Το ενάντιο κύμα της ζωής…

Το ενάντιο κύμα της ζωής…

Μια καινούργια ανάγνωση για το εμβληματικό έργο «Με δύναμη από τη Κηφισιά» αποτολμά ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καραντζάς στη Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου

Το ενάντιο κύμα της ζωής…
Οι 4 ηρωίδες του Δημήτρη Κεχαΐδη και της συντρόφου του, Ελένης Χαβιαρά ετοιμάζονται να ανέβουν στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου. Ξεκινούν τη διαδρομή τους στις 5 Οκτωβρίου και θα βρίσκονται εκεί μέχρι την άνοιξη του 2018 - στις αρχές του προσεχούς Απριλίου. Η Αλέκα, η Ηλέκτρα, η Φωτεινή και η Μάρω ζωντανεύουν ξανά. Αυτή τη φορά σύμφωνα με το σχέδιο του σκηνοθέτη Δημήτρη Καραντζά. Ο τελευταίος θα έχει μαζί του, τη Λυδία Φωτοπούλου, την Έμιλυ Κολιανδρή, τη Γαλήνη Χατζηπασχάλη και την Ευδοξία Ανδρουλιδάκη. 

22 χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμα του έργου «Με δύναμη από τη Κηφισιά» ο Καραντζάς βουτάει και πάλι στα δύσκολα… Η γραφή του Κεχαϊδη – η ανακάλυψη της πρώτης μεταπολεμικής δεκαετίας του μεγάλου Κάρολου Κουν-, το αποτύπωμα του αείμνηστου Λευτέρη Βογιατζή, οι ερμηνείες τόσων γυναικών ηθοποιών…

Πριν πάμε στα της παράστασης του Καραντζά μια μικρή αναδρομή. 

Κλείσιμο
Το έργο – φρέσκο, φρέσκοι- πρωτοανέβηκε από τον αείμνηστο Λευτέρη Βογιατζή στο θέατρο της οδού Κυκλάδων τη σεζόν 1994-1995. Ο ίδιος ο Βογιατζής επέλεξε 4 γυναίκες ηθοποιούς από τις καλύτερες της γενιάς τους: Αμαλία Μουτούση, Αννέζα Παπαδοπούλου, Μαρία Κατσιαδάκη και Μαρία Σκουλά. 

Στη συνέχεια, το έργο, ανέβηκε από τον Θεατρικό Οργανισμό «Ακροπόλ» στις αρχές του 2013 στη σκηνή του θεάτρου «Ροές» στο Γκάζι. Σε σκηνοθεσία της Έρσης Βασιλικιώτη τους 4 ρόλους του έργου ανέλαβαν η Τζίνα Θλιβέρη, η Νάντια Μαργαρίτη, η Νίκη Παλληκαράκη και η εμπειρότατη Γιώτα Φέστα. 

Το χειμώνα του 2014 το ΚΘΒΕ παίρνει σκυτάλη και ανεβάζει το έργο στο θέατρο της Μονής Λαζαριστών. Σε σκηνοθεσία του Γιάννη Ρήγα, η Μαρία Τσιμά, η Αθηνά Συκιώτη, η Λίλα Βλαχοπούλου και η Λαμπρινή Αγγελίδου επωμίζονται τους ρόλους της Αλέκα, της Ηλέκτρας, της Φωτεινής και της Μάρως αντίστοιχα. 

Το χειμώνα του 2015 ο Θανάσης Παπαγεωργίου ανεβάσει στο θέατρο «Στοά» στου Ζωγράφου το έργο των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά. Στους τέσσερις ρόλους του έργου, η Εύα Καμινάρη, η Ευδοκία Σουβατζή, η Χριστίνα Πλατανιώτη και η Ελευθερία Στεργίδου.



Και τώρα, η ώρα του Καραντζά. Μια προσέγγιση που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον – μια προσέγγιση σε ένα εμβληματικό έργο της εγχώριας δραματουργίας που αποτυπώνει τα χρόνια της ευμάρειας μέσα από τον καθημερινό λόγο που αποκρύπτει ή και εξαπατά …

Όπως διαβάζουμε σε σχετικό σημείωμα για το έργο και τη παράσταση: «Γραμμένο με σπινθηροβόλο χιούμορ, γρήγορο ρυθμό και ανάλαφρη διάθεση, άλλοτε φάρσα, άλλοτε κομεντί, άλλοτε δράμα, με αριστοτεχνική κατασκευή, το Με δύναμη από την Κηφισιά αναδεικνύει το εσωτερικό κενό των ηρωίδων και την απελπισία τους μπροστά στο πέρασμα του χρόνου, τη δυσκολία τους να ανταποκριθούν στα κοινωνικά πρότυπα και να σταθούν στα πόδια τους. 

Οι τέσσερις ηρωίδες του έργου αντικατοπτρίζουν και σήμερα το μοντέλο του σύγχρονου δυτικού ανθρώπου και την αγωνία του μπροστά στους καταιγιστικούς ρυθμούς στους οποίους καλείται να ανταποκριθεί. Εγκλωβισμένες σε ένα αστικό σαλόνι των βορείων προαστίων, οι γυναίκες αυτές γίνονται φορείς της νεύρωσης, της αγωνίας και της τρομερής τους λαχτάρας για ζωή. Η πορεία τους, καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου, μια πορεία με κύριο ζητούμενο τη δύναμη και την ανεξαρτησία, τις βρίσκει ολοένα και πιο αποδυναμωμένες. Να κρύβουν την τεράστια υπαρξιακή τους αγωνία σε ασήμαντες λεπτομέρειες, κουτσομπολιά, αφηγήσεις από το παρελθόν και ένα ανεκπλήρωτο ταξίδι φάντασμα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης