15 σε 15

15 ταινίες μικρού μήκους προβάλλονται την ίδια ώρα σε 15 διαφορετικές πόλεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό – μια ιδιαιτερότητα του Micro μ Festival

Ο ηθοποιός Σίμος Κυπαρισσόπουλος είναι ο ιδρυτής και διοργανωτής του Micro μ Festival. 

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το Μάρτιο του 1975. Μετά τη φοίτηση του στη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Πειραιά ασχολήθηκε με την τέχνη. 

Το 2005 αποφοίτησε από την Δραματική σχολή Αθηνών Γ. Θεοδοσιάδη και ξεκίνησε να εξασκεί το επάγγελμα του ηθοποιού στο χώρο του θεάτρου, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου. Παράλληλα, από το 2007 εργάζεται στην οργάνωση και εκτέλεση παραγωγής καλλιτεχνικών διοργανώσεων και θεατρικών παραστάσεων στην Αθήνα. 

Από το 2011 είναι διαχειριστής της ΚΑΤΟΠΤΡΟΝ ΑΜΚΕ μέσω της οποίας δημιούργησε το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Micro μ, το οποίο και διοργανώνει ανελλιπώς τα τελευταία επτά χρόνια σε Ελλάδα και εξωτερικό.



Ο ίδιος είχε την καλοσύνη να μας μιλήσει για την εκκίνηση και τη διαδρομή του ιδιαίτερου αυτού φεστιβάλ. Ο λόγος του ανήκει: «Το Micro μ ξεκίνησε αυθόρμητα το 2011 στην προσπάθεια μας να δημιουργήσουμε ένα χώρο προβολής για ταινίες μικρού μήκους. Μπορεί να φαίνεται αστείο σχεδόν τώρα αλλά πριν επτά χρόνια υπήρχαν ελάχιστες τέτοιες ευκαιρίες. Την ταυτότητα του βέβαια το φεστιβάλ την απέκτησε επίσημα την επόμενη χρονιά όταν αποφασίσαμε εντάσσοντας δυο ακόμη πόλεις να φτιάξουμε το πρώτο “ταυτόχρονο” φεστιβάλ της χώρας.

Αυτή είναι ξεκάθαρα κι η βασική μας επιδίωξη πια: να φέρουμε τον ελληνικό «μικρό» κινηματογράφο κοντά στο κοινό όχι μόνο των μεγάλων αστικών κέντρων αλλά και της περιφέρειας. Παρόλο που στην αρχή δυσκολευόμασταν να βρούμε “πάτημα” σε άλλες πόλεις τώρα πια εκτός του ότι έχουμε αναπτύξει στενές σχέσεις με πολλούς από τους συνεργάτες μας στην περιφέρεια είμαστε σε μια φάση που κάθε χρόνο έρχονται πια προτάσεις από τις ίδιες τις πόλεις να ενταχθούν στο δίκτυο μας. Αυτό πέρα από μια ηθική αναγνώριση της προσπάθειας μας μεγαλώνει βέβαια και την ευθύνη που εγώ προσωπικά νιώθω να γίνεται το φεστιβάλ όλο και καλύτερο.

Σήμερα, έχουμε πια δημιουργήσει ένα δίκτυο πόλεων, με συνεργάτες, εθελοντές και θεατές που ασπάζονται την ιδέα μας, μαζί την αναπτύσσουμε και προχωράει. Ανθρώπους που απλά, αγαπούν τον κινηματογράφο και διασκεδάζουν πολύ με την ιδέα ότι μπορούν να συμμετάσχουν ζωντανά με τη δική τους εμπειρία στο φεστιβάλ.

Μπορείτε να φανταστείτε αυτό που ζούμε εκείνη την ημέρα σαν μια γιορτή που σχεδόν αυθόρμητα στήνεται κάθε χρόνο στις “πλατείες” των κινηματογράφων.

Γι’ αυτό και το Micro μ δίκαια νομίζω ονομάζεται “γιορτή” του κινηματογράφου. Γιατί απευθυνόμαστε σε ένα ευρύ κοινό και όχι μόνο στο ήδη υπάρχον που παρακολουθεί στενά το είδος. Αυτή ακριβώς είναι και η μαγεία του φεστιβάλ. Τις λίγες ώρες που παρακολουθούμε όλοι μαζί εκμηδενίζονται οι χιλιομετρικές αποστάσεις και έστω κι αν κάποιος παρακολουθεί από την Ξάνθη ή τη Ρόδο είναι σαν να κάθεται δίπλα στον θεατή που μπήκε στην “ φανταστική “ αίθουσα του Micro μ από τη μακρινή Αλεξάνδρεια ή το Βερολίνο.” Κι όλοι ζούμε το ίδιο για λίγες ώρες, μοιραζόμαστε συναισθήματα αλλά και παίρνουμε αποφάσεις. Μπαίνουμε σε έναν σιωπηλό διάλογο με την ψήφο μας που κουβαλάει και ταυτόχρονα μοιράζεται την πολιτισμική ταυτότητα κ τα βιώματα κάθε τόπου. Αν αυτό δεν είναι μαγικό, τότε τί;



Φέτος το Micro μ πραγματοποιείται το Σάββατο 14 Οκτωβρίου σε 15 πόλεις ταυτόχρονα. Η διαδικασία περιλαμβάνει την προβολή 15 επιλεγμένων ταινιών μικρού μήκους την οποία ακολουθεί ψηφοφορία του κοινού για ανάδειξη της “αγαπημένης” ταινίας του φεστιβάλ. Μετά την ψηφοφορία ακολουθούν ζωντανές συνδέσεις μεταξύ των πόλεων για τις ανακοινώσεις των επιμέρους αποτελεσμάτων και κατ’επέκταση των συνολικών. Οι πρώτες στην προτίμηση ταινίες κερδίζουν έπαθλα αξίας 3,000 ευρώ. 

Στα πλαίσια του 7ου Micro μ πραγματοποιείται ειδικό αφιέρωμα με θέμα “Μειονότητες, Ρομά και Διαπολιτισμική εκπαίδευση”, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Στόχο του φεστιβάλ αποτελεί η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημασία και την αξία της διαφορετικότητας». 

Περισσότερα για το πρόγραμμα, τις ταινίες και τους χώρους εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr