Ένας Λιθουανός για την Ρώσικη Επανάσταση

Ένας Λιθουανός για την Ρώσικη Επανάσταση

Ο 50χρονος Τσέζαρις Γκραουζίνις ανεβάζει στο Βασιλικό Θέατρο μια παράσταση για τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης

Ένας Λιθουανός για την Ρώσικη Επανάσταση
Ενας Λιθουανός – ο γνώριμος στα ελληνικά θεατρικά πράγματα- 50χρονος Τσέζαρις Γκραουζίνις έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας το βαρύ φορτίο της παράστασης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) για τα 100 χρόνια της Ρωσικής Επανάστασης. Ο ίδιος έχει αναλάβει την ευθύνη της διασκευής, της σκηνοθεσίας και των φωτισμών. Στα λίγα που έχουν γίνει γνωστά από το ΚΘΒΕ πρόκειται για «μια παράσταση που προσπαθεί να ανασυνθέσει τις πρώτες μέρες της Ρωσικής Επανάστασης μέσα από τα μάτια ενός απλού ανθρώπου που βρέθηκε μέσα στη δίνη της επαναστατικής ορμής για την αλλαγή του κόσμου. Σήμερα, 100 χρόνια μετά το ξέσπασμα της Επανάστασης, μια σύγχρονη παράσταση για την “πίστη”, μέσα από τα μάτια του ρηξικέλευθου Λιθουανού σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις».

Η παράσταση, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΚΘΒΕ, θα ανέβει στις 25 Οκτωβρίου 2017 στο Βασιλικό Θέατρο.

Ο Τσεζαρις Γκραουζινις (Cezaris Graužinis) γεννήθηκε το 1967 στο Vilnius της Λιθουανίας και σπούδασε υποκριτική και σκηνοθεσία στη Μόσχα, στο Κρατικό Ινστιτούτο Θεάτρου ΓΚ.Ι.Τ.Ι.Σ.

To 1993 εκπαιδεύτηκε στη μέθοδο Suzuki από τον ίδιο τον Tadashi Suzuki στην Ιαπωνία. Από το 2003 είναι ιδρυτής και Kαλλιτεχνικός Διευθυντής της ανεξάρτητης θεατρικής ομάδας «cezario grupe» με έδρα το Vilnius, η οποία τιμήθηκε επανειλημμένα με κρατικά και άλλα βραβεία.

Διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του θεάτρου «Virus» στο Ελσίνκι (2007-2008). Δίδαξε υποκριτική και μέθοδο Suzuki στη Σουηδία, στη Φιλανδία και σε πολλά διεθνή σεμινάρια υποκριτικής.
Κλείσιμο

Τα τελευταία 25 χρόνια έχει σκηνοθετήσει σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Φιλανδία, η Σουηδία, η Σλοβενία, η Κροατία, οι Νήσοι Φερρόες, η Πολωνία και η Ελλάδα.

Ενδεικτικά έχει σκηνοθετήσει: «Χειμωνιάτικο παραμύθι», «Ημέρωμα της Στρίγγλας», «Άμλετ», «Βασιλιά Ληρ», «Μακμπέθ» του Σαίξπηρ, «Attempts on her Life» του Kριμπ, «Aραβικές Νύχτες» του Σίμμελπφένιχ, «Τρείς Αδελφές» του Τσέχωφ, «Βόυτσεκ» του Μπύχνερ, «Η δεύτερη έκπληξη του Έρωτα» του Μαριβό κ.α. καθώς και τα δικά του έργα «Lithuania’s Day», «All or Nothing», «Kisses, Oscar…» κ.α. με το “cezario grupe”.

Στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε με το «Δάφνης και Χλόη, Ταξίδι Αναψυχής» στο Θέατρο Πορεία, για το οποίο απέσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας Κάρολος Κουν 2007.

Στη συνέχεια σκηνοθέτησε το «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σ. Μπέκετ για το Φεστιβάλ Αθηνών το 2008.

Παρουσίασε το «Ζορμπάς, η πραγματική ιστορία» για το Εθνικό Θέατρο, το 2009. Ακολούθησε συνεργασία με το Κ.Θ.Β.Ε. με την παράσταση «Déjà vu», που ήταν υποψήφια για το Βραβείο Κουν διεθνούς ρεπερτορίου, 2010.

Έγραψε και σκηνοθέτησε τον κωμικό μονόλογο «Ντε Σαντ. Στη Ζυστίν» που παρουσιάστηκε στην Αθήνα το 2010 - 2015 καθώς και στο Διεθνές Φεστιβάλ Μονολόγων Monobaltija, στο Κάουνας, το 2012.

Σκηνοθέτησε τον «Οιδίποδα Τυραννο», σε μια συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, του Φεστιβάλ Επιδαύρου και της Αρτivities, το καλοκαίρι του 2012, για τον οποίο απέσπασε και πάλι το Βραβείο Κουν στην κατηγορία Αρχαίου Δράματος.

Διασκεύασε και σκηνοθέτησε τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, το 2012-2013. Οι πιο πρόσφατες συνεργασίες του στην Ελλάδα είναι το πολιτικό δράμα Ιούλιος Καίσαρας (Φεστιβάλ Αθηνών, 2015) και ο μονόλογος Ιώβ (Θέατρο Ηλύσια-Βολονάκης).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης