I Love Life

I Love Life

Ο STMTS μιλάει πρόσωπο με πρόσωπο για την street art και τους πρωταγωνιστές των έργων του που είναι τα παιδιά

I Love Life
Ο STMTS γεννήθηκε το 1993 στην Αθήνα και είναι τελειόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) της Αθήνας. To STMTS προκύπτει από τα σύμφωνα του πραγματικού του ονόματος “ΣΤαΜαΤηΣ”. Από πολύ νεαρή ηλικία, έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις σε χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ. 

Ασχολείται µε την ζωγραφική, την εικονογράφηση και από το 2012 µε την τέχνη του δρόμου (Street art). Τα έργα του STMTS στο δρόμο είναι από τα πιο αναγνωρίσιμά και χαρακτηριστικά στην πόλη της Αθήνας, καθώς έχουν δημιουργήσει ενδιαφέρον και αντίκτυπο σε παγκόσμιό επίπεδο, µε δημοσιεύσεις τους στους New York Times, The Guardian, La Repubblica, Reuters, Washingthon Times, Russia-24, Spiegel κ.α., µε πιο γνωστό του έργο που έχει γίνει viral και σύμβολο τα τελευταία χρόνια, το "I Love Life”.Το Δεκέμβριο του 2016 πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση “Crossing the Lines” στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών.

Κλείσιμο


Σε ένα σημείωμα του διαβάζω: «Στα έργα µου υπερτερούν τα παιδιά, τα οποία χρησιμοποιώ και απεικονίζω τελείως συμβολικά, είναι οι πρωταγωνιστές ή οι κεντρικοί ήρωες, που µμέσα από αυτά θέλω να ερμηνεύσω διάφορα θέματα και προβλήματα της εποχής µου και γενικότερα της ζωής. Τα παιδιά είναι το εργαλείο ή αλλιώς το µέσω στην δουλειά µου για να περάσω τις σκέψεις και τις ιδέες µου. Συμβολίζουν την αθωότητα και αγνότητα που όσο µμεγαλώνουμε την χάνουμε κατά κάποιο τρόπο, αλλά παράλληλα θέλω να τα κάνω φαίνονται δυνατά και άφοβα µε γνώση του τι γίνεται και θαρραλέα. Μου αρέσει αυτή η ειρωνεία και αντίθεση δημιουργείται. Θα έλεγα ότι μέσα από τα έργα θέλω να περνάω και κάποια μηνύματα δημιουργώντας διάφορα συναισθήματα, πολλές φορές χιούμορ και ειρωνεία και άλλες θυμό και οργή. Μου αρέσει να κάνω έργα στους δρόμου γιατί από πάντα µου άρεσε η πόλη, το αστικό τοπίο και η κουλτούρα του δρόμου, µου αρέσει που το έργο έχει άμεση επαφή µε όλο τον κόσμο. Προσπαθώ να κάνω κάτι ωραίο και ενδιαφέρον για την πόλη, πάντα σεβόμενος την περιουσία του άλλου, σε καμία περίπτωση δεν θέλω να κάνω βανδαλισμό αλλά να προσφέρω κάτι ωραίο, όλοι οι τοίχοι που επιλέγω να κάνω κάτι είναι ήδη εγκαταλελειμμένοι και ακαλαίσθητοι, ειδικά µε την κρίση έχουμε γεμίσει µε εγκαταλειμμένα κλειστά μαγαζιά που έχουν ερημώσει και σαν εικόνα προκαλεί το µόνο σίγουρο ψυχοπλάκωμα. Έχω συμφιλιωθεί εξαρχής µε την ιδέα ότι το έργο µου που είναι στο δημόσιο χώρο μπορεί να καταστραφεί μέσα και σε μισή ώρα αφότου το κάνω, όπως και να το κάνουμε η τέχνη του δρόμου στο τέλος είναι αναλώσιμή αλλά και αυτό έχει τη μαγεία του και ενδιαφέρον του. Το τελευταίο που έκανα ήταν τον Μάιο στην Μπολόνια της Ιταλίας όπου µε προσκάλεσαν από το CHEAP festival. Εκτός από τα έργα που κάνω στο δρόμο, δουλεύω κανονικά ως ζωγράφος στο studio µου, μάλιστα τα τελευταία χρόνια περισσότερο από ότι στο δρόμο και ζω από αυτό. Είναι πολύ διαφορετικό από το να δουλεύεις στο δρόμο, ψάχνεις άλλα πράγματα, αλλά αυτό µου αρέσει γιατί δημιουργείτε μια τέλεια ισορροπία μέσα µου. Σε αντίθεση µε τα έργα µου στο δρόμο που ξέρω εξαρχής ότι θα καταστραφούν, οι πίνακες µου προσπαθώ να είναι συλλεκτικοί και να έχουν αξία και ενδιαφέρον για τους συλλέκτες. Βασικές επιρροές στη ζωγραφική µου προέρχονται από τη χαρακτική και την street art και ενίοτε υπάρχουν και στοιχεία που παραπέμπουν σε pop art ή comics αλλά και το κίνημα του γερμανικού εξπρεσιονισμού».








Ο STMTS είχε την διάθεση να απαντήσει στις ερωτήσεις μου. 

Τι προτιμάς; Τον καμβά η τον τοίχο;
Και τα δύο έχουν τη μαγεία και την ομορφιά τους, διαφέρουν σε πολλά πράγματα αλλά για μένα αυτό είναι ενδιαφέρον, καθώς σπάει την μονοτονία και με ισορροπεί απόλυτα. Το τελευταίο καιρό έχω επικεντρωθεί περισσότερο στους καμβάδες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφήσω τους τοίχους.

Ποιο είναι το πραγματικό μήνυμα που θες να περάσεις μέσα από τα παιδιά (τους πρωταγωνιστές σου);
Διάφορα μηνύματα - δεν είναι ένα. Μέσα από τα παιδιά θέλω να ερμηνεύσω διάφορα θέματα και προβλήματα της εποχής μου και γενικότερα της ζωής. Τα παιδιά είναι το εργαλείο ή αλλιώς το μέσο στην δουλειά μου για να περάσω τις σκέψεις και τις ιδέες μου.
Συμβολίζουν την αθωότητα και αγνότητα που όσο μεγαλώνουμε την χάνουμε κατά κάποιο τρόπο, αλλά παράλληλα θέλω να τα κάνω φαίνονται δυνατά, άφοβα με γνώση του τι γίνεται και θαρραλέα. Μου αρέσει αυτή η ειρωνεία και αντίθεση δημιουργείται.
Θα έλεγα ότι μέσα από τα έργα θέλω να περνάω κάποια μηνύματα δημιουργώντας διάφορα συναισθήματα, πολλές φορές χιούμορ και ειρωνεία και άλλες θυμό και οργή. 







Σε νευριάζουν οι μουτζούρες στην Αθήνα;
Γενικά όχι, αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις, δεν μου αρέσουν οι μουτζούρες σε καλοδιατηρημένα κτήρια και αρχαιολογικούς χώρους, γενικά δεν μου αρέσει ο βανδαλισμός.

Ποιους Street artists θαυμάζεις;
Πολλούς και διάφορους, κάποιοι που μου έρχονται τώρα στο μυαλό είναι: Conor Harrington, NeckFace, Ludo, Retna, WK interact. 

Πιστεύεις ότι στην Αθήνα έχουν την κουλτούρα να διατηρήσουν ένα έργο στο δρόμο και να το προστατεύσουν από τυχών φθορές;
Γενικά όχι αλλά, πιστεύω όμως, πως όσο περνάνε τα χρόνια αλλάζει αυτό, μάλιστα έχω ακούσει ότι έχει δημιουργηθεί και μια ομάδα που συντηρεί έργα στους δρόμους στην Αθήνα.

Όταν έκανες το "I Love Life” στην Πειραιώς ( Γκάζι ) περίμενες αυτήν τύχη του έργου;
Όχι. Ήταν πολύ ενδιαφέρον για μένα που πρώτα έγινε γνωστό και viral στο εξωτερικό και μετά το πρόσεξαν και στην Ελλάδα







Ποια είναι η πραγματική σου ανταμοιβή σε αυτό που κάνεις;
Η πραγματική ανταμοιβή είναι στην ψυχή. Φυσικά όμως είναι ωραίο και το να ζω από αυτό που κάνω.

Πώς σου αρέσει να βλέπεις το μέλλον;
Γεμάτο προκλήσεις και δημιουργικότητά.

Και για το τέλος θέλω να μου πεις τι άλλο να περιμένουμε από εσένα αλλά και τι άλλο θα ήθελες εσύ να κάνεις ; Πολλά έργα και ακόμα περισσότερες συμμέτοχες και συνεργασίες στο εξωτερικό, από εκεί και πέρα μου αρέσουν και οι εκπλήξεις.






© STMTS


Για περισσότερα έργα και πληροφορίες: www.stmtsart.com
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης