Ένα αρχείο σε δημόσια θέα!

Ένα αρχείο σε δημόσια θέα!

Μια ημερίδα του ΠΙΟΠ με πρώτη ύλη τεκμήρια από το Αρχείο της Αγροτικής Τραπέζης της Ελλάδος για το συνεταιριστικό κίνημα

Ένα αρχείο σε δημόσια θέα!
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου (ώρα 17:00), επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα στην Ελλάδα του 20ού αιώνα: τεκμήρια από το Αρχείο της Αγροτικής Τραπέζης της Ελλάδος», στο Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος, στον Ταύρο.

Αφορμή για τη διοργάνωση είναι η απόδοση στην έρευνα συναφών αρχειακών σειρών του ιστορικού αρχείου της Αγροτικής Τραπέζης της Ελλάδος (ΑΤΕ), η αξιοποίηση των οποίων μπορεί να συμβάλει στη μελέτη της συμβολής του οργανισμού στο αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα στην Ελλάδα του 20ού αιώνα. 

Στη διάρκεια της ημερίδας μια μακρά σειρά ειδικών επιστημόνων θα φωτίσουν το κίνημα από θεσμικής, οργανωτικής και πολιτικής άποψης στο πλαίσιο της κεντρικής αγροτικής πολιτικής.

Κλείσιμο
Στο πλαίσιο της ημερίδας θα προβληθεί η ταινία «Δι’ ασήμαντον αφορμήν», σε σενάριο-σκηνοθεσία Τάσου Ψαρρά (1974) (120' λ.).

Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

17:00
Σωκράτης Πετμεζάς, καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Παν/μιο Κρήτης: “Η ελληνική αγροτική οικονομία στον 20ό αιώνα: κρίσεις και μετασχηματισμός”.
17:15 Βασίλης Πατρώνης, αναπληρωτής καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Παν/μιο Πατρών: “Συνεταιρισμοί και αγροτική μεταρρύθμιση, 1909-1940”.
17:30 Κατερίνα Μπρέγιαννη, Διευθύντρια Ερευνών, Κέντρο Ερεύνης της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού, Ακαδημία Αθηνών: “Οι γεωργικοί συνεταιρισμοί κατά τη μεταξική περίοδο, μέσα από αρχειακό υλικό της ΑΤΕ: συνέχειες και ασυνέχειες της κεντρικής αγροτικής πολιτικής”.
17:45 Δημήτρης-Αγγελής Δημάκης, υποψήφιος διδάκτορας σύγχρονης ιστορίας, Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης: “Η συνεταιριστική πολιτική από το 1929 έως το 1939 και ο ρόλος της ΑΤΕ”.
18:00 Υπηρεσία Ιστορικού Αρχείο ΠΙΟΠ:”Αρχειακές διαθεσιμότητες του Ιστορικού Αρχείου ΠΙΟΠ για το αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα στην Ελλάδα του 20ού αιώνα”.
18:15 Διάλειμμα
18:30 Δημήτρης Παναγιωτόπουλος, Γεωργικό Μουσείο ΓΠΑ/ Κέντρο Τεκμηρίωσης της Ελληνικής Γεωργίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Σωτήρης Αλεξάκης, μεταπτυχιακός φοιτητής, Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, ΕΚΠΑ: “ Η Σχολή Συνεταιριστών και η ΑΤΕ στο Μεσοπόλεμο”.
18.45 Καλλιόπη Γερωνυμάκη, υποψήφια διδάκτωρ ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Πολιτισμού, Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας : “Αποτυπώσεις της ευρωπαϊκής ενταξιακής πορείας στην ιστορία των ελληνικών αγροτικών συνεταιρισμών (1961-1967)”.
19:00 Γιάννης Στογιαννίδης, δρ Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: “Συνεταιριστικά σχήματα στους ελαιώνες του Πηλίου”.    
19:15 Γιώργος Αλεξόπουλος, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: “Οι συνεταιρισμοί στην εποχή της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας: προκλήσεις και προοπτικές”.
19:30 Ερωτήσεις/συζήτηση
20:00 Προβολή της ταινίας Δι’ ασήμαντον αφορμήν, σενάριο-σκηνοθεσία Τάσου Ψαρρά. 

Info
Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Για την εγγραφή των συμμετεχόντων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (τηλ. 210 3418011, Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00).
Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14
177 78, Ταύρος
210 3418051
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης