Τα best του Φantasticon

Το συνέδριο για το φανταστικό και την επιστημονική φαντασία επιστρέφει για τρίτη χρονιά στην Ελληνοαμερικανική Ένωση και σου προτείνουμε δέκα events που ξεχωρίζουν!

Πρόπερσι μπήκαν οι βάσεις. Πέρυσι κατάφερε να ψηλώσει κι άλλο, προσελκύοντας ακόμα περισσότερο κόσμο. Και φέτος, το Φantasticon επιστρέφει, καλώντας όλους τους λάτρεις του fantasy και του sci-fi σε ένα μοναδικό διήμερο, αυτό το σαββατοκύριακο (7 και 8 Οκτωβρίου) στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22, Αθήνα). Το συνέδριο επαναφέρει τους πιο επιτυχημένους θεσμούς του, εισάγει ορισμένους νέους, φιλοξενεί μία πλούσια έκθεση εκδοτικών οίκων, καταστημάτων και καλλιτεχνών στο ισόγειο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και αποτελεί μία πρώτης τάξης ευκαιρία για βόλτα στο Κέντρο. Επειδή το πρόγραμμα εκδηλώσεων είναι πολύ πλούσιο και τις δύο ημέρες (ξεκινά στις 11.00 το πρωί και ολοκληρώνεται στις 21.00 κάθε μέρα), ξεχωρίσαμε δέκα events που αξίζει να παρακολουθήσεις αν δεν έχεις τον χρόνο να πας σε όλα!



The Tower of Quizzes
Ισόγειο
Σάββατο 07 Οκτωβρίου & Κυριακή 08 Οκτωβρίου, 13:00-13:30, 16:00-16:30 & 19:00-19:30
Ο Στίβεν Κινγκ αποτελεί διαχρονικό σημείο αναφοράς στον χώρο του φανταστικού, όμως ειδικά φέτος είχε τα πολύ πάνω του. Σειρές και ταινίες βασισμένες στο έργο του έκαναν παρέλαση. Άλλες παραγωγές δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα (όπως το “The Mist” που έσκασε από την πρώτη σεζόν), άλλες κράσαραν παρά τις υψηλές προσδοκίες (“The Dark Tower“) ενώ άλλες ενθουσίασαν κοινό και κριτικούς (“It”, “Mr. Mercedes”). Λογικό, ήταν, λοιπόν, φέτος, το ετήσιο παιχνίδι γνώσεων που πραγματοποιείται στο φεστιβάλ να αντλήσει τη φετινή θεματολογία του από το έργο του δημοφιλή συγγραφέα τρόμου.

Πάνελ συζήτησης με την Kate Madison και προβολή έργων της
Θέατρο
Σάββατο 07 Οκτωβρίου 15:00-16:30 και Κυριακή 08 Οκτωβρίου και 14:00-16:00



Η Βρετανίδα σκηνοθέτρια και ηθοποιός, Kate Madison, συστήνεται στο ελληνικό κοινό και συζητά μαζί του για το έργο της, τις πηγές έμπνευσής της, τον τρόπο δουλειάς και τα μελλοντικά σχέδιά της. Η Madison έγινε γνωστή με την ταινία της, “Born of Hope”, ένα fan-made prequel της τριλογίας του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», το οποίο εμβαθύνει στην ιστορία του Άραγκορν. Μετά τη σύντομη συζήτηση θα ακολουθήσει η προβολή των πρώτων επεισοδίων της διαδικτυακής σειράς “Ren-The Girl with the Mark” («Ρεν - Το Κορίτσι με το Σημάδι»). Η ταινία “Born of Hope” θα προβληθεί την Κυριακή και θα ακολουθήσει εκ νέου συζήτηση με την καλεσμένη.

Παιδί και Φανταστικό - Μαθαίνοντας τη φαντασία στους μικρούς μας φίλους
Μεσαιωνική Αγορά
Σάββατο 07 Οκτωβρίου και Κυριακή 08 Οκτωβρίου, 16:30-18:00
Το να προσπαθήσεις να διηγηθείς σε ένα παιδί τα παθήματα των Νάνων στη Μόρια δεν είναι και πολύ εύκολη υπόθεση. Τουλάχιστον από προσωπικής πείρας… Ελπίζω αυτό το πάνελ να βοηθήσει λίγο. Αν, λοιπόν, είσαι λάτρης του Φανταστικού και θέλεις να το αγαπήσουν και τα βλαστάρια σου, αν ξέρεις λίγα πράγματα για αυτό και θέλεις να μάθεις περισσότερα μαζί με τα νεότερα μέλη της οικογένειας, οι δύο συναντήσεις Παιδί και Φανταστικό υπόσχονται να βάλουν ένα χεράκι…

Υλοποιώντας τον κόσμο του Φανταστικού: Πώς να ζωντανέψετε τους ήρωές σας σε ένα videogame
Αίθουσα Σεμιναρίων
Σάββατο 07 Οκτωβρίου, 18:00-19:00



Πώς μπορεί κάποιος να ζωντανέψει τους φανταστικούς του ήρωες; Ποια η διαδικασία που απαιτείται για να σχεδιάσει κάποιος και να υλοποιήσει ένα videogame με ήρωες του φανταστικού; Ο Γιώργος Μπράβος, διδάσκων στο Hellenic American University, θα μας παρουσιάσει το backstage των videogames, μιλώντας για τις δεξιότητες που πρέπει να έχουν τα μέλη μιας ομάδας που θέλει να ξεκινήσει ένα τέτοιο πρότζεκτ (πχ. σχεδιαστής, προγραμματιστής, υπεύθυνος για την ιδέα και το gameplay και υπεύθυνος για τη μουσική), ποιες γνώσεις απαιτούνται, ποιες είναι οι σημαντικότερες δυσκολίες, ποια είναι τα στάδια της υλοποίησης και πού μπορεί κάποιος να τα μάθει όλα αυτά.

Woodwinds of Avalon
Θέατρο



Σάββατο 07 Οκτωβρίου, 20:00-21:00
Όπως καθιερώθηκε από τα προηγούμενα φεστιβάλ, το Σάββατο κλείνει μουσικά. Φέτος επιστρέφουν επί σκηνής οι Woodwinds of Avalon, μια μπάντα που αποτελείται από αυλούς και κρουστά. Συμμετέχουν επτά εκτελεστές μουσικών οργάνων, οι οποίοι παίζουν soundtrack, folk & world μουσική γραμμένη από τον Αντώνιο Κτενά. Η μπάντα ξεκίνησε με την ιδέα τα μέλη να πειραματιστούν με τον κόσμο των αυλών και να δώσουν στο κοινό κάτι μοναδικό και φανταστικό. Το setlist θα περιλαμβάνει μουσική κινηματογράφου και ηλεκτρονικών παιχνιδιών, μουσική του κόσμου και μουσική φαντασίας γραμμένη από τον Αντώνιο Κτενά. 

Star Wars vs Star Trek: The Sci-Fi War
Θέατρο
Κυριακή 08 Οκτωβρίου, 13:00-14:00
Χαράς ευαγγέλια για τους λάτρεις του sci-fi, μια και δύο εμβληματικά franchises κάνουν come-back. Το Star Trek επέστρεψε στη μικρή οθόνη με νέα σειρά-prequel, ενώ το Star Wars παίρνει σειρά τον Δεκέμβριο, με το όγδοο επεισόδιό του να κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες. Το Star Wars vs Star Trek είναι μια συζήτηση με θέμα την πιο διαβόητη διαμάχη των φίλων της επιστημονικής φαντασίας: αυτής μεταξύ των οπαδών των δύο franchises για τον τίτλο του βασιλιά του sci-fi. Στο debate θα συμμετάσχουν μέλη της Star Trek Hellenic Federation και της Star Wars Hellenic Academy - κατά προτίμηση χωρίς να τραβήξουν phasers και φωτόσπαθα αντιστοίχως, αν και τίποτα δεν είναι βέβαιο!

Πώς να Γράψετε Τρόμο, Dark Fantasy & Άλλες Παράξενες Ιστορίες
Αίθουσα Σεμιναρίων
Κυριακή 08 Οκτωβρίου, 15:30-16:30
Έχει περάσει ποτέ από το μυαλό να δημιουργήσεις τον δικό σου, φανταστικό κόσμο με ξωτικά, μάγους ή βαμπίρ; Μάλλον την ξέρω την απάντηση. Στην ομιλία της Βάγιας Ψευτάκη και της Δήμητρας Νικολαΐδου θα παρουσιαστούν πρακτικά εργαλεία ώστε ο επίδοξος συγγραφέας (εσύ!) να μπορέσει να εκμεταλλευτεί τις καλύτερες ιδέες του, να αποφύγει τις παγίδες και τα κλισέ του είδους, να χτίσει μια πειστική, ατμοσφαιρική ιστορία και τέλος, να δει το έργο του να εκδίδεται. Σε αυτό το πλαίσιο, θα παρουσιαστούν επίσης οι νέες τάσεις και είδη του τρόμου και του Dark Fantasy, όπως και οι τωρινές εκδοτικές ευκαιρίες σε Ελλάδα και εξωτερικό. 

Ο Κοσμικός Τρόμος στο έργο και την σκέψη του Χ.Φ. Λάβκραφτ
Αίθουσα Σεμιναρίων
Κυριακή 08 Οκτωβρίου, 17:30-18:30
Φέτος συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από τον θάνατο του Χ.Φ. Λάβκραφτ, του συγγραφέα που έστρεψε το φανταστικό προς τις πιο σκοτεινές γωνιές του, χωρίς ωστόσο να αναγνωριστεί όσο του άξιζε κατά τη διάρκεια της ζωής του. O σημαντικότερος ίσως λόγος, για τον οποίο ανατρέχουμε στη λογοτεχνία του φανταστικού, είναι το γεγονός πως αμφισβητεί την παγιωμένη αντίληψη που έχουμε για την πραγματικότητα. Τα σύγχρονα μοντέλα κοσμοθέασης όμως απογυμνώνουν το σύμπαν από τον μαγικό παράγοντα που γαλούχησε αμέτρητες γενιές ανθρώπων. Αυτός ο κόσμος της ανήμπορης μοναχικότητας, το δίχως θεούς και υπερβατικές δυνάμεις, είναι το ματεριαλιστικό σύμπαν του Λάβκραφτ. Στη νέα του αυτή ομιλία, ο ψυχολόγος και συγγραφέας Γιώργος Ιωαννίδης αναλύει την οντολογία του Κοσμικού Τρόμου έτσι όπως αυτή παρουσιάζεται στα έργα του μεγάλου συγγραφέα, αναδεικνύοντας πώς οι προσωπικές του πεποιθήσεις (και τα όνειρα του) διαμόρφωσαν αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως Μυθολογία Κθούλου. 

LARP PROJECΤ: Athens - A Dihonea murder story
Θέατρο
Κυριακή 08 Οκτωβρίου, 17:30-18:00



Οι αναπαραστάσεις μονομαχιών αποτελούν πόλο έλξης για το Φantasticon. Άλλες είναι ιστορικά τεκμηριωμένες (όπως η επίδειξη σπαθασκίας από τη Ritter Hellas που πραγματοποιήθηκε στο παρελθόν) και άλλες έχουν περισσότερες αναφορές στο fantasy. Στο τελευταίο κομμάτι το LARP PROJECΤ: Athens έχει κάνει καλή δουλειά και μας εγγυάται και φέτος ένα εξαιρετικά ευχάριστο ημίωρο. Ο φόνος στο Βασίλειο της Διχόνοιας αποτελεί ένα βοηθητικό σενάριο για να εμβαθύνουν οι επισκέπτες στον χώρο του LARP. Οι καλεσμένοι ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν στην εξιχνίαση ενός φόνου και να ζήσουν την εμπειρία και την περιπέτεια, ενώ ταυτόχρονα θα συνειδητοποιήσουν, ότι η αυλή του βασιλιά και το βασίλειο της Διχόνοιας έχουν τους δικούς τους κανόνες…

Διαγωνισμός cosplay Fantasy Champions 2017
Θέατρο 
Κυριακή 08 Οκτωβρίου, 19:30-20:00



Δεν νοείται συνέδριο fantasy και sci-fi χωρίς cosplay και το Φantasticon δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα! Πέρυσι είδαμε στολές με αναφορές στο “League of Legends”, το “Harry Potter”, το “The Nightmare Before Christmas”, το “Warcraft” και άλλα. Φέτος ανυπομονούμε να δούμε τι εκπλήξεις μάς επιφυλάσσουν οι cosplayers!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr