Στην αρχή του φθινοπώρου

Στην αρχή του φθινοπώρου

5 νέες κυκλοφορίες βιβλίων μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν μια βιογραφία του Παπαδιαμάντη, ένα συλλογικό έργο για τις ιστορικές μορφές της περιόδου 1828-1913 και ένας τόμος για κριτικές αναγνώσεις σύγχρονων διανοουμένων

Στην αρχή του φθινοπώρου
Η αρχή του φθινοπώρου επιφυλάσσει ευχάριστα νέα στο φιλαναγνωστικό κοινό των ανθρωπιστικών επιστημών κι αυτό γιατί πολλά νέα βιβλία βρίσκονται ήδη στην κυκλοφορία από τις αρχές του Σεπτεμβρίου κι ακόμη άλλα έπονται προς έκδοση.

Καθώς αρκετοί εκδοτικοί οίκοι έχουν παρουσιάσει το εκδοτικό τους πρόγραμμα για τους επόμενους μήνες, παρακάτω θα βρείτε την επιλογή πέντε νέων εκδόσεων που αφορούν βιογραφίες, μελέτες, ιστορία αλλά και πολιτική.

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: Η Βιογραφία
Κλείσιμο
Σανιδάς Γιώργος
Εκδόσεις iWrite.gr
 
Ο λογοτέχνης Γιώργος Σανιδάς ενσκήπτει συγγραφικά με την παρούσα έκδοση καταγράφοντας τεκμηριωμένα όλο το έργο και τη ζωή του «Αγίου των Γραμμάτων» Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Στις 364 σελίδες του βιβλίου περιέχεται η λογοτεχνική βιογραφία και βιώματα του συγγραφέα Α.Π. καθώς ο Γ. Σανιδάς κατάγεται από την Σκιάθο και σαφώς επηρεασμένος ενδίδει λογοτεχνικά στο έργο του μεγάλου μας συγγραφέα.

Λευκάδιος Χερν και Πιερ Λοτί
Κοψιδά - Βρεττού Παρασκευή
Εκδόσεις Βακχικόν
 
Συνάντηση στη μαγική μελαγχολία της απόδρασης. Ένας περίπατος στους βίους των δύο λογοτεχνών. Στις γραμμές των 100 σελίδων του βιβλίου η συγγραφέας περιγράφει τον Λευκάδιο Χέρν και τον Πιέρ Λοτί ως δύο «δραπέτες» του δυτικού πολιτισμού, μελαγχολικά παράξενες, ρομαντικές ανθρώπινες φύσεις, σημαντικοί συγγραφείς. Μια εξερεύνηση στην οπτική θέασης του κόσμου από τα μάτια τους, μια προσέγγιση στον ψυχισμό των δύο δημιουργών.

Όσα δεν γνωρίζατε για τα χρόνια του Καποδίστρια, του Όθωνα και του Γεωργίου του Α΄
Χόρτης Άγγελος, Χόρτης Έκτορας Γ., Γρυντάκης Γιάννης Μ., Δάλκος Γεώργιος
Εκδόσεις Μεταίχμιο

Ένα συλλογικό έργο τεσσάρων ιστορικών συγγραφέων οι οποίοι εστιάζουν στις ιστορικές μορφές της περιόδου 1828-1913 θέλοντας να αναδείξουν -μέσα από πληροφορίες που έχουν αντλήσει από πλήθος πηγών- τον χαρακτήρα και το ήθος σημαντικών προσωπικοτήτων της εποχής (Καποδίστριας, Όθωνας, Αμαλία, Κολοκοτρώνης, Μαυροκορδάτος κ.ά.) αλλά και την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων. Ενδιαφέρουσες πληροφορίες από παραλειπόμενα της νεότερης ελληνικής ιστορίας αλλά και ανέκδοτες σημειώσεις για ιστορικά πρόσωπα από την περίοδο του Καποδίστρια έως την περίοδο της βασιλείας του Γεωργίου Ά. 

Άλλες 32 Ιστορίες Ζωγραφικής-Από την Αναγέννηση ως την Ποπ Αρτ
Ελένη Μάργαρη
Εκδόσεις Historical Quest

32 ιστορίες ζωγραφικής σε 224 σελίδες με πληροφορίες και ιστορίες από την ζωή γνωστών καλλιτεχνών και την κοινωνική και καλλιτεχνική πορεία τους προς την αναγνώριση και καταξίωση στο ευρύ κοινό. Μια καταγραφή του πολιτικού και κοινωνικού περιβάλλοντος γνωστών δημιουργών μέσα στα καλλιτεχνικά ρεύματα από την Αναγέννηση ως την Ποπ Αρτ. 

Η σοφία των άλλων
Γιαλκέτσης Θανάσης
Εκδόσεις Πόλις

Παρατίθεται η σύνοψη των περιεχομένων του βιβλίου όπως αναγράφεται σε αυτό.

Τα κείμενα του βιβλίου γράφτηκαν με αφορμή την έκδοση αξιόλογων έργων σημαντικών συγγραφέων (όπως των Μαρσέλ Γκοσέ, Ρόναλντ Ντουόρκιν, Νίκου Πουλαντζά, Αλμπέρ Καμύ, Τέρι Ίγκλετον, Ζίγμουντ Μπάουμαν, Τσβετάν Τοντορόφ, Σιμόν Βέιλ, Πιερ Ροζανβαλόν, κ.ά), που προσφέρουν ένα ισχυρό ερέθισμα για θεωρητικό και πολιτικό αναστοχασμό.

Το κοινό νήμα που διαπερνά τα κείμενα του βιβλίου είναι η αναζήτηση πνευματικών αντίδοτων στην αποθάρρυνση και τη μοιρολατρική παραίτηση μπροστά στο σύνδρομο αδυναμίας της πολιτικής, που γεννάει η βαθιά κρίση που ζούμε. Η κρίση κατέδειξε, μεταξύ άλλων, ότι δεν γνωρίζαμε και πολλά πράγματα για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και της κοινωνίας, ότι το μικρό απόθεμα των ιδεών μας παρουσίαζε μεγάλα και ανησυχητικά κενά.

Στο μέτρο που κλονίζουν εδραιωμένες βεβαιότητες και υποχρεώνουν σε οδυνηρές αναθεωρήσεις, οι καταστάσεις κρίσης μπορεί να ευνοήσουν το πνεύμα της κριτικής έρευνας και τη διανοητική εφευρετικότητα και καινοτομία. Ή, τουλάχιστον, μπορεί να μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την αυτάρε- σκη ψευδαίσθηση ότι ήδη γνωρίζουμε και κατανοούμε τον κόσμο. Σε κάθε περίπτωση, μας υποχρεώνουν να αναθεωρήσουμε πολλές παγιωμένες πεποιθήσεις, που μέχρι πρόσφατα έμοιαζε να διαθέτουν ακλόνητο κύρος. 

Συνειδητοποιούμε έτσι ότι επιβάλλεται να ασχοληθούμε ξανά με το δύσκολο και επίπονο έργο της κριτικής κατανόησης του κοινωνικού κόσμου, απορρίπτοντας τη συμβατική «σοφία» που μας μεταβιβάζει μια κατεστημένη αυθεντία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης