Ζήσε τη γειτονιά μαζί με τα παιδιά… λίγο πριν τα βόρεια προάστια

Ζήσε τη γειτονιά μαζί με τα παιδιά… λίγο πριν τα βόρεια προάστια

Πιο πυκνοκατοικημένα το Μαρούσι και το Χαλάνδρι προσφέρουν πολλές επιλογές για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών και για ψώνια και βόλτες στους πεζόδρομους, ενώ για το πολυπόθητο παιχνίδι στη φύση το Δάσος Συγγρού και τα πάρκα της Φιλοθέης και του Ψυχικού με τις προσεγμένες παιδικές χαρές είναι οι καλύτερες επιλογές

Ζήσε τη γειτονιά μαζί με τα παιδιά… λίγο πριν τα βόρεια προάστια
Σχετικά άρθρα: Ζήσε τη γειτονιά μαζί με τα παιδιά… στην Κηφισιά

Το Μαρούσι, το Χαλάνδρι, το Ψυχικό και η Φιλοθέη είναι γειτονιές που συνδυάζουν την εύκολη πρόσβαση στο κέντρο της Αθήνας και μια ποιότητα ζωής πιο κοντά στη φύση. Έχουν αναπτυχθεί οικιστικά τα τελευταία χρόνια και προτιμώνται από οικογένειες που ψάχνουν για ευρύχωρα διαμερίσματα με βεράντες και θέσεις στάθμευσης. Πιο πυκνοκατοικημένα το Μαρούσι και το Χαλάνδρι προσφέρουν πολλές επιλογές για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών και για ψώνια και βόλτες στους πεζόδρομους, ενώ για το πολυπόθητο παιχνίδι στη φύση το Δάσος Συγγρού και τα πάρκα της Φιλοθέης και του Ψυχικού με τις προσεγμένες παιδικές χαρές είναι οι καλύτερες επιλογές.
   
Στο Μαρούσι με παιδιά
Κλείσιμο

Από παιδιά ξέραμε το Μαρούσι, παρόλο που μέναμε στο κέντρο της Αθήνας, για δύο πολύ συγκεκριμένους λόγους: ο πρώτος ήταν το πιο μεγάλο λούνα παρκ της Αθήνας τα «Αηδονάκια». Μπορεί σήμερα να μην είναι πια το μεγαλύτερο, αλλά σίγουρα είναι ένα από τα καλύτερα της Αττικής με πολλές δραστηριότητες και εκδηλώσεις. Ο δεύτερος λόγος ήταν το παγοδρόμιο στο Πολύδροσο, ίσως το πρώτο του λεκανοπεδίου. Σήμερα, στο Μαρούσι δεν υπάρχει μόνιμο παγοδρόμιο, παρόλ’ αυτά, την περίοδο των Χριστουγέννων, στήνονται πίστες στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo, στο Cosmopolis και στο ΟΑΚΑ. 

Το Μαρούσι συνεχίζει και σήμερα να αποτελεί σημείο αναφοράς -όχι μόνο για τις οικογένειες που κατοικούν στα βόρεια προάστια. Τα εμπορικά κέντρα The Mall και
Golden Hall είναι η εύκολη λύση για ψώνια με παιδιά και για μια βόλτα τις βροχερές μέρες του χειμώνα, καθώς συχνά διοργανώνονται εκδηλώσεις για παιδιά και όλα τα εστιατόρια είναι άκαπνα. Ανάμεσα στα δύο εμπορικά κέντρα, ο εκθεσιακός χώρος Helexpo φιλοξενεί μεγάλες εκθέσεις για παιδιά (όπως για παράδειγμα το «Εργοστάσιο Σοκολάτας» που είχε στηθεί πριν από μερικά χρόνια). Από τις 3 Νοεμβρίου, θα μας δοθεί η ευκαιρία να επισκεφτούμε τους «Μυστικούς Κόσμους του Ευγένιου Τριβιζά». Επιφυλασσόμαστε! 



Το ΟΑΚΑ είναι η λύση για τη σωματική υγεία και ανάπτυξη των παιδιών, καθώς είναι προσβάσιμο (και με θέσεις στάθμευσης) από πολιές γειτονιές της Αττικής. Εκεί λειτουργεί η «Υδρία family athletic club» με εξειδικευμένα προγράμματα βρεφικής και νηπιακής κολύμβησης στο Κλειστό Ολυμπιακό Κολυμβητήριο, βρεφικής (Babyathlon) και παιδικής (Kidsathlon) γυμναστικής, μουσικοκινητικής αγωγής, baby yoga και aqua yoga για εγκύους. Στο κλειστό προπονητήριο στίβου, βρίσκεται το «ιδιαίτερο» γυμναστήριο Replayce, το οποίο έχει σχεδιάσει ειδικά προγράμματα γυμναστικής για παιδιά από 2,5 χρονών. Στο Replayce γίνονται και παιδικά πάρτι. 

Δύο από τους μεγαλύτερους παιδοτόπους της Αττικής βρίσκονται στο Μαρούσι: το λούνα παρκ «Αηδονάκια» και το Volta Fun Town, ενώ αν ψάχνετε κάτι σε μικρότερη κλίμακα, στην οδό Πεντέλης, σε μια όμορφη μονοκατοικία με κήπο και μεγάλες αίθουσες εξοπλισμένες με δημιουργικό υλικό για όλες τις ηλικίες, βρίσκεται το FUNMILY. Στον κήπο του υπάρχει παιδική χαρά και καφέ-εστιατόριο με πλούσιο μενού για τους μεγάλους. 

Στην γειτονική Πεύκη, βρίσκεται το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης «Παιχνιδίσματα» σε μια ωραία μονοκατοικία με κήπο, όπου διοργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, παιδικά πάρτι και summer camps για τις σχολικές αργίες, ενώ ο χώρος διατίθεται για ελεύθερο παιχνίδι τα απογεύματα των καθημερινών.



 

Όταν ο καιρός είναι καλός, ασύγκριτη –πιστεύω- είναι η επιλογή για μια βόλτα στο Δάσος Συγγρού. Μοιάζει με αληθινό δάσος, παρόλο που εκτείνεται παράλληλα με την Κηφισίας και έχει ωραία σημεία για παιχνίδι και πικ νικ. Στην ευρύτερη περιοχή, μια από τις πιο όμορφες παιδικές χαρές είναι στο Πάρκο «Μίκης Θεοδωράκης» στα Βριλήσσια. Γύρω από την παιδική χαρά, έχει κιόσκια και τραπεζάκια, αλλά και διαδρόμους για τρέξιμο. Η πλατεία Αναλήψεως στα Βριλήσσια είναι επίσης ιδανική για πατίνια και ποδήλατα! 

Στο Χαλάνδρι με παιδιά

Το Χαλάνδρι έχεις ωραίους πεζόδρομους και πλούσια αγορά, ό,τι πρέπει για σαββατιάτικες βόλτες. Σε κάθε βόλτα με παιδιά στο κέντρο του Χαλανδρίου, το βιβλιοπωλείο Ευριπίδης πάντα αξίζει μια στάση, όχι μόνο για χάζι και αγορές παιδικών βιβλίων, αλλά και γιατί συχνά γίνονται διαδραστικές βιβλιοπαρουσιάσεις. Δείτε το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του βιβλιοπωλείου. Παράλληλα, το βιβλιοπωλείο Ευριπίδης έχει συμβάλλει καθοριστικά στην ανακαίνιση και την αναδιαμόρφωση του χώρου της Παιδικής Βιβλιοθήκης «Μίμης Βασιλόπουλος», η οποία άνοιξε το 2005 και στεγάζεται στον παλιό σταθμό του τρένου, κοντά στην εκκλησία της Αγίας Άννας. Η Παιδική Βιβλιοθήκη είναι ιδιαίτερα δραστήρια, καθώς διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα όπως ξεναγήσεις, επισκέψεις συγγραφέων/εικονογράφων, παρουσιάσεις βιβλίων, εικαστικά εργαστήρια, αφήγηση παραμυθιών και δραματοποίηση για πολύ μικρά παιδιά (2-5 ετών) και για μεγαλύτερα (από 6 ετών) και το θεσμό του Μαραθωνίου Παιδικής Ανάγνωσης, καθώς και καλοκαιρινές δράσεις στη Ρεματιά Χαλανδρίου, ένα πολύ όμορφο χώρο για περπάτημα και απογευματινό καφεδάκι. Δείτε τη σελίδα της βιβλιοθήκης στο Facebook



Πολλές και ποιοτικές είναι οι επιλογές στα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης που φιλοξενεί η περιοχή: 
Το Art4Fun έχει χώρο εσωτερικό με ξύλινα παιχνίδια PlanToys και εξωτερικό με τσουλήθρες και πολλά παιχνίδια παιδικής χαράς, πισίνα με μπαλάκια, χούλα χουπ κ.λ.π. Ο χώρος έχει σταθερά προγράμματα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, αναλαμβάνει εκδηλώσεις τα Σαββατοκύριακα, ενώ μπορείτε να ψωνίσετε δωράκια. Είναι ένας χώρος πολύ φιλικός στους γονείς που δεν έχουν βοήθεια στο σπίτι, καθώς μπορούν να δουλέψουν στον υπολογιστή τους στο καφέ, να διαβάσουν, να φτιάξουν τα μαλλιά τους στο κομμωτήριο, Bella Rosa και να κάνουν γυμναστική, yoga ή pilates. Δείτε την ιστοσελίδα
Στο Follow your tree, δίνεται έμφαση στο θεατρικό παιχνίδι και την αυτοσχεδιαστική έκφραση, καθώς και στην εκμάθηση αγγλικών μέσα από το παιχνίδι. 
Στο σπίτι παιχνιδιού «Σβούρα», υπάρχει πρόγραμμα απογευματινών δραστηριοτήτων με θεατρικό παιχνίδι, κουκλοθέατρο, σινεμά, μαγειρική, yoga/capoeira for kids και κηπουρική, ενώ υπάρχει παιδική χαρά και μεγάλος κήπος για ελεύθερο παιχνίδι. 
Στο «Πολύτεχνο», θα βρείτε προγράμματα για παιδιά στα αγγλικά και τα γαλλικά, και μουσικοκινητική αγωγή. 
Το «Παραμυθοχωριό» σχεδιάζει και υλοποιεί εργαστήρια παραμυθιών, μυθολογίας και παραδοσιακών μύθων, μουσικοκινητικής, τέχνης και εικαστικών, θεάτρου, συμβουλευτικής, και αγγλικών, ενώ παράλληλα διοργανώνει παιδικά πάρτι και εκδηλώσεις. 
Στο «Μύθαρο», την Ακαδημία Παραμυθιού παρουσιάζονται λαϊκά παραμύθια από την παράδοσή μας και υλοποιούνται προγράμματα δημιουργικής γραφής και σεμινάρια για εκπαιδευτικούς.





Στη συμβολή των οδών Πλουτάρχου και Κέας στο Χαλάνδρι, εγκαινιάστηκε πρόσφατα το Κτήμα Αρίστη με μια όμορφη παιδική παράσταση. Πρόκειται για ένα νέο πολυχώρο, κατάφυτο με δέντρα και αρωματικά βότανα, όπου καλλιεργούνται βιολογικά φρούτα και λαχανικά, ιδανικό για μια οικογενειακή εκδρομή το Σαββατοκύριακο και για να βρεθούν μεγάλες παρέες με παιδιά. Κάθε Σαββατοκύριακο γίνονται εκπαιδευτικά προγράμματα για την κομποστοποίηση και την ανακύκλωση, καθώς και ξεναγήσεις στον κήπο για μικρούς και μεγάλους, ενώ τις υπόλοιπες μέρες, πραγματοποιούνται σεμινάρια και εργαστήρια με επίκεντρο μια «καλλιεργημένη ζωή», όπως είναι και το μότο του. Καινοτομία του Κτήματος «Αρίστη» είναι το bio-basket, το εβδομαδιαίο καλάθι με τα βιολογικά προϊόντα που θα λαμβάνουν οι συνδρομητές στο σπίτι τους! Στο χώρο φιλοξενούνται εκδηλώσεις και παιδικά πάρτι, ενώ διοργανώνεται και summer camp την περίοδο των σχολικών διακοπών. Τα Σαββατοκύριακα, το Κτήμα είναι ανοιχτό από τις 10 ως τις 4 το απόγευμα. Υπάρχει χώρος για καφέ και ελαφριά σνακς και τους πρώτους μήνες η είσοδος θα είναι δωρεάν. 



Στα πάρκα του Ψυχικού και της Φιλοθέης

Το Ψυχικό και η Φιλοθέη, παρόλο που είναι πιο κοντά στο κέντρο, έχουν διατηρήσει αρκετούς χώρους πρασίνου, πάρκα και όμορφες πλατείες που σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι είσαι πιο μακριά από την πόλη απ’ όσο πραγματικά βρίσκεσαι. Το πιο όμορφο μέρος της Φιλοθέης είναι το μεγάλο της πάρκο με το θερινό σινεμά, από όπου περνάει ακόμα και σήμερα το ρέμα «Ποδονίφτης». Παντού θα βρείτε παγκάκια και κιόσκια για να ξεκουραστείτε από τη βόλτα σας, ενώ σε διάφορα σημεία υπάρχουν όμορφες παιδικές χαρές, καλοδιατηρημένες με ξύλινα παιχνίδια. Η παιδική χαρά που σχεδίασε ο Πικιώνης, φαίνεται σήμερα λίγο εγκαταλελειμμένη, αλλά υπάρχουν πολλές άλλες όπως λ.χ. στην οδό Μακεδονίας στη Φιλοθέη, στην οδό Αλέξανδρου Παπαναστασίου στο Παλαιό Ψυχικό και δίπλα από τη Σχολή Μωραΐτη. Το Οικολογικό Πάρκο του Νέου Ψυχικού –πίσω από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας- είναι ένα ακόμα στολιδάκι της περιοχής. Παρότι μικρό, τις καθημερινές υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για την ανακύκλωση σε σχολεία, ενώ το Σαββατοκύριακο, μπορείτε να πάτε τα παιδιά να κάνουν βολτίτσες με το τρενάκι, για το οποίο το εισιτήριο είναι κάποιο αντικείμενο από ανακυκλώσιμο υλικό (χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, λάμπα ή μπαταρία).



Στην περιοχή του Ψυχικού, για βρέφη και νήπια θα βρείτε επίσης παραρτήματα των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης My Place και Gymboree και το όμορφο «Παιχνιδαγωγείο» που λειτουργεί ως σχολείο (από παιδικό σταθμό μέχρι και Δημοτικό), αλλά σχεδιάζει και υλοποιεί πολλά εργαστήρια για βρέφη και παιδιά τα απογεύματα. Για το πρόγραμμα επισκεφτείτε την ιστοσελίδα

Info
Η σειρά «Ζήσε τη Γειτονιά μαζί με τα παιδιά» αναφέρεται σε όλες τις φιλικές προς τα παιδιά τοποθεσίες στις γειτονιές της πόλης μας και σε ό,τι ενδιαφέρον μπορεί να κρύβουν για παιδιά: πάρκα, εστιατόρια, καφέ, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, μαγαζάκια με ωραία παιχνίδια ή είδη δώρων, παιδικά θέατρα και ό,τι άλλο που χρειάζεται ή πρέπει να ανακαλύψει κάποιος που είναι γονιός.

Αν έχετε δοκιμασμένες προτάσεις μπορείτε να μας τις στείλετε στο www.mamakita.gr για να τις συμπεριλάβουμε στη σειρά “Ζήσε τη γειτονιά μαζί με τα παιδιά», που παρουσιάζει το Πρώτο Θέμα-City stories σε συνεργασία με το Mamakita, για να κάνουμε τις βόλτες μας στην πόλη ακόμα ομορφότερες…

Για ακόμα περισσότερες ιδέες για ταξίδια και βόλτες με παιδιά, επισκεφτείτε το www.mamakita.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης