Μια φυλακή και ένα οθωμανικό λουτρό

Μια φυλακή και ένα οθωμανικό λουτρό

Στο Ιστορικό Αρχείο του ΠΙΟΠ στον Ταύρο θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Σιωπηλός μάρτυρας» για να δώσει αφορμή για ένα διάλογο σχετικά με τη διαχείριση της ιστορικής μνήμης

Μια φυλακή και ένα οθωμανικό λουτρό
Το 2006 η Φυλακή Τρικάλων κλείνει ύστερα από 110 χρόνια λειτουργίας. Την ίδια χρονιά, η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ανακαλύπτει πως η φυλακή Τρικάλων είναι χτισμένη πάνω σε οθωμανικό λουτρό του 16ου αιώνα και ξεκινά άμεσα τις εργασίες αποκατάστασής του. 

Επτά πρόσωπα που συνδέθηκαν καθοριστικά με τη φυλακή, επιστρέφουν σ’ αυτήν για να ανασυνθέσουν το παρελθόν της, φωτίζοντας με τις προσωπικές τους αφηγήσεις διαφορετικές όψεις της ιστορίας της νεότερης Ελλάδας.



Με αυτά τα συστατικά ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος φτιάχνει το 2016 ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ – διάρκειας 72’- με τίτλο «Σιωπηλός Μάρτυρας». Το ντοκιμαντέρ παρουσία και του σκηνοθέτη προβάλλεται τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου στις 7 το απόγευμα στο φιλόξενο χώρο του Ιστορικού Αρχείου του ΠΙΟΠ στον Ταύρο.  
Κλείσιμο

Η προβολή εντάσσεται στο πρόγραμμα του ειδικού μηνιαίου κύκλου με τίτλο «Ιστορικά ντοκιμαντέρ Ελλήνων δημιουργών» που έχει οργανώσει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ). 

Σε ένα σημείωμα τους οι διοργανωτές αναφερόμενοι στο ντοκιμαντέρ του Κουτσιαμπασάκου επισημαίνουν πώς πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που θέτει ένα καίριο ερώτημα: πώς διαχειριζόμαστε την ιστορική μνήμη;



Το ντοκιμαντέρ απέσπασε τα Βραβεία Σκηνοθεσίας και Μουσικής στο 10ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας καθώς και τα Βραβεία Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους και Σκηνοθεσίας στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας. Ο Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος γεννήθηκε το 1967. Το διάστημα μεταξύ 1984-1986 συμμετέχει ως ηθοποιός στην Θεατρική Λέσχη Βόλου υπό την καθοδήγηση του Σπύρου Βραχωρίτη. Το 1988, για ένα χρόνο, κάνει εντατικά μαθήματα ρωσικών στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας. Το 1989, κατόπιν εξετάσεων, γίνεται δεκτός στο τμήμα σκηνοθεσίας του Πανρωσικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου της Μόσχας (V.G.I.K). Αποφοιτά με άριστα το 1994 (πτυχίο σκηνοθεσίας κινηματογράφου και τηλεόρασης, Master of Fine Arts).

Μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων εργάζεται στην Ελλάδα, ως σκηνοθέτης.

Από το 2004 μέχρι το 2007 διετέλεσε διδάσκων καθηγητής (407/1980), στο πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας. Εκτός από τα ελληνικά που είναι η μητρική του γλώσσα, μιλά άπταιστα ρωσικά και πολύ καλά Αγγλικά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης