Μια παράσταση στο πνεύμα του Πεσσόα!

Μια παράσταση στο πνεύμα του Πεσσόα!

Μια πρωτοποριακή παράσταση με πρωταγωνιστή τον Μιλτιάδη Φιορέντζη και το Ergon Ensemble ζωντανεύει στη Στέγη το magnum opus του Πορτογάλου συγγραφέα

Μια παράσταση στο πνεύμα του Πεσσόα!
«Όσο περισσότερο βυθίζομαι μέσα μου, όλα τα μονοπάτια του ονείρου με οδηγούν στα ξέφωτα της αγωνίας» δηλώνει ο Μπερνάρντο Σοάρες, ο αφηγητής του Βιβλίου της Ανησυχίας, ένας από τους 70 και πλέον Ετερώνυμους του Φερνάντο Πεσόα και, ίσως, εκείνος που βρισκόταν πιο κοντά στο πραγματικό Εγώ του δημιουργού του. 

Το magnum opus του Πορτογάλου λογοτέχνη ζωντανεύει στις 15 και 16 Δεκεμβρίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μέσα από το ομώνυμο μουσικοθεατρικό έργο του Μίσελ φαν ντερ Άα. 

Ο διάσημος συνθέτης και σκηνοθέτης από την Ολλανδία παρουσιάζει μια πρωτοποριακή παράσταση, όπου το τραγούδι, οι ηλεκτρονικοί ήχοι, η ζωντανή μουσική, οι εικόνες και ο λόγος σμίγουν αρμονικά, δίχως κανένα στοιχείο να επιβάλλεται στα υπόλοιπα. Αντίθετα, αλληλοσυμπληρώνονται εκπέμποντας στη σκηνή την αγωνιώδη λογοτεχνική και υπαρξιακή αναζήτηση του συγγραφέα.

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο του έργου αναλαμβάνει ένας σημαντικός εκπρόσωπος της νέας γενιάς ηθοποιών, ο Μιλτιάδης Φιορέντζης, ενώ το Ergon Ensemble, το επιτυχημένο ελληνικό σύνολο που ειδικεύεται στη σύγχρονη μουσική και εμφανίζεται για πέμπτη φορά στη Στέγη, θα τεθεί υπό την καθοδήγηση του πολύπειρου μαέστρου Kasper de Roo. Στο σύνολο Ergon συμμετέχουν οι μουσικοί: Νίκος Νικόπουλος (φλάουτο), Κώστας Τζέκος (κλαρινέτο), Παναγιώτης Σιωράς (κλαρινέτο), Δημήτρης Ντακοβάνος (φαγκότο), Σπύρος Λασκαρίδης (τρομπέτα), Μπάμπης Ταλιαδούρος (κρουστά σολίστ), Κώστας Παναγιωτίδης (βιολί), Παναγιώτη Τζιώτης (βιολί), Ευγένιος Ζιμπάι (βιολί), Αγγέλα Γιαννάκη (βιόλα), Μάριος Δαπέργολας (βιόλα), Δημήτρης Τραυλός (τσέλο), Αντώνης Πρατσινάκης (τσέλο), Νίκος Τσουκαλάς (κοντραμπάσο)

Η ζωντανή ερμηνεία των συντελεστών συνδιαλέγεται με διαφορετικούς χαρακτήρες του βιβλίου, οι οποίοι παρουσιάζονται σε κινηματογραφημένες προβολές επί σκηνής, δίνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο μια ονειρική διάσταση στο πολυεπίπεδο θέαμα. Η παράσταση μένει πιστή στο πνεύμα του Πεσόα, αναδεικνύοντας όλες εκείνες τις πολυπρόσωπες πτυχές της ζωής που τόσο ζωντανά διέκρινε ο συγγραφέας. Και το κοινό οδηγείται μέσα από ένα σύνολο σφιχτοδεμένων αποσπασμάτων σε μια γόνιμη και, τελικά, μεγαλειώδη ανησυχία. Γι’ αυτό, άλλωστε ο James R. Oestreich των New York Times χαρακτήρισε το έργο του Μίσελ φαν ντερ Άα «Αξέχαστο… συναρπαστικό… καθηλωτικό».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης