Φωτογραφίες - πρώτη ύλη για αφίσες

Φωτογραφίες - πρώτη ύλη για αφίσες

Ο Σίμος Σαλτιέλ και η ομάδα των συνεργατών του έφτιαξαν τις αφίσες για το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Φωτογραφίες - πρώτη ύλη για αφίσες
Η είδηση αφορούσε την αφίσα (ή για την ακρίβεια των πραγμάτων, τις αφίσες) του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – το οποίο , για να μην ξεχνιόμαστε, μετράει ήδη 58 διοργανώσεις. Η φετινή είναι η 58η στη σειρά από το 1960, το έτος εκκίνησης ενός από τους μακροβιότερους θεσμούς πολιτισμού της χώρας μας. 

Στο μικρό κείμενο που συνοδεύει τις 4 αφίσες υπάρχει το σκεπτικό και φυσικά, το όνομα του δημιουργού. 

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά. Στο site του Φεστιβάλ διαβάζουμε για το «σκεπτικό αφίσας 58ου ΦΚΘ»: «Η ιδέα της σειράς των τεσσάρων αφισών στηρίζεται σε ένα από τα βασικά στοιχεία του σινεμά και της εικόνας: την έννοια του κάδρου. 


Κλείσιμο

Το κινηματογραφικό κάδρο είναι το πεδίο δράσης του ενορχηστρωτή των πλάνων, του σκηνοθέτη, ο οποίος χρησιμοποιεί το κάδρο για να πλάσει τις εικόνες, τα πλάνα της ταινίας που οραματίστηκε. Το κάδρο είναι μέρος της πραγματικότητας και βάση-φόντο του σινεμά μυθοπλασίας. Μέσα του τεκταίνονται και τεκμαίρονται “πράματα και θάματα”. 

Κάθε κινηματογραφικό κάδρο και κάθε πλάνο “είναι ουσιαστικά ένα καλλιτεχνικό προϊόν διαφορετικό από την αντικειμενική πραγματικότητα” [Rudolf Arnheim]. Κάθε κινηματογραφικό κάδρο και κάθε πλάνο είναι ταυτόχρονα και πλάνη του χρόνου. Σύμφωνα με τα λόγια του πατέρα του χωροχρόνου, “η διάκριση σε παρελθόν, παρόν και μέλλον είναι απλά μια ανθεκτική έμμονη πλάνη” [Albert Einstein].  

Οι φωτογραφίες είναι παρμένες από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης (Θερμαϊκός, δυτικές συνοικίες, ταράτσες στο κέντρο, προβλήτα στην Αρετσού). Έχουν, δε, το φως και την ατμόσφαιρα του φεστιβαλικού Νοεμβρίου». 

Και μετά την παράθεση του σκεπτικού, το όνομα του δημιουργού. Σίμος Σαλτιέλ. 

Λίγα λόγια – βιογραφικά στοιχεία για τις συστάσεις. 

Ο Σαλτιέλ σπούδασε γραφιστική και φωτογραφία στο Illinois Institute of Technology στο Σικάγο και στο Parson’s School of Design στη Νέα Υόρκη (BFA, Communication Design). 

Το 1989 ίδρυσε με την Έλενα Δημηροπούλου τη Red Design Group – σήμερα Red Creative. Από το 1982 εκθέτει τη φωτογραφική του δουλειά και το 1998 κέρδισε το πρώτο βραβείο της Photosynkyria. 

Το 2008 δημιούργησε το φωτογραφικό δικτυακό περιοδικό wip.gr. Στη Red Creative είναι creative director και φωτογράφος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης