Μια αναπάντεχη επιτυχία

Μια αναπάντεχη επιτυχία

Το αμερικανικό δικαστικό δράμα «Οι 12 Ένορκοι» συνεχίζεται για 4η χρονιά στο Θέατρο Αλκμήνη στα Πετράλωνα

Μια αναπάντεχη επιτυχία
Ένα έργο γνωστό και πολυπαιγμένο (η κινηματογραφική εκδοχή, “12 angry men” του σκηνοθέτη Sidney Lumet το 1957 άφησε εποχή), ένα μικρό θέατρο σε μια γειτονιά της Αθήνας, μια αναπάντεχη επιτυχία. Η παράσταση «Οι 12 Ένορκοι», σε σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη συνεχίζει για 4η συνεχή χρονιά στο θέατρο Αλκμήνη στα Πετράλωνα. Ο κύκλος της 4ης σεζόν ξεκινά στις 7 Οκτωβρίου 2017 και προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί στις 14 Ιανουαρίου 2018. 

Οι «12 ένορκοι» είναι: Μάνος Ζαχαράκος, Παντελής Παπαδόπουλος, Θανάσης Κουρλαμπάς, Γιώργος Γιαννόπουλος, Περικλής Λιανός, Μανώλης Ιωνάς, Κωνσταντίνος Μπάζας, Ορέστης Τρίκας, Αλέξανδρος Πέρρος, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, Κωνσταντίνος Αρνόκουρος (συμμετέχει ο Αλέξης Σταυριανός, ενώ ακούγεται και η φωνή της Νένας Μεντή). 

Για όλους όσοι δεν έτυχε να γνωρίσουν το έργο – στη θεατρική ή τη κινηματογραφική εκδοχή του- η υπόθεση του έχει ως εξής: «Στη Νέα Υόρκη του 1957, ένα αλλοδαπό αγόρι δεκαέξι χρόνων κατηγορείται για φόνο. Η τύχη του είναι στα χέρια 12 ενόρκων οι οποίοι θα αποφασίσουν αν είναι ένοχο. Σ' αυτή την περίπτωση η θανατική ποινή είναι υποχρεωτική. Οι 12 άντρες κλειδωμένοι σ’ ένα δωμάτιο, άλλοτε ταυτίζονται και άλλοτε συγκρούονται. Πρέπει να αποφασίσουν ομόφωνα για τη ζωή ενός ανθρώπου, αντιμετωπίζοντας, ο καθένας από αυτούς, τη συνείδησή του αλλά και τις συνειδήσεις των υπολοίπων».

Κλείσιμο
Η Κωνσταντίνα Νικολαϊδη γράφει, μεταξύ άλλων, σε ένα σημείωμα της για την παράσταση: «Η ιδέα (…) ήρθε πριν τέσσερα χρόνια περίπου όταν είδα την ταινία “12 angry men” του Sidney Lumet. Στο site www.tocinemadaki.gr
(που ασχολείται με τον κινηματογράφο) είχε γραφτεί μία κριτική για το “the Μan from Earth” (την προηγούμενη μου σκηνοθετική δουλειά) όπου εκφραζόταν στο τέλος η επιθυμία να δει και το “12 angry men” το φως ελληνικής σκηνής. Είχα ξανακούσει για την ταινία από έναν φίλο μου, που μου είχε προτείνει να την σκηνοθετήσω, οπότε όταν διάβασα κι αυτό, πείστηκα ότι πρέπει να τη δω. Χαίρομαι για τις παροτρύνσεις αυτές, γιατί η ταινία με άγγιξε και θέλησα κι εγώ να τη δω επί σκηνής. Θέλησα να δω 12 ηθοποιούς, σε απόσταση αναπνοής από τον θεατή, να κορυφώνουν και να ηρεμούν σ’ ένα καρδιογράφημα 120 παλμών και άνω. 

Στη θεατρική του μεταφορά, κράτησα την εποχή που γράφτηκε το έργο, γιατί βρίσκω πολύ ελκυστικό όταν το θέατρο, μας παίρνει από το τώρα και το εδώ και μας ταξιδεύει σε άλλα μέρη και χρόνους. Αυτό το ταξίδι στο παρελθόν, παρά τη χιλιομετρική και χρονική του απόσταση από το εδώ και το τώρα, μας δείχνει ότι οι άνθρωποι δεν αλλάζουν στην ουσία τους. Οι ίδιες απόψεις θα μπορούσαν να εκφραστούν και σήμερα, ειδικά όσον αφορά τον ρατσισμό κι αυτό δεν το λες καθόλου «ευτυχώς». Και δεν μιλάμε μόνο για φυλετικό ρατσισμό, αλλά επίσης κοινωνικό, θρησκευτικό, σεξιστικό και οπουδήποτε χωράει η έννοια του διαφορετικού. Δηλαδή παντού».

Η πρεμιέρα έχει ορισθεί για την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017. Οι παραστάσεις είναι κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.30 & Κυριακή στις 18.30. 

Τέλος, μια σημαντική λεπτομέρεια. Μέρος των εσόδων της παράστασης διατίθεται στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης