πρόταση είναι η Οίτη. Μπορείτε να μείνετε στο πανέμορφο χωριό Παύλιανη και να περπατήσετε στο Πάρκο του Ασωπού, έναν πραγματικό νεραϊδότοπο με γεφυράκια και υπαίθρια ξύλινα παιχνίδια. Υπάρχουν πολλές επιλογές για οικογενειακή διαμονή, όπως η φάρμα Vassilikia, ο ξενώνας Πέτρινο και Εποχές.

Για περισσότερες ιδέες για βόλτες και ταξίδια με παιδιά, επισκεφτείτε www.mamakita.gr και ακολουθήστε τη σελίδα στο Facebook/Μαμά Κοίτα Ταξίδια με παιδιά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης