Στους δρόμους με τα γαλλικά ονόματα

Το αθηναϊκό φεστιβάλ – το Mικρό Παρίσι των Αθηνών- με χώρο δράσης την πιο αδικημένη περιοχή της πόλης γιορτάζει φέτος τα 5 του χρόνια

Το μεσημέρι της Κυριακής 8 Οκτωβρίου 2017 σε ένα καφέ στα πέριξ της Ομόνοιας - Café Concerto, Μαιζώνος & Μάγερ 18, Μεταξουργείο- ο σαξοφωνίστας Δημήτρης Τσάκας έχοντας μαζί του, τον Γιώργο Γεωργιάδη στο μπάσο και τον Αλέξανδρο Δράκο Κτιστάκη στα τύμπανα φτιάχνουν ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στη Γυναίκα. Η μουσική αυτή εκδήλωση στο μικρό καφέ είναι ενταγμένη όπως και άλλες στο πλαίσιο του ετήσιου αθηναϊκού φεστιβάλ το Μικρό Παρίσι των Αθηνών που φέτος γιορτάζει τα 5 χρόνια της λειτουργίας του. Η φετινή διοργάνωση έχει ως βασικό θέμα της τη θέση και το ρόλο της γυναικών στην Ευρώπη. 

Το φεστιβάλ θα διαρκέσει έως τις 15 Οκτωβρίου 2017 στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, κάτω από την πλατεία Ομονοίας, γύρω από την πλατεία Βάθης και την πλατεία Καραϊσκάκη, μέχρι τους σταθμούς Λαρίσης & Πελοποννήσου, όπου οι περισσότεροι δρόμοι έχουν γαλλικά ονόματα και όπου, εδώ και χρόνια, συναντώνται ο αθηναϊκός αστικός πολιτισμός, η ελληνική λαϊκή παράδοση, οι κουλτούρες των μεταναστών, ταξιδιωτών και επισκεπτών.

Το μικρό Παρίσι των Αθηνών είναι ένα δημιούργημα του «Αθηναϊκού Καλλιτεχνικού Δικτύου» (Athens Art Network), με συνδιοργανωτή τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων. Όπως λένε οι δημιουργοί του, το φεστιβάλ «γεννήθηκε για να μπολιάσει με πολιτισμό και τέχνη μια από τις πιο αδικημένες περιοχές της Αθήνας και τελικά ανδρώθηκε πολύ γρήγορα σε ένα καταξιωμένο διεθνές πολυ-φεστιβάλ».

Ο χώρος δράσης του περιλαμβάνει 40 επιλεγμένα σημεία (δρόμοι, πλατείες, θέατρα, ωδεία, σχολεία, γκαλερί, μουσικά μπιστρό, ξενοδοχεία, πάρκα, νεοκλασσικά-ιστορικά κτίρια κ.α).

To μικρό Παρίσι των Αθηνών 2013, ήταν αφιερωμένο στον Albert Camus για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, το μικρό Παρίσι των Αθηνών 2014 ήταν αφιερωμένο στην Βelle Époque και την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, το φεστιβάλ του 2015 είχε ως θέμα την κουλτούρα των μπιστρό και των καφέ («Bistrot et Café Culture») και ένα ειδικό αφιέρωμα στη rive gauche στο μεταπολεμικό Παρίσι.

Το θέμα του 2016 ήταν «ομάδα και τέχνες» («l'esprit d'équipe et les arts») και το θέμα φέτος είναι «η γυναίκα στην Ευρώπη» («la femme en Europe»).

Ο παλαιός σιδηροδρομικός σταθμός Πελοποννήσου, ο πολυχώρος Αγγέλων βήμα (θέατρο-μουσικό μπιστρό-γκαλερί), τα θέατρα Σταθμός, Aλλαγών και Βικτώρια, η γκαλερί MatchPoint, oι χώροι Μπυράκι, Cafe Concerto, Cabaret Voltaire και el Convento de l’ Arte, το Εθνικό Ωδείο, τα ξενοδοχεία Novotel & Wyndham Grand, το Απολλώνιο Ωδείο, η γκαλερί htc31 και το 51ο Δημοτικό σχολείο Αθηνών είναι οι χώροι που συμμετέχουν φέτος στο «μικρό Παρίσι των Αθηνών 2017».

Η πλατεία του Αγίου Παύλου, οι γύρω πεζόδρομοι, και ο πεζόδρομος Μαιζώνος στην πλατεία Βάθης, στην καρδιά της ευρύτερης περιοχής, θα φιλοξενήσουν συναυλίες, παραστάσεις θεάτρου, δρόμου και άλλες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. 

H πλατεία Καραϊσκάκη θα φιλοξενήσει την έναρξη και άλλες δράσεις του φεστιβάλ.

Η λήξη του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στον πεζόδρομο Αινιάνος και το Match Point.

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr