PROTOTHEMA

City Stories

Ο Παπαδόπουλος, το «παιδί» και η «κοιλιά» της Δέσποινας

Ο Παπαδόπουλος, το «παιδί» και η «κοιλιά» της Δέσποινας

Επανακυκλοφορεί σε νέα, συμπληρωμένη έκδοση το κλασικό βιβλίο του Αλέξη Παπαχελά «Ο βιασμός της ελληνικής δημοκρατίας. Ο αμερικανικός παράγων, 1947-1967».

Ο Αλέξης Παπαχελάς ρωτάει την Δέσποινα Παπαδοπούλου (σύζυγο του δικτάτορα, «με παπά και με κουμπάρο» από το 1968) για το πότε γνώρισε για πρώτη φορά τον Γεώργιο Παπαδόπουλο. Εκείνη απαντά πως συναντήθηκαν «το 1954 στο ΓΕΣ». Η πρώτη της εντύπωση: «Δεν ήταν και πολύ ομιλητικός». Η σχέση τους παρέμεινε μυστική. «Μυστική όλα τα χρόνια σχεδόν» λέει αλλά σπεύδει να διορθώσει στη συνέχεια: «Δηλαδή μυστική δεν ήταν γιατί το 1959 ήρθε στην Υπηρεσία Πληροφοριών και αρχίσαμε και μέναμε μαζί, στην Πλατεία Αμερικής, και εκεί μας βρήκε και η Επανάσταση». 


Κάπου εκεί – και ενώ η Δέσποινα Παπαδοπούλου ισχυρίζεται πως δεν γνώριζε τις συνωμοτικές κινήσεις του μελλοντικού συζύγου της- ο Παπαχελάς την ρωτά: «Ηταν γνωστό το παιδί στον κύκλο του;». Και εκείνη απαντά: «Όχι, γιατί ήταν στη μητέρα μου». Η συνέχεια έχει ενδιαφέρον από την πλευρά του … «κοινωνικού σχολιασμού». Η «κοιλιά» της Δέσποινας, το παιδί και ο Παπαδόπουλος κ.αΌλα αυτά μπορείτε να τα διαβάσετε στις σελίδες του βιβλίου του Αλέξη Παπαχελά «Ο βιασμός της ελληνικής δημοκρατίας. Ο αμερικανικός παράγων, 1947-1967» που επανακυκλοφορεί 20 χρόνια μετά την πρώτη έκδοση του από τον ιστορικό αθηναϊκό εκδοτικό οίκο Βιβλιοπωλείον της Εστίας. Πρόκειται για μια νέα εμπλουτισμένη έκδοση του κλασικού βιβλίου του δημοσιογράφου- σήμερα, διευθυντής της εφημερίδας «Η Καθημερινή»- Αλέξη Παπαχελά.

Η ένδειξη 22η συμπληρωμένη έκδοση αποτελεί ένα στοιχείο για την αντοχή της στο χρόνο αλλά και την αποδοχή της από το κοινό. Σε κάθε περίπτωση η έκδοση διατηρεί ένα ρεκόρ, απλησίαστο για τα ελληνικά δεδομένα. 

Αλλά, ας πάμε στην έκδοση. Διατηρείται ο πρόλογος του αείμνηστου Λέοντος Β. Καραπαναγιώτη, ένας από τους σπουδαίους δασκάλους της ελληνικής δημοσιογραφίας, διευθυντής επί σειρά ετών στην εφημερίδα «Τα Νέα». Η έκδοση – με 16σελιδο φωτογραφικό ένθετο- συμπληρώνεται με συνεντεύξεις από τους:Λεωνίδα Κύρκο, Κωνσταντίνο τέως Βασιλιά της Ελλάδας, Νικόλαο Μακαρέζο, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Δέσποινα Παπαδοπούλου, Γεώργιο Ι. Ράλλη, Τζων Φατσέα.

Όπως διαβάζω στο οπισθόφυλλο: «Η νέα έκδοση του βιβλίου περιέχει τις πρωτογενείς μαρτυρίες ιστορικών πρωταγωνιστών της περιόδου που οδήγησε στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου. Στις συνεντεύξεις που περιλαμβάνει η παρούσα έκδοση, οι πρωταγωνιστές εξιστορούν τη σκοτεινή περίοδο των συνωμοσιών και της ακυβερνησίας, τις πρώτες αντιδράσεις και τα διλήμματα της περιόδου μετά την εδραίωση των συνταγματαρχών. Οι σημαντικές αυτές μαρτυρίες θα βοηθήσουν τον αναγνώστη να κατανοήσει καλύτερα το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εκτυλίσσεται το πραγματικό θρίλερ που αναδύεται από τα αμερικανικά αρχεία».

Ο Αλέξης Παπαχελάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Σπούδασε Οικονομικά και Ιστορία στο Bard College και, κατόπιν, πήρε Masters από το Columbia University. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφία το 1983 ως ανταποκριτής της εφημερίδας «Αυγή» στη Νέα Υόρκη. Εν συνεχεία εργάστηκε ως ανταποκριτής της Καθημερινής και του Mega Channel στην Ουάσιγκτον. 

Το 1999 επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάσθηκε από θέσεις ευθύνης στο Mega και την εφημερίδα «Το Βήμα». Ήταν βασικός παρουσιαστής της εκπομπής Μαύρο Κουτί, και, εν συνεχεία, των Φακέλων. 

Από το 2007 είναι διευθυντής της Καθημερινής, ενώ συνεχίζει τις εκπομπές του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Θεριστής07/10/201719:02

Μόνο ένα ανελλέητο κύμα βλακείας μπορεί να κάνει κάποιον να συγκρίνει την συνταγματική εκτροπή και χούντα του Παπαδόπουλου με τον δημοσιονομικό έλεγχο της υπερχρεωμένης χώρας με σκοπό την αποπληρωμή των δανεικών που λέγεται Μνημόνια. Ελά εμένα μόνο γέλιο μου προκαλεί αυτή η ΑΠΟΛΥΤΗ ΤΑΥΤΙΣΗ ακδροδεξιών και ακροαριστερών στο συγκεκριμένο θέμα.

Απάντηση
Νίκος Θεσαλονικιός07/10/201701:20

Βιβλία όπως ο '' βιασμός της Ελληνικής Δημοκρατίας'' του Αλέξη Παπαχελά, τα βιβλία του Σταύρου Ψυχάρη '' Οι εβδομήντα κρίσιμες ημέρες '' και κυρίως '' Τα παρασκήνια της Αλλαγής'' βοηθούν τον Έλληνα αναγνώστη να κατανοήσει τι γινόταν στην περίοδο του στρατιωτικού καθεστώτος και κυρίως να ΜΗΝ ΤΡΩΕΙ ΦΟΥΜΑΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΑΠΟ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ για την περίοδο της Εφταετίας (1967-1974).

Απάντηση
Η ΩΜΗ ΑΛΗΘΕΙΑ07/10/201701:07

ΟΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΧΟΥΝΤΕΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ ΤΗΣ ΕΠΤΑΕΤΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΑΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΔΙΟΤΙ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΥΜΕΝΟ ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΜΕΣΩ ΙΣΛΑΜΟΕΠΟΙΚΩΝ ΚΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ .ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΣΙΠΡΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΑΛΛΟΙΩΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΠΕΒΑΛΛΑΝ ΚΙ ΕΚΑΝΑΝ ΤΑ ΟΧΙ...ΝΑΙ .

Απάντηση
ΝΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΟΛΑ07/10/201701:01

ΤΟ 1983 Ο ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣΠΟΥΔΑΓΜΕΝΟΣ ΗΤΑΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΥΓΗ ΣΥΝΤΗΡΟΥΣΕ ΚΑΤ ΕΝΤΟΛΗ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΑΙΜΟΣΤΑΓΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ .ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΑΥΤΟΣ ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΣΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΑΣΗ ΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΤΟΥ ΧΟΡΗΓΟΥ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΟΥ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΕΙΧΕ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΧΑΡΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΥΠΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ......ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΜΥΘΑ ΤΗΣ .ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΡΩΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΜΠΛΟΚ Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ ΗΤΑΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΟΠΟΤΕ ΟΙ ΚΑΘΕ ...ΠΑΠΑΧΕΛΕΣΚΟΥ ΑΣ ΚΟΙΤΑΞΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΜΠΟΥΡΕΣ ΤΟΥΣ .

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία