Ο Παπαδόπουλος, το «παιδί» και η «κοιλιά» της Δέσποινας

Ο Παπαδόπουλος, το «παιδί» και η «κοιλιά» της Δέσποινας

Επανακυκλοφορεί σε νέα, συμπληρωμένη έκδοση το κλασικό βιβλίο του Αλέξη Παπαχελά «Ο βιασμός της ελληνικής δημοκρατίας. Ο αμερικανικός παράγων, 1947-1967».

Ο Παπαδόπουλος, το «παιδί» και η «κοιλιά» της Δέσποινας
Ο Αλέξης Παπαχελάς ρωτάει την Δέσποινα Παπαδοπούλου (σύζυγο του δικτάτορα, «με παπά και με κουμπάρο» από το 1968) για το πότε γνώρισε για πρώτη φορά τον Γεώργιο Παπαδόπουλο. Εκείνη απαντά πως συναντήθηκαν «το 1954 στο ΓΕΣ». Η πρώτη της εντύπωση: «Δεν ήταν και πολύ ομιλητικός». Η σχέση τους παρέμεινε μυστική. «Μυστική όλα τα χρόνια σχεδόν» λέει αλλά σπεύδει να διορθώσει στη συνέχεια: «Δηλαδή μυστική δεν ήταν γιατί το 1959 ήρθε στην Υπηρεσία Πληροφοριών και αρχίσαμε και μέναμε μαζί, στην Πλατεία Αμερικής, και εκεί μας βρήκε και η Επανάσταση». 

Κάπου εκεί – και ενώ η Δέσποινα Παπαδοπούλου ισχυρίζεται πως δεν γνώριζε τις συνωμοτικές κινήσεις του μελλοντικού συζύγου της- ο Παπαχελάς την ρωτά: «Ηταν γνωστό το παιδί στον κύκλο του;». Και εκείνη απαντά: «Όχι, γιατί ήταν στη μητέρα μου». Η συνέχεια έχει ενδιαφέρον από την πλευρά του … «κοινωνικού σχολιασμού». Η «κοιλιά» της Δέσποινας, το παιδί και ο Παπαδόπουλος κ.α

Κλείσιμο


Όλα αυτά μπορείτε να τα διαβάσετε στις σελίδες του βιβλίου του Αλέξη Παπαχελά «Ο βιασμός της ελληνικής δημοκρατίας. Ο αμερικανικός παράγων, 1947-1967» που επανακυκλοφορεί 20 χρόνια μετά την πρώτη έκδοση του από τον ιστορικό αθηναϊκό εκδοτικό οίκο Βιβλιοπωλείον της Εστίας. Πρόκειται για μια νέα εμπλουτισμένη έκδοση του κλασικού βιβλίου του δημοσιογράφου- σήμερα, διευθυντής της εφημερίδας «Η Καθημερινή»- Αλέξη Παπαχελά.

Η ένδειξη 22η συμπληρωμένη έκδοση αποτελεί ένα στοιχείο για την αντοχή της στο χρόνο αλλά και την αποδοχή της από το κοινό. Σε κάθε περίπτωση η έκδοση διατηρεί ένα ρεκόρ, απλησίαστο για τα ελληνικά δεδομένα. 

Αλλά, ας πάμε στην έκδοση. Διατηρείται ο πρόλογος του αείμνηστου Λέοντος Β. Καραπαναγιώτη, ένας από τους σπουδαίους δασκάλους της ελληνικής δημοσιογραφίας, διευθυντής επί σειρά ετών στην εφημερίδα «Τα Νέα». Η έκδοση – με 16σελιδο φωτογραφικό ένθετο- συμπληρώνεται με συνεντεύξεις από τους:Λεωνίδα Κύρκο, Κωνσταντίνο τέως Βασιλιά της Ελλάδας, Νικόλαο Μακαρέζο, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Δέσποινα Παπαδοπούλου, Γεώργιο Ι. Ράλλη, Τζων Φατσέα.

Όπως διαβάζω στο οπισθόφυλλο: «Η νέα έκδοση του βιβλίου περιέχει τις πρωτογενείς μαρτυρίες ιστορικών πρωταγωνιστών της περιόδου που οδήγησε στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου. Στις συνεντεύξεις που περιλαμβάνει η παρούσα έκδοση, οι πρωταγωνιστές εξιστορούν τη σκοτεινή περίοδο των συνωμοσιών και της ακυβερνησίας, τις πρώτες αντιδράσεις και τα διλήμματα της περιόδου μετά την εδραίωση των συνταγματαρχών. Οι σημαντικές αυτές μαρτυρίες θα βοηθήσουν τον αναγνώστη να κατανοήσει καλύτερα το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εκτυλίσσεται το πραγματικό θρίλερ που αναδύεται από τα αμερικανικά αρχεία».

Ο Αλέξης Παπαχελάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Σπούδασε Οικονομικά και Ιστορία στο Bard College και, κατόπιν, πήρε Masters από το Columbia University. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφία το 1983 ως ανταποκριτής της εφημερίδας «Αυγή» στη Νέα Υόρκη. Εν συνεχεία εργάστηκε ως ανταποκριτής της Καθημερινής και του Mega Channel στην Ουάσιγκτον. 

Το 1999 επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάσθηκε από θέσεις ευθύνης στο Mega και την εφημερίδα «Το Βήμα». Ήταν βασικός παρουσιαστής της εκπομπής Μαύρο Κουτί, και, εν συνεχεία, των Φακέλων. 

Από το 2007 είναι διευθυντής της Καθημερινής, ενώ συνεχίζει τις εκπομπές του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης