Ένας σπόρος έπεσε στο χώμα

Ένας σπόρος έπεσε στο χώμα

Η μικρή ιστορία ενός ενθουσιώδους startuper που από την Αθήνα μετακόμισε στη Καλαμάτα αποδεικνύοντας το στοιχείο της δύναμης που έχει η ανθρώπινη θέληση και πρωτοβουλία

Ένας σπόρος έπεσε στο χώμα
Τον Βασίλη τον γνώρισα πριν από αρκετά χρόνια στα πρώτα βήματα της εγχώριας startup σκηνής. Αν θυμάμαι καλά είχε φτιάξει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα που πουλούσε ξύλα. Από το xyla (μου διαφεύγει η ηλεκτρονική κατάληξη της διεύθυνσης) ο Βασίλης – που στο μεταξύ παντρεύτηκε, έγινε γονιός και εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Καλαμάτα- πέρασε σε άλλες πολιτείες ενδιαφερόντων. Εκεί, κάπου και τον συνάντησα ξανά. Είχε ως μόνος τεχνικός τον πρώτο λόγο στη παρουσίαση της πλατφόρμας «Archive Alert» - μια διαδικτυακή πλατφόρμα όπου μεμονωμένα άτομα, φορείς και συλλογικότητες μπορούν να δηλώνουν αρχεία και κάθε άλλο υλικό που αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά (οπτικοακουστικό υλικό, χάρτες, φωτογραφίες, έντυπα, εφημερίδες, αφίσες κ.ά.) που κατέχουν ή εντόπισαν ή αντιλήφθηκαν και θεωρούν ότι κινδυνεύει, λόγω άγνοιας, αμέλειας ή έλλειψης εξειδικευμένης γνώσης- , μια πρωτοβουλία της μη κερδοσκοπικής συλλογικής προσπάθειας «Αρχείων Τάξις». 

Αλλά, ας γυρίσουμε λίγο πίσω. Ο Βασίλης γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1982 και έλαβε δίπλωμα Μηχανικού Η/Υ και Πληροφορικής από την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών το 2005. Συνέχισε τις σπουδές του στο ίδιο τμήμα και το 2007 και 2010 έλαβε μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο σπουδών αντίστοιχα στην επιστήμη των υπολογιστών με έρευνα πάνω σε εξόρυξη γνώσης από μεγάλες και ετερογενείς πηγές δεδομένων του διαδικτύου.

Έχει εργαστεί πάνω σε ευρωπαϊκά έργα (ΙΤΥΕ – Διόφαντος Ερευνητικό Κέντρο) στο διάστημα 2002-2010 και έχει υπάρξει μέλος του εργαστηρίου τηλεματικής και δικτύων της σχολής Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Από το 2010 ασχολείται με τις startup επιχειρήσεις και την καινοτομία πάνω σε διάφορους τομείς και ειδικότερα στην ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων.

Κλείσιμο
Από τον Ιανουάριο του 2017 είναι μέλος του εργαστηρίου Γνώσης και Αβεβαιότητας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ενώ από το 2015 είναι εξωτερικός συνεργάτης του Τεχνολογικού Ιδρύματος Πελοποννήσου.

Έχοντας μεγάλη αγάπη για τη μάθηση και την εκπαίδευση ασχολείται με την εκμάθηση προγραμματισμού και νέων τεχνολογιών σε νέες ηλικίες. 

Τα ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εξόρυξη γνώσης, μεγάλα δεδομένων, προσωποποίηση, συσταδοποίηση, κατηγοριοποίηση μεγάλου όγκου δεδομένων καθώς επίσης και web και mobile εφαρμογές που μπορούν να καλυτερέψουν την καθημερινή μας ζωή. 

Έχει πάνω από 40 δημοσιεύσεις σε τομείς συναφείς με τους προαναφερόμενους ενώ συνεχίζει την έρευνα του πάνω σε θέματα ανάλυση δεδομένων πάνω σε πολιτιστικά δεδομένα.



Αυτό είναι εν ολίγοις το βιογραφικό του. Ο ίδιος πέραν της κύριας ασχολίας του ως βασικός ερευνητής στο ακαδημαϊκό ερευνητικό εργαστήριο ΓΑΒ LAB - Knowledge and Uncertainty Research Laboratory βρίσκεται πίσω και από μια πολύ νέα δραστηριότητα μιας τοπικής πρωτοβουλίας που ανοίγει τα φτερά της. Είναι ο ένας εκ των δύο συνιδρυτών του Δίαυλου Καινοτομίας (Τεχνολογία / Πολιτισμός / Επιχειρηματικότητα) που «βαφτίστηκε» (με πάει ο νους σας σε τελετές, μια απλή πράξη ονοματοθεσίας ήταν) με το όνομα «Σπόρος». 

Ο σπόρος, λοιπόν, ιδρύθηκε τον οικονομολόγο Ηλία Καλφακάκο και τον Βασίλη Παυλόπουλο. Το τι είναι ο δίαυλος καινοτομίας το εξηγούν οι ίδιοι: « Ο σπόρος είναι μια συλλογική προσπάθεια ανθρώπων που ενδιαφέρονται να πραγματοποιούν δράσεις για την προαγωγή της τεχνολογίας, του πολιτισμού και της επιχειρηματικότητας στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας.

Όπως ένας σπόρος μπορεί από το μηδέν να γεννηθεί και να δημιουργήσει ένα τεράστιο δέντρο με όμορφα κλαδιά, φύλλα, άνθη και καρπούς αλλά και γερές ρίζες και να μπορέσει στο πέρασμα των χρόνων να δημιουργεί και να παράγει έτσι η ονομασία της ομάδας μας θέλει να αποδώσει τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούμε να δημιουργούμε και να ενδυναμώνουμε τους άξονες της ομάδας μας.

Η τεχνολογία, ο πολιτισμός και η επιχειρηματικότητα επιλέχθηκαν σαν τρία στοιχεία τα οποία μπορούν να αγκαλιάσουν κάθε τι καινοτόμο, δημιουργικό, πρωτοπόρο αλλά και τετριμμένο μπορεί να υπάρξει στην περιοχή μας αλλά και να υποστηριχθεί από τα μέλη που απαρτίζουν την ομάδα μας.

Οι άξονες στόχευσής μας κινούνται γύρω από τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα, τον αγροδιατροφικό τομέα, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση καθώς και τρόπους διασύνδεσης αυτών με την τεχνολογία για να προκύπτουν καινοτόμες δράσεις επιχειρηματικότητας». Το τι και το πώς θα φανεί στη πορεία. Ο σπόρος πάντως ήδη άρχισε τα «ταξίδια» του. Συμμετέχει στην εκδήλωση «Ανακαλύπτοντας τη Μεσσηνία του επισκέπτη» (Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου) μαζί με άλλες πρωτοβουλίες, ομάδες και συλλογικότητες όπως οι Πάμε βόλτα, το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας και η Local Moods. 

Οι «4» ξεκινούν μια σειρά εκδηλώσεων-συζητήσεων που σκοπό έχουν «να επανεκκινήσουν από μηδενική βάση την συζήτηση για τον τουρισμό. Στόχος να απαντηθούν τα επαναλαμβανόμενα αναπάντητα ερωτήματα ώστε να γνωρίσουμε τον επισκέπτη της περιοχής και να οργανώσουμε με μεράκι και φαντασία τον χρόνο του. Ανακαλύπτουμε τις δυνατότητες που προσφέρει ο τόπος μας, εξερευνούμε πως αυτές μπορούν να μετασχηματιστούν σε τουριστικό προϊόν και αποφασίζουμε τι θέλουμε να πετύχουμε και πως».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης